Beneficii extraordinare ale sucului de rodie pentru sănătate, îngrijiarea pielii, parului şi altele pe care le poţi afla
Câţi dintre noi alegem rodiile pentru uluitoarele lor puteri medicinale atunci când mergem la cumpărături?
Rodia este un fruct cu o coajă subţire care acoperă extrem de multe seminţe, cu o nuanţa roşiatică şi care a fost catalogată de oamenii de ştiinţă drept fruct minune. Cuvântul rodie provine din limba neogreacă rodhi. Se crede că originea rodiei se găseşte undeva în Egiptul sau Iranul din anul 1600 î. Hr., unde probabil a fost venerata ca o sursă de hrană importantă dar care a fost şi utilizată pentru proprietăţile benefice asemenea unei plante medicinale. Inspirată de abundenţă seminţelor ca nişte bijuterii în crustă roşu aprins, rodia este văzut ca un simbol al fertilităţii şi prosperităţii în unele culturi.
Exită numeroase beneficii dacă bei suc de rodie pentru sănătatea şi parul tău. Este unul dintre puţinele sucuri naturale de fructe care sunt la fel de benefice ca fructul însuşi. Acest lucru este valabil deoarece coaja conţine cantitatea maximă de antioxidanţi care este eliberată în abundenţă dacă rodia este stoarsă în timp ce faci sucul. În prezent, beneficiile pentru sănătate ale rodiei se întrec cu cele ale afinilor şi ceaiului verde datorită conţinutului nutriţional.
Sucul de rodie permite o asimilare rapidă şi uşoară a tuturor substanţelor nutritive în sânge de către organism. În comparaţie cu alte fructe, rodia conţine cantitatea maximă de antioxidanţi. Mai mult decât atât, conţin aproximativ de 3 ori mai mulţi antioxidanţi decât ceaiul verde şi portocalele.
Un singur pahar de suc de rodie poate oferi 40% din necesarul zilnic de acid folic şi vitaminele A, C, şi E.
Valoari nutriţionale pentru rodie
Rodia este o mare sursă de acid elagic, precum şi de antioxidanţi, acid punicic. acid gras omega 5 polinesaturat este extrem de benefic pentru regenerarea şi proliferarea celulelor. Sucul acestui fruct este o sursă excepţională de vitamina A, C, E şi minerale precum calciu, fosfor, potasiu, fier, acid folic, niacină, tiamină, folaţi şi riboflavină. Concluzia este că rodia este un aliment bogat în beneficii nutriţionale pentru organismul uman, mai ales când îţi este greu consumi zilnic alimente care să conţină toate mineralele şi vitaminele necesare dozei zilnice recomandate.
Benefiiciile pentru sănătate ale sucului de rodie
Rodia a fost folosită pentru proprietăţile sale medicinale în regiunile Orientului Mijlociu şi Orientului Îndepărtat de peste mii de ani. Aceasta a fost folosită ca tonic pentru a vindeca boli precum ulcerele şi diareea. Sucul de rodie conţine antioxidanţi, cum ar fi antociani şi acid elagic, compuşi precum acidul galic, şi flavonoide precum quercetin care oferă protecţie împotriva diabetului, bolilor de inimă, osteoartrita şi mai multe tipuri de cancer.
1. Beneficii pentru inimă
Sucul de rodie poate fi foarte benefic pentru sănătate, în special când vorbim despre o inimă puternică şi sănătoasă, prin menţinerea arterelor flexibile şi scăderea inflamaţiei în căptuşeala vaselor de sânge. De asemenea, este recunoscut şi pentru a reduce ateroscleroza care este una dintre principalele cauze ale bolilor de inima. Sucul de rodie scade riscul de blocaj în artere care poate restrânge fluxul sanguin în inimă şi creier. Cu alte cuvinte, are un efect antiaterogen pentru inimă. Totodată, reduce cantitatea de colesterol rău şi creşte cantitatea de colesterol bun.
2. Menţine un nivel echilibrat de zahăr în sânge
Cu toate că sucul de rodie conţine fructoză, nu ridică nivelul zahărului din sânge la fel ca alte fructe. Studiile au arătat că nu a existat nicio creştere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge la pacienţii diabetici care au băut suc de rodie zilnic, timp de 2 săptămâni.
3. Sucul de rodie menţine o tensiune arterială echilibrată
Printre alte beneficii ale rodiei este reducerea tensiunii arteriale crescute. Sucul reduce leziunile şi inflamarea vaselor de sânge la pacienţii bolnavi de inimă. Este o aspirină naturală, care ţine departe coagularea sângelui şi formarea cheagurilor de sânge. Rodia subţiază sângele şi permite un flux sanguin fără probleme prin corp.
