Colesterolul si presiunea arteriala imbunatatite prin consumul laptelui de cocos

Cu o textura untoasa si un gust dulceag, laptele de cocos este deja pentru multi oameni alternativa gustoasa la produsele lactate clasice din comert. Laptele de cocos este deseori considerat un „lichid miraculos” datorita continutului sau nutritiv ce contribuie semnificativ la intarirea sistemului imunitar si previne aparitia bolilor.

Imagine similară

Informatii nutritionale

Pe lânga gustul delicios, laptele de cocos contine si un tip de grasime benefica denumita acid lauric, un acid gras cu lant mediu foarte usor absorbit si trasnformat in energie de catre corp. Acizii grasi ai nucii de cocos sunt in principal grasimi saturate, dar nu sunt genul de grasimi care maresc colesterolul si afecteaza inima. Dimpotriva, se stie ca acestea au tocmai efectul opus – laptele de cocos poate reduce nivelul de colesterol, imbunatateste presiunea arteriala si previne atacurile cardiace sau accidentele vasculare.

Laptele de cocos poate fi utilizat pentru prepararea smoothie-urilor, supelor, pastelor cu sos alb, curry-urilor sau tocănițelor. Cerealele de dimineață, budinca de chia, orezul cu lapte, rețetele de înghețată sau de brioșe pot fi asociate cu laptele de cocos. Acesta reprezintă o sursă superioară de nutrienți esențiali. 

Laptele de cocos se obtine prin procesarea miezului de cocos, fin maruntit, cu apa calda si este foarte bogat in fier, potasiu si fosfor. Este totodata o sursa de magneziu, cupru, seleniu si zinc. Toate aceste minerale sunt o adevarata binefacere pentru corpul tau, mai ales pentru frumusetea pielii si sanatatea psihica.

Laptele de cocos contine cantitati considerabile de acid lauric, foarte important pentru sanatate. Acest acid gras este aproape la fel de gras ca laptele matern si are particularitatea de a se indrepta direct spre ficat, unde se transforma in energie.

Laptele de cocos integral are un continut mediu spre ridicat de calorii, de aceea e bine sa fie consumat in portii mici.

Imagine similară

Un sfert de cana de lapte de cocos (cu intreg continutul de grasimi) contine:

  • 138 calorii
  • 5 grame proteine
  • 2 grame zahar
  • 14 grame grasimi
  • 55 miligrame mangan (27 % DZR)
  • 15 miligrame cupru(8 % DZR)
  • 60 miligrame fosfor(6 % DZR)
  • 22 miligrame magneziu (5.5 % DZR)
  • 9 miligrame fier(5.5 % DZR)
  • 157 miligrame potasiu (4.5 % DV)

Beneficiile laptelui de cocos pentru sanatate

  1. Imbunatateste sanatatea inimii reducând presiunea arteriala si colesterolul

Nucile de cocos sunt printre cele mai bune surse de acid lauric – 50 % din grasimile din nuca de cocos sunt compuse din acidul lauric, un acid cu activitate antibacteriana si antivirala. Conform multor studii, acidul lauric este un acid gras asociat cu mentinerea nivelului optim de colesterol si  protejarea sanatatii inimii.

Astfel, in cadrul unui studiu, 60 de voluntari sanatosi au primit un mic dejun cu lapte de cocos timp de cinci zile pe saptamâna, pe o durata de opt saptamâni, perioada dupa care s-a observat ca nivelul scazut de densitate lipoproteica (LDL) s-a redus, in timp ce colesterolul „bun” (HDL) a crescut semnificativ. Au concluzionat, astfel, ca “grasimea din nuca de cocos sub forma de lapte de cocos nu numai ca nu are efecte negative asupra profilului de lipide asupra populatiei in general, ci, dimpotriva, are un efect benefic determinând o scadere a colesterolului LDL si o crestere a celui HDL.”

Datorita continutului bogat in minerale importante pentru circulatie si reglarea sangelui, laptele de cocos este util si pentru reducerea presiunii arteriale si mentinerea vaselor de sânge elastice si fara acumulari de placa. De exemplu, magneziul combate stresul si tensiunea musculara, stimulând circulatia si mentinând muschii relaxati, fiind important totodata si pentru prevenirea atacurilor cardiace.

Imagine similară

  1. Construieste masa musculara si duce la pierderea grasimilor 

Studiile arata ca trigliceridele de lant mediu din acizii grasi prezenti in laptele din nuca de cocos maresc energia si sustin performanta fizica. Dupa exercitiile fizice, muschii au nevoie de nutrienti din belsug – inclusiv electroliti precum magneziu si potasiu, prezenti in laptele de cocos – pentru a reface tesuturile deteriorate si a le intari.

Datorita continutului bogat in grasimi sanatoase, da senzatia de satietate rapid si previne consumul exagerat de alimente sau gustari dese pe parcursul zilei, care pot interfera cu eforturile de a mentine corpul in forma.

  1. Este o sursa importanta de electroliti si previne oboseala

Desi apa de cocos este o sursa mai bogata in electroliti si laptele de cocos furnizeaza importante minerale, necesare mentinerii volumului de sânge, reglarii sanatatii cardiace si prevenirii diareei si deshidratarii. Este mai ales folositor in perioadele cu temperatura ridicata, dupa exercitii fizice intense sau in perioade de covalescenta, insolatii, probleme cu inima, dureri musculare si imunitate scazuta.

