Ingrediente
30 gr orez cu bob rotund
150 ml apa
30 gr zahar
1 plic zahar vanilat
1 lingura rasa faina de orez
1 lingurita amidon
1 lingurita apa de mastic
1 priza sare
Portii: 3-4
Preparare:
- Se spala bine orezul in multe ape pana ramane apa curata pe el. Se pune intr-o craticioara impreuna cu cei 150 ml apa si se fierbe la foc mic, doar pana nu se mai vede apa pe el. Dureaza cam 10 minute, trebuie sa-l amestecati de 2-3 ori sa nu se lipeasca si la final orezul va fi umflat dar fiert doar al dente.
- Adagati peste orez laptele fierbinte si sarea. Se aduce laptele la fierbere.
- Cand incepe sa fiarba, dizolvati faina de orez si amidonul cu 1 lingura apa rece, apoi adaugati pe rand 5 linguri lapte fierbinte, amestecand dupa fiecare. Adaugati lichidul obtinut in lapte, incet, in timp ce amestecati cu un tel (telul e cel mai bun de amestecat un budinci).
- Fierbeti budinca la foc mic, amestecand incet dar fara sa va opriti, timp de 10 minute. Budinca se va ingrosa un pic (nu va sta pe lingura, doar va lasa o pelicula groasa; se simte cam ca un iaurt de baut).
- Adaugati zaharul si mai amestecati inca 1 minut. Trageti oala de pe foc si adaugati apa de mastic.
- Puneti budinca in 3-4 forme ceramice (nu umpleti prea tare formele, lasati spatiu deasupra fiindca la copt budinca se umfla un pic) si dati-le la cuptor, sub grill, doar pana fac o crusta maronie si simtiti miros de caramel (cam 5 minute).
- Lasati budinca sa se raceasca, apoi puneti-o la frigider cateva ore sa se intareasca.
Poti cumpara aici: apa de mastic,lacrimi de mastic,pudra de mastic
Cateva proprietati si intrebuintari ale masticului de Chios:
1. Masticul distruge bacteriile, este folosit ca antiseptic, usureaza digestia, intareste gingiile si vindeca ranile.
2. Contine multi antioxidanti si are proprietati antibacteriene, antimicrobiene si antifungice, unele studii medicale aratand ca este util pentru combaterea bacteriei Helicobacter pylori. Datorita acestei capacitati, este utilizat in tratarea ulcerului peptic.
3. Masticul regleaza nivelul colesterolului din sange.
Daca este mestecata rasina de mastic (de la latinescul „masticare”, de unde a venit romanescul „a mesteca”, sau frantuzescul „mastiquer”), devine alba si moale, proprietate folosita pentru prepararea gumei de mestecat. Sultanii si vizirii din Istambul foloseau cantitati uriase din aceasta rasina , in haremurile lor pentru a inmiresma gura frumoaselor din haremuri.
In epoca moderna din mastic se fabrica guma de mestecat, medicamente folosite in tratamentul infectiei cu Helycobacter pyloridis si implicit a ulcerului gastro-duodenal, ungvente, hipocolesterolemiante si pansamente adezive, dar si sapunuri, parfumuri (scumpe), lotiuni de intretinere, lacuri si vopsele, in special de pictura. In industria alimentara masticul este nelipsit din multe bauturi racoritoare, sosuri, gemuri, inghetata, iaurturi, porridge, halvita, sau nuga.
Utilizarea cea mai comuna a masticului este asociata cu protejarea si conservarea starii noastre de sanatate fiind un puternic antioxidant.
Nu in cele din urma, masticul este un conservant alimentar ideal, si previne dezvoltarea microorganismelor daunatoare in alimente, cum ar fi Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus, si altele.
Masticul folosit in cofetarie ca aditiv in pregatirea unui numar mare de dulciuri, produse de patiserie si panificatie adauga o aroma si un gust distinctive.
Daca este intrebuintata in preparate dulci se zdrobesc 2-4 gr.lacrimi de mastic cu putin zahar intr-un mojar pana se obtine o pudra.