4. Protecţie împotriva cancerului
Unul dintre cele mai importante beneficii ale rodiei este faptul că luptă împotriva cancerului. Sucul de rodie elimină radicalii liberi din organism şi inhibă creşterea şi dezvoltarea celulelor canceroase şi a altor boli. Conţinutul ridicat de antioxidanţi stimulează celule albe din organism să neutralizeze toxinele din corp, promovând un sistem imunitar puternic şi sănătos. Se crede că rodia ar induce apoptoza, un proces în care celulele se distrug. Un pahar de suc de rodie pe zi poate încetini creşterea celulelor canceroase pentru pacienţii care suferă de cancer de prostată.
Mai mult, se pare că blochează aromataza, o enzimă care converteşte androgenii la estrogen, un hormon care joacă un rol crucial în dezvoltarea cancerului la sân.
5. Ştiai că rodia calmează durerea de stomac?
Sucul de rodie utilizat în tratamentul împotriva diareei şi dizenteriei, deoarece joacă un rol vital în secreţia de enzime care ajută la digestia bună. Amestecă 1 lingură de miere într-un pahar de suc de rodie şi eşti sigur că vei vindeca problemele legate de indigestie.
6. Stimulează imunitatea
Sucul de rodie are proprietăţi anti-bacteriene şi anti-microbiene puternice care ajută la lupta împotriva viruşilor şi bacteriilor pentru a stimula sistemul nostru imunitar. Rodia reduce semnificativ microbii care se găsesc, de obicei, în gură responsabil pentru carii şi infecţiile stafilococilor. Proprietăţile benefice anti-microbiene îl face un inhibitor de transmitere a viruslui HIV. Dintre toate fructele, rodia are cel mai mare potenţial a de a inhiba transmiterea de HIV.
7. Previne anemia
Anemia este o afecţiune cauzată de deficienţa de celule roşii din sânge. Din moment ce sucul de rodie conţine o cantitate mare de fier ajută în reglararea deficitului de celule roşii din sânge. Dacă amesteci zahăr în sucul de rodie şi introduci câteva picături în nări devine un remediu pentru sângerările nazale. Acesta este un remediu excelent pentru ochii roşii sau pentru genele care cad.
8. Îmbunătăţeşte digestia
Sucul de rodie ajută la buna funcţionarea stomacului, inimii şi ficatului. Acest suc induce foamea şi te poate ajuta să-ţi controlezi setea. Prin urmare este o băutură excelentă pentru băut vara. De asemenea, sucul de rodie luptă împotriva infecţiilor tractului urinar şi facilitează diureza, eliminarea urinii. Cantitatea mare de fibre dietetice solubine şi insolubile din sucul de rodie ajută la îmbunătăţirea digestiei şi reglementează tranzitul intestinal corect. Din moment ce nu are grăsimi saturate sau colesterol, este foarte recomandat pentru cei care vor să slabească.
9. Rodia ajută în regenerarea cartilajelor
Sucul de rodie acţionează ca un inhibitor împotriva enzimelor responsabile de deteriorarea cartilajelor. Prin urmare, sucul este foarte recomandat pentru pacienţii care suferă de osteoartrită, o afecţiune cronică caracterizată prin distrugerea cartilajului.
Studiile efectuate au dovedit eficienţă în reducerea deteriorării cartilajelor. Sucul de rodie neîndulcit ameliorează simptomele de artrită şi inflamaţie osoasă. Un aport regulat de suc poate reduce apariţia probelemlor neurologice precum Alzheimer. De asemenea, sucul de rodie este recunoscut pentru faptul că dizolvă pietrele la rinichi şi vindecă probelemele erectile la bărbaţi.
10. Rodia, tonic pentru femeile gravide
Sucul de rodie este extrem de benefic pentru femeile gravide. Este o mare sursa de vitamine şi minerale, incluzând acid folic, element crucial al unui regim alimentar prenatal. Proprietăţile benefice anti-inflamatoare ale sucului de rodie asigură un flux sanguin sănătos, care este esenţial pentru dezvoltarea generală a fătului. Conţinutul de potasiu din acest suc poate ajuta, de asemenea, la prevenirea crampelor a picioarelor care sunt asociate în general cu sarcina. Când este consumat cu regularitate de către femeile însărcinate, sucul de rodie este recunoscut că reduce riscul de naştere prematură sau a copiiilor cu greutate mică.
