Orice parinte isi doreste un copil sanatos si inteligent, iar pentru a-i ajuta pe cei mici sa se dezvolte armonios pe toate planurile este esential ca ei sa aiba o alimentatie echilibrata. Creierul, ca orice alt organ, functioneaza la cotele maxime numai atunci cand i se furnizeaza substantele de care are nevoie, iar acest lucru se intampla cand alimentatia este una adecvata. Parintii intampina adesea dificultati atunci cand vine vorba de alimente sanatoase, pentru ca gustul acestora nu este intotdeauna acceptatat de catre copii. Totusi, este important ca parintele sa ofere un exemplu elocvent si sa persevereze.
In prima parte a vietii, creierul uman are o capacitate foarte mare de a inmagazina informatii.
De aceea este nevoie ca cel mic sa fie indrumat catre jocuri ce ii dezvolta abilitatile si ii dezvolta inteligenta.
O importanta deosebita o reprezinta si alimentatia pe care cei mici o primesc.
In dieta zilnica dupa cum ne recomanda specialistii, trebuie sa regasim legume, fructe si lactate, iar pentru dezvoltarea neuronala se recomanda consumul cat mai des de peste, bogat in Omega 3.
Grăsimile Omega 3 sunt formate din acizi grasi DHA si EPA ce influenţează dezvoltarea creierului şi performanţa, mai ales la cele 2 etape ale vieţii, în perioada de creştere, de la perioada prenatală la sugari şi la persoanele în vârstă, dar şi pentru persoanele adulte, ferindu-le de depresie, stres şi oboseală.
DHA este componenta structurală a ţesutului cerebral, aşa că o deficienţă de DHA din dietă s-ar putea traduce într-o deficienţă în funcţionarea creierului.
S-a dovedit că unii copii cu performanţe slabe la şcoală, din cauza sindromului deficienţei de atenţie, au în dieta lor cantităţi insuficiente de acizi graşi esenţiali.
Prin urmare, un nivel crescut de DHA are un impact pozitiv asupra funcţionării creierului, creşte capacitatea de concentrare, îmbunătăţeste memoria şi capacitatea de învăţare, vitalitatea, rezistenţa la efort şi la stres, combate depresia şi oboseala cronică, stabilizează dispoziţia şi încetineşte degradarea celulei nervoase.
Omega 3 contribuie la dezvoltarea armonioasă a creierului copilului, prin stimularea funcţiei cognitive, îmbunătăţirea atenţiei şi chiar ameliorarea deficitului de atenţie şi diminuarea manifestărilor extreme.
Felul in care gandesti, inveti sau actionezi este afectat nu doar de tipul alimentelor folosite, dar si de cum e preparata mancarea, cum si cand o mananci si ce alimente reunesti la o masa.
Performanta creierului dupa o masa este afectata de asemenea si de carbohidratii consumati alaturi de proteine. Daca masa este prea bogata in calorii, efectul va fi unul de moleseala, oboseala si letargie dupa masa, caci se incetineste activitatea si eficienta creierului. Asadar, ca sa ai o minte agera (sau sa iti ajuti copilul sa aiba minte agera) mananca o masa care este:
– Bogata in proteine energizante
– Cu carbohidrati complecsi, avand indice glicemic mic sau moderat
– Cu un un aport caloric relativ mic.
Iata noi sfaturi cu privire la efectul categoriilor de alimente asupra accelerarii randamentului copiilor nostri:
– Carbohidratii sunt prietenosi cu creierul. Creierul foloseste 20% din necesarul de carbohidrati al corpului. Insa este selectiv cu privire la tipul de glucide pe care le primeste si cum le proceseaza. Prefera o cantitate constanta periodic si atunci este multumit. In schimb, daca nivelul zaharului din sange fluctueaza, creierul genereaza un comportament dezechilibrat, nervos. Unii carbohidrati calmeaza creierul, altii il agita.
– Atentie la caderile cauzate de zahar. Diferite produse cu zahar afecteaza diferit creierul si deci faptele si gandirea copiilor. Dulciurile cu efect negativ sunt cele ce contin glucoza, dextroza si sucroza. Sunt zaharuri foarte procesate ce se gasesc in bomboane, inghetata, siropuri, checuri ambalate si zaharul de masa. Acestea ajung rapid in sange, crescand nivelul glicemiei, generand o cantitate mare de insulina, dupa care energia degajata de ele se consuma rapid, lasand sangele in stare de hipoglicemie. Aceste variatii afecteaza comportamentul si concentrarea copiilor sau adultilor. Cele mai bune zaharuri pentru creier sunt cele din carbohidratii complecsi ce se gasesc in fructe. Mentin si nivelul glicemiei constant in sange, au si aport de fibre pentru intestine si genereaza si energie din belsug corpului.
– Fructele sunt necesare creierului. Grapefruit, mere, cirese, portocale, struguri. Fructul intreg e mai util creierului decat sucul din acel fruct. Iar sucul de fructe cu multa pulpa e mai util creierului decat sucul dat prin strecuratoare.
– Cereale – Fulgii de ovaz si fulgii cu tarate au cel mai mic indice glicemic. La fel spaghetele si orezul. Fulgii de porumb sau cerealele invelite in zahar au un indice glicemic mai ridicat.
– Legume si fructe – Legumele precum fasolea, nautul, lintea au indice glicemic mic in timp ce cartofii si morcovii preparati au un indice glicemic mult mai ridicat.
– Lactate – Laptele si iaurtul au indice glicemic mic, mai mare decat legumele dar mai mic decat fructele. Evitati iaurtul cu zahar sau fructe adaugate din comert.
– Incurajeaza rontaitul de legume intre mese. Copiii raman fara combustibil mult mai repede si simt nevoia unei gustari. Incurajeaza-i sa consume gustari sanatoase. Creeaza boluri cu mai multe compartimente in care puneti bucatele mici de legume diferite, de culori diferite si un loc unde copiii pot inmuia legumele alese intr-un delicios sos de iaurt. Copiii adora sa faca acest gest. Da denumiri simpatice fiecarui compartiment de legume si inventeaza povesti si competitii intre ele. (roti de banana sau de morcovi, copacei de brocolli, luna din bucati de mar unse cu unt de arahide.
– Nu neglija proteinele. Proteinele din alimentatie au un efect direct asupra creierului pentru ca ofera aminoacizii din care sunt facuti neurotransmitatorii, cei care transmit semnalul in creier de la o celula la alta. Cu cat hranesti mai bine acesti mesageri, cu atat mai eficient isi vor face treaba, fie cu efect de calmare, fie cu efect de energizare a creierului. Proteinele care energizeaza creierul sunt: pestele, fructele de mare, soia, carnea, ouale si lactatele. Proteinele care au mai degraba efect de relaxare a creierului sunt: ciocolata, nucile, migdalele, semintele de floarea soarelui.
Iata cateva alimente care sustin dezvoltarea inteligentei la copii:
1. Nucile. Sunt excelente surse de Omega 3, dar si de vitamina E, iar aceasta combinatie este utila dezvoltarii functiilor cognitive. Pentru a beneficia de intreaga paleta de beneficii, nucile ar trebui consumate in stare cruda. Unii nutritionisti considera nucile ca fiind hrana creierului, pentru ca furnizeaza nutrienti fara de care acest organ nu ar mai functiona la cotele optime. Nucile sunt bogate si in vitamina A, vitamine din complexul B: vitamina B2, B6, B12, acid folic, dar si vitamina D vegetala. Cu acest complex de vitamine, nucile reprezinta un superaliment pentru copii, atat pentru dezvoltarea creierului, cat si pentru echilibrul intregului organism.
2. Avocado. Este un adevarat miracol pentru sanatate. Contine grasimi bune, esentiale pentru dezvoltarea creierului, in special la copii. Gustul s-ar putea sa nu fie pe placul copiilor, insa aici intervine imaginatia parintilor care pot include felii de avocado in sandvisuri sau in salate. Pe langa acizii grasi Omega 6, avocado mai contine si vitaminele A, B, C, D, E, K.
3. Merele. Copiii adora gustul dulce, iar merele pot reprezenta un desert delicios, dar si sanatos. Nu degeaba se spune ca „un mar pe zi tine medicul departe”. De ce sunt merele bune pentru creier? Ei bine, marul contine o cantitate apreciabila de antioxidanti, iar dintre acestia, quercetina este cea care ajuta la dezvoltarea optima a functiilor creierului. Studiile efectuate de catre specialisti au demonstrat faptul ca elevii care consuma cate un mar pe zi au performante scolare mult mai bune decat ceilalti.
4. Ovazul. Exista unele pareri potrivit carora fulgii de ovaz abunda in zahar, nefiind adecvate copiilor, insa este important sa citim cu atentie etichetele alimentelor si sa alegem ce este mai bun, mai ales cand este vorba despre copii. Ovazul are proprietatea de a extrage colesterolul rau, mentinand vasele de sange si arterele curate, in special cele de la creier. In acest fel, performantele creierului cresc, iar memoria se imbunatateste.
