Folosita de milenii in ajutorul sanatatii si frumusetii, mierea este un adevarat remediu naturist cu nenumarate calitati nutritionale.
Mierea ca aliment si medicament
Mierea poate fi din soiuri diferite. Gustul si textura depind de tipul florilor din care provine nectarul cules de catre albine. Probabil cel mai des este intalnita mierea de trifoi, dar si aceasta poate avea diverse arome si culori.
Roscovul este considerat unul dintre cele mai bune plante apicole.Mierea de albine din roscove este destul de rara.
Poti cumpara aici: miere de albine din roscove
Culoarea obisnuita a mierii este aurie, dar poate varia de la alb la rosu inchis si chiar negru. Combinatia dintre miere si laptele de capra a fost folosita pentru tratarea infectiilor bronsice.
Mierea contine numerosi antioxidanti – caracteristica importanta pentru oameni. In plus, aceasta are o component antiinfectioasa si este folosita pentru vindecarea tusei, bolilor intestinale si ranilor pielii.
1. Este cel mai rapid si puternic energizant natural cunoscut
Mierea ne ajuta sa avem un tonus bun si ne incarca cu energie datorita faptului ca vitaminele si mineralele pe care le contine sunt extrem de usor de asimilat de catre organism.
Cele mai importante substante minerale pe care le contine mierea sunt: potasiul, magneziul, fosforul si calciul.
Vitaminele prezente in miere sunt vitamina C, A, D si K si cele din complexul B insa atat vitaminele cat si mineralele variaza in functie de nectarul folosit de albine si in functie de resursele solului pe care cresc plantele respective.
Acizii organici pe care ii contine mierea sunt: gluconic, fosforic, formic, lactic, citric. Acestia au un rol esential in buna functionare a metabolismului nostru.
Enzimele ca amilaza, lipaza sau catalazele intervin in procesele chimice ale materiei vii din organism. In functie de speciile de plante si a nectarului colectat, mierea are diferite principii active.
2. Un puternic antibiotic natural
Mierea nefiltrata contine si o substanta extrem de puternic, propolis, denumita si penicilina din miere. Propolisul este o substanta cu proprietati antibacteriene, antivirale si antifungice.
Mierea poate fi astfel folosita cu succes in tratarea infectiilor cu virusi, printre care si streptococul auriu si E.coli.
3. Stimuleaza digestia si metabolismul
Mierea nu irita mucoasa aparatului digestiv, influentand benefic flora intestinala. Ea favorizeaza tranzitul intestinal, ajutand la eliminarea prompta a toxinelor din organism.
4. Ajuta la mentinerea echilibrului endocrin
Mierea contribuie la reglarea activitatii principalelor glande din corp producatoare de hormoni.
5. Cel mai sanatos indulcitor natural
Mierea este un indulcitor natural si sanatos, care nu are efectele nocive ale zaharului.
6. Trateaza ulcerul
Mierea neprocesata ajuta digestia si stimuleaza dezvoltarea de bacterii benefice. Contine probiotice, bifido bacterii si lactobacili care previn deranjamentele stomacale.
Consumul zilnic de miere neprocesata previne ulcerele gastrice, deoarece contine bacterii care lupta impotriva bacteriilor Helicobacter pilori care cauzeaza aceasta afectiune.
7. Proprietati antiinflamatorii
Proprietatile antiinflamatorii ale mierii sunt utile si in tratamentele cosmetice, calmand iritatiile pielii. Este utila in tratamentul psoriazisului, al eczemelor sau al dermatitelor seboreice ale scalpului.
8. Mentine sanatatea femeilor gravide si a sugarilor
Consumul de miere asigura femeii gravide si fatului sanatatea fizica si psihica, iar sugarilor si copiilor de orice varsta, o mai buna rezistenta in fata bolilor. Pentru sugari se foloseste ca indulcitor adaugat in lapte sau ceaiuri, administrandu-se in doze sporite pornind de la un varf de lingurita.
9. Previne aparitia cancerului
Mierea contine flavonoide care reduc riscul aparitiei cancerului insa efectele sale nu au fost inca dovedite in mod clinic asupra tuturor tipurilor de cancer.
10. Intarzie aparitia menopauzei
Consuma zilnic miere, legume si fructe crude si vei stimula astfel activitatea ovarelor si intarziind aparitia menopauzei cu pana la zece ani.
Tipuri de miere
Exista foarte multe tipuri de miere, unele monoflore adica produse dintr-un singur fel de flori (de salcam, de tei, rapita, floarea-soarelui etc.), altele produse din zonele deluroase sau submontane cu multe flori (miere poliflora) sau mierea de mana, obtinuta de pe frunzele de fag, de frasin si de stejar.
Atentie!
Mierea perfect clara este de cele mai multe ori supusa unor procese de ultrafiltrare si pasteurizate, care implica incalzirea la temperaturi ridicate. Aceste procedee elimina de cele mai multe ori substantele nutritive, cu efecte de vindecare, pe care mierea le contine.
Utilizarile mierii
Mierea poate fi folosita in diverse scopuri
– ca pansament pentru accelerarea vindecarii cauzata de leziuni tisulare
– amestecul in cantitati egale de suc de ghimbir si miere este un bun expectorant
– mirea ajuta la tratarea racelilor, tusei, durerilor in gat si secretilor nazale
– pentru tratarea astmului bronsic, se amesteca o jumatate de gram de praf de piper negru cu un amestec de miere si suc de ghimbir. Se va bea de cateva ori pe zi.
– mierea poate calma si incuraja vindecarea ranilor din gura sau vagin
– un bol de ovaz sau terci de ovaz cu o lingura de miere poate calma nervii
– este ideala pentru calmarea emotiilor si a stresului pre-examen
– are efect hidratant si poate fi folosita pentru sanatate pielii ca masca naturala revitalizanta
– consumul unor cantitati mici de miere, va va face imuni la alergiile sezoniere la polen
– pentru imbunatatirea vederii se amesteca miere cu suc de morcovi. Se va consuma cu o ora inainte de masa, dimineata.
– pentru purificarea sangelui, se va amesteca un pahar de apa calda cu una sau doua lingurite de miere si o lingurita de suc de lamaie. Preparatul se va bea zilnic, inainte de a merge la toaleta. Va reduce cantitatea de grasimi din organism si va curata intestinele
– mierea naturala determina o crestere mai mica a valorilor de zahar din sange decat zaharurile rafinate, mai ales in cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip II. Putina miere neprelucrata poate fi adaugata in bauturile bolnavilor de diabet zaharat de tip II, atunci cand apare pofta de alimente sau bauturi dulci.
CONTRAINDICATII FOLOSIRE MIERE E ALBINE
- Diabetul – Cea mai importanta contraindicatie a mierii este diabetul. Dulceata mierii este data de continutul ridicat de carbohidrati, peste 70%, astfel ca persoanele hiperglicemice nu pot consuma acest produs in cantitati mari. In schimb, o miere cu mai putina dextroza si mai multa fructoza (levuloza) va fi mai bine acceptata de catre diabetici (cea mai indicata este mierea de salcam). Cel mai sigur este, consumul a 8-9 gr. pe zi de miere (o lingurita), inainte sau dupa micul dejun, in special diluata in ceaiuri de fructe, apa sau sucuri acre. De asemenea, mierea de salcam poate fi utilizata in tratamentul extern al ranilor care se vindeca greu (la diabetici).
- Alergia la polen – mierea contine peste 1% polen in compozitie. Persoanele care sufera de aceasta afectiune nu pot consuma miere si nici un alt produs al stupului, deoarece chiar si continutul extrem de scazut in polen poate conduce la alergii specifice digestive sau respiratorii.
- Copiii sub un an – Principala problema legata de mierea de albine, este aceea ca poate provoca BOTULISM. Sporii care pot genera aceasta infectie sunt prezenti in natura, in special pe florile plantelor polenizate de albine. Pentru adulti, cantitatea de spori de botulism ingerati nu reprezintă un pericol. Intestinul adultului contine suficienți acizi pentru a face fata cantitatii de toxine eliberata de aceasta bacterie. Acest lucru este valabil si pentru copiii mai mari de 1 an. Cei mici insa, nu dispun de acest coctail de acizi in intestin, infectia cu botulism fiind mult mai probabila.
Surse: http://www.ele.ro/dieta/alimentatie/10-beneficii-uimitoare-ale-mierii-de-albine-bucura-te-de-calitatile-ei-extraordinare–47346
http://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/mierea-de-albine_10384
https://dietamediteraneana.wordpress.com/tag/contraindicatii-miere/