Sucul de rodie poate fi o poțiune secretă pentru a obține o piele sănătoasă, vibrantă şi tânără.
11. Tinereţe fără bătrâneţe
O dietă bogată în suc de rodie poate ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire prin reducerea ridurilor şi a liniilor fine cauzate de expunerea constantă la soare. De asemenea, ajută la regenerarea celulelor peilii şi previne hiperpigmentarea şi apariţia punctelor negre.
12. Potrivit pentru toate tipurile de ten
Sucul de rodie face minuni pentru pielea uscată. Structura sa moleculară pătrunde adânc în piele şi oferă hidratare şi catifelare. În acest mod, calmează pielea uscată şi iritată. Conţinutul său de acid punicic, un acid gras omega 3, păstrează piele hidratată constant.
Sucul de rodie este benefic şi pentru tenul gras sau cei cu predispoziţie la coşuri (acnee). Aplicarea de suc de rodie pe tenul gras previne un viitor focar de cosuri şi controlează producţia de sebum.
13. Rodia ajută la vindecarea cicatricelor
Rodia ajută la regenerarea celulelor din straturile epidermei şi dermei pielii. Aceasta are capacitatea de a grăbi procesul de vindecare a rănilor. Chiar şi uleiul de seminţe de rodie este încărcat cu substanţe nutritive benefice pentru întărirarea şi regenerarea epidermei. De asemenea, protejează pielea de arsuri solare şi vindecă rănile cauzate la nivelul pielii din cauza expunerii constante la soare.
14. Îmbunătăţeşte textura pielii
Rodiile sunt cunoscute pentru a prelungi durata de viaţă a fibroblastelor care sunt responsabile pentru producerea de colagen şi elastină, care strânge pielea pentru a preveni formarea liniilor fine şi a ridurilor. Colagenul şi elastina asigură rezistenţă şi sprijin pentru piele. Când fibrele de colagen şi elastină se descompun, pielea dezvolă o o relaxare care provoacă riduri. Rodia este foarte utilă pentru deschiderea culorii tonului general al pielii. Dacă bei un pahar de suc de rodie zilnic îţi oferă un ton al pielii strălucitor şi frumos.
15. Masca de faţă din rodie pentru piele strălucitoare
Amestecă o lingură de pudră de papaya verde, ulei de seminţe de struguri cu două linguri de suc de rodie şi aplică pe faţă. Lasă-l timp de aproximativ o oră şi spală-te pe faţă cu apă călduţă.
16. Previne cancerul de piele
Rodia conţine antociani şi taninuri hidrolizabile care posedă proprietăţi benefice antioxidante şi antitumorale. Atunci când este aplicată direct pe piele, acidul elagic, un antioxidant găsit în rodii, inhibă dezvoltarea cancerului de piele.
17. Previne căderea părului
Consumul de suc de rodie întăreşte în mod regulat foliculii de păr care la rândul lor împiedică căderea părului dând astfel părului un aspect sănătos şi lucios.
Deşi are atât de multe rodia are atât de multe beneficii, există unele precauţii dacă suferiţi de diverse probleme.
Spre exemplu, sucul de rodie nu este recomandat persoanelor care suferă de gripă, tuse, sau constipaţie. Deoarece scade tensiunea arterială, nu este recomandat să asociezi sucul de rodie sau consumul de rodie cu medicamente prescrise pentru scăderea tensiunii arteriale pentru că poate duce la o tensiune arterială periculos de scăzută, denumită hipotensiune arterială.
Nici cei care suferă de alergii şi astm bronşic nu ar trebuie să consume acest fruct, deoarece ar putea declanşa o reacţie alergică la el. Reacţiile alergice la rodie sunt, de obicei, stări de vomă, vărsături, mâncărimi ale ochilor şi roşeaţă la ochi, urticarie şi difilcultăţi de respiraţie.
La fel ca grapefruitul, rodia este de asemenea cunoscută pentru faptul că interferează cu unele medicamente, în special cele pentru reducerea colesterolului din sânge, antidepresivele, medicamentele pentru SIDA şi calmanetele puternice.
Un pahar de suc de rodii este tot ce ai nevoie pentru a avea parte de toate avantajele şi beneficiile nutriţionale pe care rodia le oferă. Nu este niciodată prea târziu să adaugi această băutură miracol dietei tale zilnice.
Poti achizitiona concentrat din rodie aici: Concentrat de rodie bio
Sursa: http://www.zorin.ro/sanatate/mancare-2/beneficii-extraordinare-sucului-rodie-utilizari-pentru-sanatate-ingrijiarea-pielii-parului-altele-care-poti-afla-388.html