5. Ouale. Sunt foarte des folosite la micul dejun, in special la copii. Ouale fac parte din alimentele cele mai bogate nutritional, iar galbenusul este esential in formarea unui neurotransmitator numit acetilcolina. Rolul acetilcolinei este acela de a facilita comunicarea intercelulara si de a imbunatati memoria. Din fericire, exista multiple moduri de preparare a oualor, astfel incat copiii sa le accepte cu usurinta.
6. Iaurtul. Este bogat in calciu si proteine, dar are si beneficii uimitoare pentru creier. Grasimile bune din compozitia iaurtului ajuta la mentinerea sanatatii neurologice. In plus, despre probioticele continute de iaurt se spune ca ar avea o influenta pozitiva asupra echilibrului psihic. Daca se adauga fructe proaspete, taiate in bucati mici, copilul va avea parte de un mic dejun delicios.
7. Legume cu frunze verzi. Spanacul, varza, leurda sunt legume a caror frunze au o bogata compozitie in antioxidanti care ajuta creierul sa se dezvolte si impiedica actiunea radicalilor liberi. Din pacate, legumele verzi nu sunt intotdeauna pe gustul copiilor, insa perseverenta si imaginatia parintilor pot transforma imposibilul in posibil.
8. Pestele. Grasimile bune prezente in cantitate foarte mare in peste (Omega 3) sunt o adevarata hrana pentru creierul copiilor, pentru dezvoltarea functiilor cognitive si dezvoltarea memoriei. Important este ca pestele sa fie pregatit astfel incat sa nu se piarda calitatile.
9. Uleiul de masline. Si el contine acizi grasi monosaturati, foarte buni pentru dezvoltarea creierului. Includerea uleiului de masline in alimentatie (desigur, in cantitati moderate, pentru ca excesele dauneaza) este un pas important pentru sustinerea sanatatii creierului la copii, dar si la adulti.
10. Migdalele. Au un continut ridicat de vitamine: A, E, B, de minerale (calciu, fosfor, fier, zinc, cupru), dar si de acizi organici si grasimi monosaturate. Sunt bogate in proteine, au capacitatea de a ajuta celulele sa se regenereze. Migdalele imbunatatesc functiile cognitive si memoria.
In concluzie alimentele nu ascut mintea, dar dezvoltă creierul
Mulţi părinţi cred că unele alimente sporesc inteligenţa copilului. În realitate, peştele (bogat în omega 3), fructele şi legumele ajută la buna funcţionare a creierului, îmbunătăţesc memoria şi capacitatea de concentrare, dar nu fac pe nimeni mai inteligent. În schimb, lipsa vitaminelor şi proteinelor are repercusiuni negative asupra funcţionării intelectului. 40% din energia corpului este consumată de creier, deci o dietă săracă va scădea automat puterea intelectuală. Copiii cu o nutriţie defectuoasă pot avea mai multe absenţe la şcoală din pricina îmbolnăvirilor repetate, iar bolile apar din cauza carenţelor de vitamine şi minerale care şubrezesc sistemul imunitar. Copilul are nevoie de fier (carne de porc şi vită, seminţe de floarea-soarelui, soia boabe, urzici, spanac) nu pentru a fi mai inteligent, ci pentru o bună oxigenare a creierului, ceea ce va aduce performanţe cognitive mai bune. Junk food-ul nu oferă suficient fier, de unde rezultă impulsuri neuronale slabe. Vitamina B1 (germeni de grîu, carne de porc, pîine integrală, ouă) este esenţială pentru capacitatea creierului de a utiliza glucoza, principala sursă de energie. Vitamina C (fructe şi legume) şi calciul facilitează comunicarea dintre neuroni. De asemenea, glucidele sînt un stimulent indispensabil al creierului (pîine şi macaroane), iar magneziul combate anxietatea, nervozitatea. De asemenea, orarul meselor e foarte important. În cadrul studiilor, s-a constatat că acei copii care au mîncat sănătos la micul dejun au dovedit memorie mai bună. Ei s-au putut concentra mai bine şi au putut să absoarbă uşor cunoştinţele în timpul orelor.
Surse: www.curejoy.com, www.tuttogreen.it
Surse: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/alimentatie-bebelusi/stimuleaza-creierul-copilului-prin-alimentatie/
http://www.daciccool.ro/sanatate-si-frumusete/alimentatie-sanatoasa/8705-10-alimente-care-ajuta-la-dezvoltarea-inteligentei-copiilor
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=sanatate&s_id=162367&Cu-minte-Scoala-ii-face-pe-copii-mai-inteligenti
http://infantuno.ro/dezvoltarea-inteligentei/