Tuturor ne plac listele, pentru ca totul devine mai clar atunci cand stim ce avem de facut. Iar in cazul alimentatiei, unde se vehiculeaza mii si mii de informatii, e important sa stim ca avem la dispozitie super alimente care ne ajuta sa fim sanatosi, frumosi, sa oferim organismului nutrienti de calitate si sa tinem sub control glicemia, conditie esentiala pentru orice persoana diagnosticata cu diabet.
Vestea buna este ca natura ne-a oferit alimente minune, care abunda in calciu, magneziu, potasiu, vitamin si fibre, alimente cu un index glicemic mic, care ne pot ajuta sa ne concepem mese gustoase si echilibrate. Iata care sunt alimentele cu super potential!
Iaurtul si laptele degresat
Sunt ieftine, contin proteine de calitate, pot fi consumate la orice ora din zi, pe post de gustare sau cina usoara si furnizeaza o buna parte din necesarul de calciu si vitamina D.
Cerealele integrale
Sunt vedetele oricarui mic dejun sanatos, combinate cu iaurt. Abunda in fibre, dar contin si proportii variabile de potasiu, magneziu, crom, acid folic si Omega 3. Fulgii de ovaz te pot ajuta sa-ti controlezi glicemia, colesterolul si chiar sa slabesti.
Nucile
Sunt minuni ale naturii, bogate in grasimi bune, fibre, care dau rapid satietate. Semintele de in contin si Omega 3. Atentie insa la cantitati pentru ca au multe calorii.
Pestele gras
Sardinele sunt cele mai bune surse de grasimi sanatoase de tip Omega 3: nu contin metale grele, se consuma cu tot cu oase, sunt ieftine, au mult calciu. Si somonul este bun, dar opteaza pentru cel salbatic. Incearca sa consumi saptamanal 300 de grame de peste gras.
Rosiile
Rosiile de gradina sunt gustoase, sanatoase si au mult licopen, un antioxidant valoros, dar si vitaminele C, E si chiar fier. Si variantele din conserva sunt bune, daca nu au zahar adaugat.
Fructele de padure
Nutritionistii spun ca sunt cele mai bune fructe, pentru ca au putine calorii, dar un bagaj impresionant de beneficii, prin continutul de fibre, vitamine si antioxidanti. In categoria fructelor de padure recomandate sunt: capsunile, afinele, murele, zmeura, coacazele si ciresele.
Fasolea
Este campioana la fibre, o portie mica asigurand o treime din necesarul zilnic. Ideal ar fi sa o consumi in salate, alaturi de vegetale fara amidon. Are potasiu, magneziu, dar si proteine vegetale.
Verdeturile
Salata, spanacul, kale, rucola, cauta-le si nu tine cont la cantitate. Poti manca oricat de multa salata, pentru ca are vitamine, minerale si aproape 0 calorii.
Citricele
Sunt printre vegetalele campioane la vitamina C, alaturi de catina. Problema este ca unele citrice sunt destul de bogate in carbohidrati cum ar fi 18,5 g intr-un grapefruit mediu. Trebuie insa sa ne gandim in ansamblu, ca de exemplu o portocala de 180g contine in medie 21g de carbohidrati din care 4g de fibre, iar acestea ajuta la scaderea colesterolului si la mentinerea controlului glucozei din sange
Citrice sunt o sursa importanta de vitamine, deci nu trebuie ignorate, chiar daca urmati un regim alimentar scazut in carbohidrati si nu trebuie sa consumati prea multe. Asa ca iarna, alimenteaza-te cu vitamina C din portocale, mandarine, lamai si grepfrut.
Legumele fara amidon
Legume fara amidon sunt bogate in vitamina A, vitamina C, vitamina K, si fibre solubile, care imbunatatesc nivelul de glucoza din sange si reduc nivelul de colesterol „rau”. Iar spre deosebire de legumele cu amidon, acestea de regula au putini carbohidrati.
Legumele fara amidon trebuie sa devina de nelipsit din alimentatia ta.
Cartofi dulci
Din categoria legumelor cu amidon, cartofii dulci contin multe fibre si o cantitate foarte mare de vitamina A. Incearca-i ca o alternativa la cartofii obisnuiti si cu un indice glicemic mai mic.
Alimentaţia care previne diabetul
O primă schimbare necesară în regimul tău alimentar este înlocuirea alimentelor procesate, bogate în carbohidraţi, cu cereale integrale, scriu experţii de la Harvard. Aceste produse „nu conţin un nutrient magic ce luptă împotriva diabetului și îmbunătăţesc sănătatea. Este vorba de întregul pachet – elemente intacte ce lucrează împreună – asta e important”, explică specialiștii. Consumul de cereale integrale ajută la diminuarea nivelului de insulină secretat, al glucozei și a indexului glicemic. Mai mult, sunt bogate în substanţe nutritive, minerale și fitochimicale ce contribuie la micșorarea riscului de dezvoltare a diabetului. Ai la dispoziţie o varietate largă de produse din cereale integrale, de la fulgi de ovăz pentru micul dejun, până la paste integrale sau orez brun pentru un prânz delicios.
De asemenea, pentru prevenirea riscului de diabet este esenţial să fii atent la tipul de grăsime conţinut de produsele pe care le mănânci. „Grăsimile bune, precum cele polinesaturate găsite în uleiurile vegetale lichide, oleaginoase și semniţe pot ajuta la reducerea riscului de diabet de tipul 2″, subliniază cercetătorii de la Harvard. De exemplu, seminţele de in sunt bogate în acid alfa-linolenic, o substanţă asociată protejării de această maladie, scrie The Globe and Mail. La fel de indicate sunt și seminţele de chia sau de cânepă, soia și nucile.
Roșcova poate înlocui cu succes cacaua. Mai mult decât atât, experţii de la Universitatea Purdue au observat că pudra de roșcove poate fi folosită și în regimul alimentar recomandat pacienţilor cu diabet. „Această făină are 60% proteine, lucru care o face o făină săracă în carbohidraţi pe care diabeticii o pot consuma în siguranţă”, scrie AZ Central.
Poti achizitiona produse din roșcove aici: produse din roscove
Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org), diabetes.co.uk.
http://viatacudiabet.ro/nutritie/regimul-alimentar-in-diabet/care-sunt-cele-mai-bune-alimente-daca-ai-diabet-201