Laptele de cocos contine trigliceride cu lant mediu usor utilizabile de creier ca surse de energie, fara a avea nevoie sa fie procesate prin tractul digestiv cu ajutorul acizilor biliari, asa cum e cazul altor tipuri de grasimi.

  1. Contribuie la pierderea in greutate

Conform unui studiu efectuat de Scoala de Dieta si Nutritie a Universitatii McGill din Statele Unite,

o dieta bogata in trigliceride cu lant mediu duce la o pierdere mai mare a  grasimilor (tesutul adipos) spre deosebire de acizii grasi cu lant lung, probabil datorita consumului de energie marit si a oxidarii grasimilor prezente in cazul consumului de trigliceride cu lant mediu. Trigliceridele cu lant mediu pot fi considerate agenti de prevenire a obezitatii sau factori cu potential de favorizare a pierderii in greutate.

Datorita continutului sau bogat in trigliceride cu lant mediu, laptele de cocos este foarte satios si ajuta la accelerarea metabolismului. Senzatia de satietate impiedica consumul de gustari nesanatoase, contribuind, astfel, la mentinerea greutatii. Desigur, este bine sa fie consumat cu moderatie, avand in vedere continutul caloric, insa integrat intr-o dieta sanatoasa, furnizeaza acizii grasi si mineralele necesare pierderii in greutate si detoxifierii. Laptele de cocos este in acelasi timp puternic hidratant si contribuie la functionarea corespunzatoare a organelor digestive, ficatului si rinichilor, care au o functie esentiala in metabolizarea grasimilor si eliminarea reziduurilor din corp.

  1. Îmbunatateste digestia si elimina constipatia

Un tract digestiv bine hidratat este esential pentru eliminarea constipatiei. Laptele de cocos hraneste membrana digestiva datorita electrolitilor si grasimilor sanatoase, imbunatatind sanatatea intestinelor si prevenind afectiuni precum Sindromul intestinului iritabil.

  1. Regleaza nivelul zaharului din sânge si previne diabetul

Continutul de grasime din laptele de cocos incetineste ritmul eliberarii zaharului in sange, controlând astfel nivelul de insulina si prevenind cresterea brusca a nivelului zaharului sau, mai rau, aparitia diabetului. Acesta este unul dintre motivele pentru care laptele de cocos este indicat in retetele de dulciuri. Trigliceridele cu lant mediu din laptele de cocos constituie în acelasi timp o sursa de energie mult mai buna pentru corp decat zaharul.

  1. Previne anemia

Desi continutul de fier din laptele de cocos nu este foarte mare, cu toate acestea, acesta constituie o sursa vegetala buna de fier, care contribuie la o dieta echilibrata si previne anemia.

  1. Previne inflamatia articulatiilor si a artritei

Trigliceridele cu lant mediu din laptele de cocos reduc inflamatia, asociata cu afectiuni dureroase precum artrita sau durerile de incheieturi sau musculare. Laptele de cocos poate inlocui cu succes zaharul in cazul celor ce sufera de artrita (sau orice alta boala autoimuna) deoarece zaharul contribuie la aparitia inflamatiilor si este asociat cu o imunitate scazuta, înrautatind durerile si umflaturile. 

Imagini pentru proprietati lapte de cocos

Cum folosesti laptele de cocos:

1. In cafea. Inlocuieste laptele normal cu cel de nuca de cocos. Vei avea un plus de energie, nu doar din cafeina, dar si din electrolitii laptelui de cocos.
2. Carnea si laptele de cocos. Marineaza carnea in lapte de cocos si mirodenii. Carnea de curcan, de regula fada, capata un gust incantator, iar carnea de pui devine un vis.
3. Somnifer natural. Laptele de nuca de cocos contine 89 de mg de magneziu la o cana, mineral care iti da o stare de calm si relaxare de care ai nevoie ca sa adormi in liniste.

4. Tonic pentru oase. Laptele de cocos nu este o importanta sursa de calciu, deoarece contine putin  calciu dar are foarte mult fosfor, mineral la fel de important pentru structura osoasa ca si calciul.
5. Bun pentru ten. Fie ca il bei sau il aplici direct pe piele, laptele de nuca de cocos hidrateaza din plin pielea lasand-o mai catifelata si mai elastica.
6. Lupta impotriva infectiilor. Laptele de nuca de cocos contine un acid gras numit acid lauric (40%), foarte important pentru corpul uman. Odata intrat in corp, acidul lauric de transforma in monolaurin. Monolaurinul are rol in cresterea imunitatii, lupta impotriva virusurilor, a bacteriilor si a diverselor boli precum gripa, herpes, citomegalovirus. Poate preveni si cancerul sau combate virusul HIV-SIDA.

Imagine similară

7. Excelent in dieta. Grasimile saturate din laptele de cocos sunt ideale in diete. In plus contine si fibre
8. Regleaza nivelul zaharului din sange, motiv pentru care este recomandat in dieta celor care sufera de diabet.
9. Previne ridurile. Laptele de cocos reda elasticitatea pielii daca este consumat ca atare sau daca este aplicat pe piele. Contine vitamina C si cupru ce ofera flexibilitate si elasticitate pielii si vaselor de sange
10. Bun pentru gatit si consum mai ales in cazul celor care au intoleranta la lactoza.

Poti cumpara produse aici: lapte de cocos

Surse: https://www.femeia.ro/sanatate/beneficiile-laptelui-de-cocos-2142871

Treci pe laptele de cocos!

https://viataverdeviu.ro/lapte-cocos-beneficii-retete?page=2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *