Fructele de cactus sunt adevarate medicamente.

Fructul de cactus, numit şi pară de cactus sau smochină chumbo, este un fruct exotic, savuros, suculent şi parfumat.

Fructele de cactus: continut nutritional

Aceste fructe sunt bogate in antioxidanti, in substante care mentin hidratarea, in enzime, dar si in vitamine si minerale.

Dintre vitamine, fructele de cactus sunt bogate in vitamia A, in vitamine din complexul B, vitamina C, betacaroten (in special fructele de cactus cu pulpa rosie), vitamina E. Fructele de cactus mai contin zinc, seleniu, fier, calciu, magneziu etc.

Fructul de cactus mai contine fibre, fitoalbumine care contribuie la prevenirea formarii celulelor canceroase, dar si licopen, un puternic antioxidant ce previne bolile de inima.

Beneficiile fructului de cactus: izvor de vitamine şi minerale

Fructul de cactus este bogat în vitamina C, provitamina A, zaharuri, proteine şi lipide capabile să acopere nevoile energetice ale organismului. Fructul de cactus este o sursă importantă de fibre solubile şi insolubile (celuloză, hemiceluloză, lignină).

Aceste substanţe sunt extrem de benefice pentru digestie, reglează tranzitul intestinal şi au proprietăţi antidiareice.

Datorită conţinutului preţios de minerale şi oligoelemente precum potasiul, calciul, fierul, zincul şi magneziul, fructul de cactus reprezintă un ajutor de nădejde pentru a lupta contra colesterolului, inflamaţiilor colonului, obezităţii.

Fructul de cactus se poate dovedi de mare ajutor în sezonul rece, fiindcă ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar. Este un fruct extrem de nutritiv, cu un aport mic de calorii (doar 60 de calorii la 100 g).

Gustul diferă în funcţie de tipul fructului de cactus. Cel cu pulpă roşie are un gust foarte asemănător cu al pepenelui roşu, e dulce şi foarte zemos. Cel cu pulpă galbenă sau albă este mai puţin dulce şi uşor mai fad decât cel roşu. Toate varietăţile fructului de cactus conţin seminţe mici în interior, motiv pentru care sunt recomandate cantităţi mici în cazul persoanelor care au probleme cu digestia.

Imagini pentru φραγκόσυκα

 

 

Beneficiile fructului de cactus: controlul diabetului

Fructele de cactus contribuie la menţinerea unui nivel optim al glicemiei, de aceea sunt indicate în dieta persoanelor predispuse la diabet. Fructul de cactus are un indice glicemic extrem de mic, ceea ce reprezintă un atu greu de egalat comparativ cu alte fructe.

Beneficiile fructului de cactus: uleiul din fructe de cactus În industria cosmetică şi farmaceutică se utilizează uleiul din fructe de cactus, care conţine puternice proprietăţi antioxidante datorită vitaminei E.

De asemenea, uleiul din fructe de cactus conţine acizi graşi esenţiali pentru sănătatea celulelor. Astfel, uleiul din fructe de cactus se utilizează cu succes în creme antiîmbătrânire sau în produse pentru eliminarea cicatricilor.

Uleiul din fructe de cactus are efecte benefice şi asupra părului. Câteva picături din acest ulei sunt ideale pentru revitalizarea podoabei capilare.

In Taiwan bolnavii de diabet consuma fructe de cactus in locul orezului, aceste fructe avand un indice glicemic scazut si o cantitate insemnata de fibre.

Pentru metabolizarea lor, organismul consuma mai multa energie decat furnizeaza fructele in sine, astfel ca fructele de cactus pot fi considerate fructe cu calorii negative.

 

Fructele de cactus ajuta in slabire

Fiind considerate fructe cu calorii negative si fiind bogate in fibre si antioxidanti, fructele de cactus sunt recomandate in curele de slabire, dar si in regimul diabeticilor sau celor cu boli cardiovasculare care au nevoie sa scada in greutate.

Fructele de cactus previn bolile cardiovasculare

Consumul acestor fructe previne aparitia bolilor cardiovasculare si a complicatiilor acestora, printre care enumeram: ateroscleroza, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, hipertensiune arteriala, boli de inima etc. fructele de cactus contin o cantitate insemnata de magneziu si antioxidanti, fiind de un real ajutor in protectia vaselor si inimii.

Fructele de cactus indicate in digestie

Pectinele si mucilagiile continute protejeaza si curata intestinele, iar substantele emoliente si acizii grasi calmeaza mucoasele digestive. Fructele de cactus previn de asemenea constipatia si balonarea, ameliorand tranzitul intestinal.

Fructele de cactus cresc imunitatea si protejeaza impotriva cancerului

Bogate in licopen, dar si alti antioxidanti, fructele de cactus previn dezvoltarea celulelor tumorale, prevenind aparitia cancerelor. Continand fibre, fructele de cactus sunt de asemenea recomandate in preventia cancerului de colon sau colorectal.

Imunitatea este sustinuta prin vitaminele si mineralele pe care fructele de cactus le contin, in special vitamina C. Consumate in mod regulat, aceste fructe va pot pazi de afectiunile de sezon si raceala.

Fructele de cactus protejeaza pancreasul si previn aparitia diabetului, continand glucide cu absorbtie lenta, ceea ce asigura si o secretie gradata a insulinei de catre pancreas. Astfel ca pancreasul nu este „biciut” asa cum se intampla in consumul dulciurilor.

 

Surse: http://adevarul.ro/sanatate/medicina-naturista/beneficiile-fructului-cactus-1_5624af50f5eaafab2ccfe4df/index.html
https://healthy.kudika.ro/articol/healthy~preventie/41594/fructul-de-cactus-sau-medicamentul-cu-tepi-beneficii-in-sanatate.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *