Stil de viata sanatos!

 

Toti ne dorim o viata lunga si fericita, unde boala si necazurile sa nu ne atinga. Insa ce facem pentru a ne atinge acest tel? In caz ca nu stiai, mai mult de 80% din sanatatea ta depinde de modul in care te hranesti, daca faci sau nu sport, daca te odihnesti, ce emotii si sentimente experimentezi. Restul de 20% este transmis genetic sau are legatura cu mediul inconjurator si sistemul de sanatate al tarii in care traiesti.

 

Imagine similară

 

Cu alte cuvinte, stilul de viata este suma alegerilor mici pe care le faci in fiecare zi, care au un impact pe termen scurt sau lung asupra ta.

Te-ai gândit ce determină stilul tău de viaţă? De ce trăieşti aşa cum trăieşti, şi nu altfel?

Desigur, în primul rând preluăm, într-o măsură mai mare sau mai mică, obiceiurile părinţilor – obiceiuri cu care am fost obişnuiţi din fragedă copilărie. Aşadar, influenţa părinţilor e incontestabilă. Dar stilul de viaţă e influenţat şi de educaţia din afara familiei, de societatea în mijlocul căreia trăim. Interesant, însă, că cei care provin din familii în care se fuma şi se consuma alcool fumează şi beau într-o proporţie mai mare decât cei cu părinţi abstinenţi, chiar dacă au aceeaşi educaţie şi trăiesc în acelaşi mediu social. Nu putem trece sub tăcere nici faptul că mulţi copii din familii abstinente, datorită influenţelor celor din jur, devin sclavii fumatului şi ai alcoolului.

 

Imagini pentru viata sanatoasa

 

Stilul de viaţă e determinat, cel puţin parţial şi din informaţiile pe care le avem, de cunoştinţele câştigate din cele citite, auzite sau văzute. În ultimii 20 de ani s-a observat că persoanele cu o educaţie şcolară mai mare fumează într-un proces mai mic şi au redus consumul de grăsimi, de alcool şi de cafea, luându-şi timp pentru activitate fizică şi făcând sport nu numai prin intermediul televizorului. Totuşi, studii epidemiologice recente arată că, cel puţin în Statele Unite, schimbările survenite în stilul de viaţă n-au ţinut pasul cu creşterea explozivă a cunoştinţelor în domeniul sănătăţii, în general, şi al nutriţiei, în special.

Ca să ai o sănătate bună şi un trup frumos, nu-ţi trebuie neapărat diete elaborate şi programe sofisticate de sport. E suficient să  adopţi un stil de viaţă echilibrat în care să respecţi câteva principii de bază.

 
Imagini pentru Mâncare

 

Iata câteva principii ale unui stil de viata sanatos:

1.Respecta principiile unei nutritii optime(cantitati potrivie,variate si echilibrate).

Chiar daca exista sute de teorii ale unei diete sanatoase, cu informatii mai mult sau mai putin intelese, sunt patru principii de baza referitoare la dieta de care trebuie sa tii cont pentru a duce un stil de viata sanatos:

Mananca alimente integrale, neprocesate. Stiu ca este aproape imposibil sa eviti toate chimicalele si alimentele procesate din meniul tau zilnic, insa incearca sa consumi cat mai putine astfel de produse. In general, ceea ce intra in stomac ar trebui sa aiba un singur ingredient: fructe, legume, nuci, unele tipuri de carne (cauta pe eticheta sa fie hranite doar cu iarba, de exemplu), oua etc. Evita carbohidratii albi si zaharurile din meniu. Redu cantitatea de paine, paste, prajituri, produse de patiserie, cereale cu arome, cartofi prajiti si asa mai departe.

Introdu varietatea in dieta ta. Organismul nostru este complex si are nevoie de o cantitate variata de nutrimente pentru a functiona corect. Prin urmare, consuma produse din mai multe grupe alimentare. Ai nevoie de toti cei trei principali macronutrienti: proteine, grasimi, carbohidrati. Conform unor cercetatori, cele mai sanatoase diete sunt cele bogate in grasimi sanatoase si scazute in carbohidrati. Este important sa consumi si produse care contin acizi grasi Omega-3: peste gras precum somonul, seminte de in, nuci, fasole, soia. De asemenea, sunt importanti si micronutrientii: toate vitaminele si mineralele de care organismul are nevoie pentru a functiona optim.

2.Practica orice activitate fizica.

 

Imagine similară

 

Pentru a avea o viata lunga si fara boli, alaturi de o dieta sanatoasa trebuie sa faci si sport. Mai exact, orice tip de activitate fizica. Gaseste cateva exercitii sau sporturi care te atrag si practica-le constant. Incearca sa faci sport de doua ori pe saptamana.

3.Ofera-i organismului suficient timp sa se odihneasca(relaxare,somn).

Realitatea este ca, daca nu dormi suficient, nu vei avea un nivel optim de energie si de productivitate in ziua respectiva. Este important sa te trezesti in fiecare dimineata la aceeasi ora si sa mergi la culcare cand te simti obosit. Daca respecti acest principiu timp de cateva zile, organismul tau se va regla si te vei simti mai plina de energie pe zi ce trece.

4.Elimina stresul din viata ta.

Stresul nu numai ca te face sa fii irascibila tot timpul, dar iti afecteaza si starea de sanatate a organismului. Exista numeroase metode prin care poti sa tii sub control stresul, de la yoga si meditatie pana la practicarea unor sporturi si mersul la somn. Gaseste cea mai eficienta modalitate care te ajuta sa te relaxezi si sa nu te mai gandesti la probleme si profita la maximum de ea.

5.Gandeste pozitiv pentru a avea un stil de viata sanatos.

