Daca, odata cu venirea toamnei, ai inceput sa stranuti, iti lacrimeaza ochii si nasul, ai dureri de cap, sa stii ca acestea pot fi semnele unei rinite alergice. De altfel, alergiile se manifesta cel mai frecvent primavara si toamna, la schimbarea anotimpurilor.
Alergia reprezinta o reactie de aparare exagerata la substante denumite antigeni, care in mod normal sunt inofensive (praf, polen,par, ciocolata, lapte, peste, capsuni) sau la un medicament ori anumite bacterii. Reactia organismului este de a elimina aceste substante prin anticorpi ce stimuleaza producerea de substante inflamatorii (histamina, leucotriene, prostaglandine). Efectele acestor substante sunt lacrimarea, stranutul, congestia nazala,tusea, senzatia de mancarime in cerul gurii sau in gat, senzatia de nas infundat. Daca aceste simptome se asociaza cu febra, atunci nu mai este vorba de alergie, iar prezentarea la medic este necesara pentru stabilirea conduitei terapeutice.
Persoanele cunoscute cu astm bronsic pot constata o agravare a bolii lor in primele doua luni ale toamnei.
Cea mai frecventa dintre cauzele alergiilor de toamna o reprezinta rugina sau pipirigul. Aceasta floare isi incepe polenizarea in luna august, iar efectele ei se pot resimti pana toamna tarziu si la distante mari. O singura planta poate produce pana la 1 miliard de particule de polen, eliberat in special seara, favorizat fiind de umiditate si vant. In multe zone expunerea este maxima intre orele 10 si 15.
Suspiciunea diagnosticului de alergie este realizata de medicul curant, dar identificarea antigenului o face doar medicul specialist alergolog in urma unor teste cutanate. Astfel, pe piele se pot aplica mai multe tipuri de alergeni prin abraziune injectare intradermica. Daca pacientul este alergic la una dintre substante, tegumetul se va inrosi in zona in care a fost depus alergenul respectiv. In prezent se pot efectua si teste prin care sa se determine cantitatea de anticorpi fata de un alergen particular specific, insa acestea sunt recomandate in special pentru identificarea alergenilor alimentari, sunt mai laborioase si rezultatul este eliberat dupa cateva zile.
Cel mai bun tratament pentru evitarea alergiei este cel de prevenire, astfel ca este necesar un consult medical in acest sens.
Chiar daca alergiile de toamna sunt mai usoare in comparatie cu cele de primavara, iata care sunt recomandarile specialistilor, in vederea evitarii sau diminuarii simptomelor lor:
- evitarea iesirilor in aer liber in intervalul orar 10- 15, mai ales daca in zona dumneavoastra sunt numerosi alergeni aeropurtati (zona de campie), acesta fiind intervalul de maxima circulatie a polenului in aer;
- curatarea tevilor, a filtrelor, inainte sa dati drumul caldurii pentru prima data;
- utilizarea unui umidificator de aer, astfel incat umiditatea in camera in care locuiti sa fie in permanenta intre 30-50%;
- utilizarea unui purificator de aer, care sa filtreze particule de polen, praf, mucegai;
- folosirea unei masti de fata care sa va acopere gura si nasul, in special cand lucrati in gradina, sau cand strangeti frunzele moarte.
Ce poti include in dieta de toamna
Broccoli
Beneficiile acestei legume vin din continutul mare de vitamina C. Cercetarile au aratat ca 500mg de vitamina C pe zi ajuta in atenuarea simptomelor alergiilor (stranut, cai respiratorii infundate, tuse). In plus, broccoli face parte din familia cruciferelor, plante recunoscute pentru puterea lor de a elibera sinusurile. Pentru un plus de vitamina C poti adauga in meniu si alte legume din aceeasi familie: varza si conopida.
Ceapa si usturoi
Ambele sunt bogate in quercitina, un antioxidant puternic care functioneaza ca un antihistaminic si lupta cu alergiile. In plus are si puterea de a reduce inflamatiile. Trebuie sa stii, insa, ca quercitina nu este usor absorbita din alimente si s-ar putea sa ai nevoie si de suplimente pentru a obtine aportul necesar.
Dovleac
Il gasesti din blesug in acest sezon si il poti pune in supe consistente, in placinte sau paste. Dovleacul contine carotenoide, fitonutrienti care au rol de antioxidanti si se transforma in vitamina A, importante in lupta cu alergiile.
Morcovi
Aceleasi carotenoide, mai exact beta-carotenul, il vei gasi si in morcovi, o sursa buna pentru a face plinul de Vitamina A. Vei obtine mai mult din beneficiile ei daca gatesti morcovii in loc sa ii consumi in stare cruda. Ii poti pregati la abur sau ii poti pune in retete gustoase.
Telina
Telina este o leguma bogata in vitamina C si compusi cu rol anti-inflamator, ceea ce o transforma intr-un inamic al simptomelor alergiilor. Este gustoasa si cruda, si gatita si nu trebuie sa ii ignori partile verzi pe care le poti toca in salate, supe si tocanite.
Surse: https://www.medicover.ro/articole-medicale/alergologie/alergiile-de-toamna
http://foodstory.stirileprotv.ro/nutritie/5-alimente-impotriva-alergiilor-de-toamna