Un hormon este un mesager chimic emis de glandele endocrine şi care acţionează de la distanţă asupra celulelor ţintă.
Noţiunea de hormon o include pe aceea de difuzare a unui mesaj într-un spaţiu de comunicare, care poate fi sângele, mediul extracelular sau chiar lichidul cefalorahidian pentru neurohormoni. Situl receptor pe care vine să se fixeze hormonul este o moleculă mare situată pe suprafaţa sau în interiorul ţintei.
Pe lângă rolul de comunicare între celule, legat de o funcţie determinată, hormonii acţionează asupra întregului organism. Ei sunt indispensabili dezvoltării complete şi armonioase a noului născut, ceea ce implică o acţiune determinantă asupra creşterii şi maturizării sexuale.
Există o varietate de compuși chimici naturali sau sintetici care au efecte asemănătoare cu ale hormonilor asupra organismului. Introduse în organism, aceste substanțe pot interfera cu acțiunea hormonilor secretați de organism, modificînd comportamentul, dispoziția afectivă, ciclurile reproductive, sezațiile de foame sau satietate, etc.
Categorii de hormoni
Organismele vertebrate prezintă trei categorii de hormoni:
Hormonii peptidici
Acești substanțe constau în lanțuri de aminoacizi. TRH-ul și vasopresina sunt exemple de hormoni peptidici cu moleculă mică. Peptidele compuse din lanturi de sute de aminoacizi se numesc proteine. Insulina și hormonul de creștere sunt exemple de proteine.
Hormonii lipidici și fosfolipidici
Principalele subcategorii ale acestei clase de hormoni sunt hormonii steroidieni, derivați din colesterol și hormonii eicosanoidici. Testosteronul și cortizolul sunt exemple de hormoni steroidieni. Hormonii steroidieni sunt sintetizați în principal în cortexul adrenal și în gonade.
Monoaminele
Monoaminele sunt substanțe derivate din aminoacizii aromatici precum fenilalanina, triptofanul, tirozina. Dopamina și noradrenalina, sunt exemple de monoamine.
Efecte ale hormonilor
Hormonii au următoarele efecte asupra organismului:
- Stimulează sau inhibă creșterea oaselor și a țesuturilor
- Modifică și reglează dispoziția afectivă, predispun la anumite emoții
- induc sau suprimă apoptoza (moartea programată a celulelor)
- activează sau inhibă sistemul imunitar
- reglează metabolismul, accelerînd sau încetinind arderile din țesuturi
- pregătesc organismul pentru acuplare, luptă sau fugă
- pregătesc organismul pentru noile etape ale existenței, precum pubertatea, lăuzia sau menopauza
- controlează reproducerea
- Controlează senzațiile de foame sau sete
Cum funcționează hormonii
Principiul fundamental al reglării hormonilor se întemeiază pe retroacţiunea (feedback) pe care aceştia o exercită asupra secreţiei lor, astfel încât o creştere a nivelului lor în sânge frânează propria eliberare şi invers. Complexul hipotalamo-hipofizar se situează în centrul buclelor de reglare endocrină.
Hipotalamusul, prin eliberarea a numeroşi hormoni activatori (Releasing Factor, RF) sau inhibitori (Inhibiting Factor, IF), modulează secreţia hormonală a hipofizei anterioare. Formaţiunea aceasta comandă secreţia hormonilor de către glandele endocrine periferice (tiroida, glandele sexuale, corticosuprarenala). Aceşti hormoni, la rândul lor, retroacţionează asupia hipofizei anterioare sau asupra hipotalamusului. Există de asemenea şi o retroacţiune scurtă a hormonilor hipofizari asupra hipotalamusului. Acţiunile sunt de cele mai multe ori pozitive, iar retroacţiunile negative. Această schematizare demonstrează coexistenţa unui creier hormonal alături de un creier neuronal.
Reguli pentru o activitate hormonală echilibrată
-Evită aditivii alimentari, deoarece, pe termen lung, perturbă raportul dintre estrogen și progesteron, favorizând reţinerea apei în ţesuturi, acumularea kilogramelor și diferite boli ginecologice (chistul ovarian, noduli mamari și fibrom).
-Renunţă la fumat și la consumul excesiv de alcool, deoarece, în timp, inhibă secreţia de hormoni feminini, favorizează îngrășarea și accelerează procesul de îmbătrânire.
-Evită situaţiile conflictuale, deoarece, atunci când te cerţi, nivelul testosteronului crește brusc, iar jumătate de oră mai târziu scade rapid. Acest lucru duce la o stare profundă de oboseală.
Ce să mănânci pentru a stimula secreţia de:
-estrogen: mărar, ţelină, soia, germeni de grâu, miere de albine, măsline, condimente (anason, fenicul, chimen).
-melatonină: banane, lapte, carne de pasăre, legume, brânză, curmale uscate, struguri, porumb, orz, roșii și ovăz.
-testosteron: brânzeturi și pește (conţin albumină), germeni de grâu, ciuperci, alune de pământ (conţin zinc).
-T3: salată, lapte, brânzeturi, soia, sare iodată.
-adrenalină și ACTH: fasole uscată, mazăre, linte, alune de pământ, portocale, kiwi și lămâi.
-hormonul de creştere (GH): pește slab, linte, brânzeturi, alune de pământ, fulgi de ovăz și migdale.
-parathormon: lapte, brânzeturi şi toate alimentele care conţin calciu: broccoli, tofu, sardine.
Surse: http://www.infopsihologia.ro/2013/03/hormonii-ce-sunt/
http://adevarul.ro/sanatate/medicina/hormonii-dau-tonul-starii-tale-1_50ace1377c42d5a6638b1b20/index.html