Pentru a avea un stil de viata sanatos, evita gandurile negative. Gandurile tale creeaza realitatea in care traiesti. Pastreaza-ti controlul asupra mintii si influenteaza-le in mod pozitiv. Gandurile pozitive duc la sentimente si la emotii pozitive, care au un efect pozitiv asupra intregului organism. Motiveaza-te cu idei pozitive. Citeste carti pozitive si indeplineste sarcini pozitive (un hobby).

Persoanele care au o gandire pozitiva rezolva mult mai bine o problema, scapa mai repede dintr-o situatie dificila in care se afla si obtin rezultate superioare (atat la nivel fizic, cat si intelectual) decat altii cu aptitudini asemanatoare, dar care nu sunt optimisti. De asemenea, gandirea pozitiva iti creste imunitatea organismului si te ajuta sa scapi rapid de orice boala care te afecteaza.

Tu singura iti alegi modul in care gandesti. Insa daca vrei sa duci o viata lunga si frumoasa, raspunsul este unul singur: Gandeste pozitiv! Gandeste inteligent!

 

Imagine similară

6.Fii o persoana moderata.

Ultimul principiu al unui stil de viata sanatos este moderatia. Gaseste un echilibru in viata ta. Poti sa faci aproape orice, daca il faci cu moderatie. Un exemplu clasic este consumul de alcool. Poti sa bei un pahar, doua de alcool, insa daca depasesti zilnic aceste cantitati inseamna ca ai deja o problema.

Insa moderatia nu se aplica doar la consumul de alcool sau alte vicii. Suprasolicitarea la locul de munca, obsesia de slabire si chiar mersul prea des la sala de fitness reprezinta alte obiceiuri nesanatoase de care trebuie sa tii cont.

De asemenea, prea multa moderatie reprezinta o alta problema cu care trebuie sa te confrunti. Nu este un capat de tara daca iti pierzi o noapte pe saptamana in club, daca mananci intr-o zi o ciocolata neagra intreaga sau daca nu ai avut chef sa te duci timp de o saptamana la sala. Este in regula sa mai treci din cand in cand prin astfel de momente. Tine minte: Totul cu moderatie, inclusiv moderatia in sine.

 

Imagine similară

Ce şi cum mâncăm

În primul rând, trebuie să începi prin a elimina produsele rafinate: zahărul, sarea iodată, uleiul rafinat, făina albă, margarina şi toate alimentele care conţin aceste produse, alimentele conservate,semi-preparatele, gustările ambalate precum chipsurile, mezelurile şi alte tipuri de carne procesată, napolitanele şi alte dulciuri, semi-preparatele congelate cu mult sodiu, cerealele expandate pline de zahăr.

Trebuie să fii foarte atent la conţinutul produselor pe care le cumperi pentru consum, atrage atenţia specialistul: “etichetele produselor trebuie citite cu atenţie pentru a evita alimentele care  conţin coloranţi, conservanţi şi orice altă denumire pe care nu poţi să o pronunţi şi nu o înţelegi şi care s-ar traduce într-unul din numeroasele E-uri pretente în produsele alimentare. Ceea ce introducem în corpul nostru trebuie să fie cât mai naturale posibil”.   Înainte de a pune în frigider produsele  cumpărate după aceste reguli, goleşte-l de alimentele nocive. După ce ai făcut asta, regulile următoare sunt şi ele foarte importante.

“Este bine să încercăm să ne aprovizionăm, în măsura în care este posibil cu alimente bio, organice sau tradiţionale din surse sigure, pentru care suntem siguri că nu s-au folosit îngrăşăminte chimice, insecticide şi pesticide. În plus, trebuie să fim atenţi ca aceste  produse să să nu fie modificată genetic.”. Trebuie să predomine fructele, fructele uscate (curmale, smochine, caise, goji, etc), cerealele integrale,  legumele şi leguminoasele, zarzavaturile, cum auzim de ani buni, de la adepţii acestui stil de alimentaţie, dar şi alte produse naturale cu beneficii mari pentru sănătate.
În ecuaţia sănătăţii intră şi gândirea pozitivă, de regula mersului pe jos, în ritm alert, cel puţin o jumătate de oră pe zi, plimbări cu bicicleta sau orice sport care ţi se potriveşte.  Iar dacă reuşeşti să-ţi controlezi nu doar trupul, ci şi mintea, eşti de două ori câştigat.   “Viaţă spirituală şi gândirea pozitivă intră şi ele în ecuaţia sănătăţii. Elimină gândurile pline de furie, ranchiună, ură, invidie, gelozie, teamă, ruşine, vină, zgârcenie etc. Poţi face asta citind cărţi de dezvoltare personală, făcând meditaţie, practicând yoga, tai chi, rugăciunea sau orice practică spirituală îţi place şi cu care simţi că rezonezi. Este o regulă extrem de importantă în faţa căreia precedentele reguli îşi pierd valoarea. Hrăneşte prima data partea cea mai importantă a corpului tău, mintea, dar şi sufletul, iar celelalte vor veni de la sine.

Imagine similară

 

În concluzie, dacă vrei să ai un stil de viaţă sănătos trebuie să fii înconjurat de oameni pasionaţi de sport şi alimentaţie sănătoasă. Convinge-ţi prietenii şi apropiaţii să adopte un stil de viaţă sănătos şi astfel, aveţi cu toţii de câştigat!

 

 

Surse: https://www.ghiduldesanatate.ro/01-sanatate/cele-6-principii-ale-unui-stil-de-viata-sanatos/

Ce determină stilul de viaţă?

http://adevarul.ro/locale/pitesti/regula-primordiala-stil-viata-sanatos-hraneste-data-cea-mai-importanta-parte-corpului-tau-1_57b976f05ab6550cb8f3dae0/index.html

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *