Anemia si remediile sale prin alimentatie

Anemia este o afecţiune maladivă care constă din scăderea, sub valorile normale, a numărului de globule roşii (hematii) şi a cantităţii de hemoglobină la unitate de volum a sângelui. Ca urmare, se reduce cantitatea de oxigen şi substanţe nutritive transportate de sânge către diferite ţesuturi din organism. Boala este mai frecventă la copii, convalescenţi, bătrâni şi femei de vârstă fertilă.

Imagine similară

Anemia este o afecţiune foarte comună, care constă în reducerea numărului celulelor roşii şi poate duce la apariţia ameţelilor, a oboselii şi a letargiei. Anemia apare când există o deficienţă cantitativă a hemoglobinei. Se estimează că până la 30% din populaţia lumii a suferit la un moment dat de anemie, vizaţi fiind mai ales copiii, femeile tinere şi persoanele care suferă de boli cronice şi nu au acces la nutrienţi.

Anemia nutritionala este determinata de absenta unor substante necesare hematopoiezei din cauza unor carente alimentare. Astfel, cantitatea de hemoglobina din globulele rosii este diminuata. Globule rosii, celulele care transporta oxigenul la tesuturi, constituie aproximativ jumatate din sangele care curge prin vene si artere, iar, zilnic, aproximativ 100 milioane de celule sanguine se formeaza in maduva osoasa.
Materiile prime necesare pentru producerea a noi globule rosii (eritrocite) sunt: fier, proteine si vitamine, mai ales acid folic si vitamina B12.
Dintre acestea fierul si proteinele sunt esentiale in construirea materiei colorata in rosu, numita hemoglobina.

Imagine similară

Durata medie de viata a unei globule rosii este de 120 zile, dupa care este distrusa si inlocuita. Fiecare persoana ar trebui sa aiba intre 12-15 g de hemoglobina la 1dL de sange (diferit in functie de sex, varsta si alti factori), iar in sistemul sanguin aproximativ 3.5 – 5 milioane de globule rosii la un mililitru de sange. Cand aceste valori nu se incadreaza in valorile normale apare anemia, cea mai raspandita afectiune in randul tuturor categoriilor de persoane.

Se cunosc două forme de anemii:
– microcitară, produsă în condiţiile carenţei de fier, pierderi excesive de sânge prin hemoragii interne sau externe sau după afecţiuni cronice (hepatice, ulceroase şi renale); se manifestă prin astenie fizică, iritabilitate, paloare, palpitaţii, deformarea şi sfărâmarea unghiilor;
– macrocitară, provocată de carenţa vitaminică (mai ales B12), care dă anemia pernicioasă sau hipercromă, când bolnavul prezintă astenie fizică şi psihică precum şi încărunţire prematură.În funcţie de cauzele care determină aceste modificări cantitative şi calitative ale componentelor sângelui, există mai multe forme de manifestare.Un prim semnal poate fi paliditatea sau culoarea galben-verzuie, fenomen apărut la copiii subnutriţi şi cu un regim de viaţă necorespunzător şi la tinerele fete aflate în perioada pubertăţii sau la instalarea ciclului menstrual, mai ales când, în mod greşit, au adoptat un regim exagerat de slăbire. În aceste cazuri se produce o reducere drastică a fierului din hematii, ducând la modificări profunde şi grave în componenţa sângelui.Starea de paliditate a pielii trebuie să fie verificată printr-o analiză amănunţită a sângelui, care ar putea semnala existenţa unor boli, mai uşoare sau mai grave. Se cunosc însă şi familii la care predomină o paloare a pielii, moştenită ereditar.
 Imagine similară
Există mai multe tipuri de anemie, cauzele fiind lipsa de fier, a vitaminelor din grupa B (în principiu B12) şi acid folic. De asemenea, anumite medicamente şi fumatul pot contribui la apariţia bolii. Anemia cronică poate duce la hipoxie (lipsa de oxigen în organe).
Dintre simptomele anemiei enumerăm: oboseală, paliditate, slăbiciune, respiraţie îngreunată, migrene, ameţeală, mâini şi picioare reci, sensibilitate excesivă la frig, palpitaţii, unghii casante şi lipsa poftei de mâncare. Deşi este o problemă comună, care de obicei nu prezintă complicaţii majore, aceasta trebuie remediată cât mai rapid. De multe ori un supliment medicamentos cu fier nu este suficient. Ideal ar fi să urmăm o dietă care să favorizeze un aport considerabil de nutrienţi esenţiali. Iată mai jos ce poţi face pentru a remedia anemia:
1. Consumă alimente bogate în fier. Organismul nostru foloseşte fierul drept materie primă pentru a fabrica hemoglobina. Remediază carenţa de fier consumând cât mai mult spanac (o cană de spanac fiert oferă 20% din necesarul zilnic de fier), unt de arahide, ficăţei, scoici, fasole, linte, tofu, carne de miel, ton, mazăre şi kale.
2. Introdu în dietă alimente ce conţin vitamina B12. Fiind o vitamină care joacă un rol extrem de important în producţia de celule roşii, o carenţă de B12 poate duce la apariţia anemiei. Pentru un aport sporit de vitamina B12 mănâncă: somon, ton, sardine, cod, miel, iaurt natural, lapte, ouă şi caşcaval.
3. Acidul folic, de asemenea, joacă un rol important în prevenirea şi tratarea anemiei. Cele mai bune surse de acid folic sunt: fasolea, năutul, lintea, spanacul, sparanghelul, broccoli, conopida, avocado, salata verde, portocalele, mango şi papaya.
4. Asigură-te că ai un aport adecvat de vitamina C, deoarece aceasta activează şi ajută la asimilarea celorlalţi micronutrienţi necesari pentru a combate anemia. Poţi folosi un supliment de vitamina C cu eliberare prelungită. De asemenea, fresh-urile, precum cel de portocale, gref, lămâie, sau smoothieurile din kiwi, afine, căpşuni, zmeură şi papaya pot fi de folos.
Pentru a eficientiza dieta şi a grăbi perioada de recuperare, timp de 4-6 săptămâni, evită consumul excesiv de cofeină şi alcool.
Anumite alimente şi micronutrienţi, care în mod normal ar fi benefice, pot interfera în absorbţia şi utilizarea fierului şi a vitaminei B12.
Aşadar, pentru a combate anemia, va trebui să eviţi:
– Tanini. Sunt compuşi polifenolici întâlniţi în băuturi precum vinul roşu, cafeaua, ceaiul verde, negru şi rooibos. Taninii, în mod normal, sunt benefici organismului, însă, aceştia pot interfera în absorbţia fierului şi treuiesc excluşi din dietă o perioadă.
– Evită suplimentele de calciu o perioadă! Calciul reduce absorbţia intestinală a fierului, aşadar, suplimentele medicamentoase de calciu sunt de evitat. Atenţie însă, în această categorie nu intră alimentele ce conţin calciu în mod natural, precum lapte, brânzeturi şi caşcaval!
– Evită fumatul şi asigură-te că încăperea în care îţi petreci timpul este bine aerisită.
– Evită prăjelile şi mâncarea fast-food, cel puţin o perioadă.
Imagini pentru anemie
Remedii naturiste:
Consumaţi multă urzică vie
Majoritatea specialiştilor admit efectele benefice ale curelor de primăvară cu infuzii de urzică vie şi cu tije de păpădie (6 tije pe zi), pe o durată de 6-8 săptămâni.De asemenea, se recomandă o cură de 2-3 săptămâni cu grâu germinat, fulgi de ovăz în lapte sau suc de orz verde.
Mierea de albine conţine mangan şi fierApiterapia recomandă pentru anemie câteva reţete:- miere de albine, închisă la culoare (100-150 g pe zi) dizolvată în lapte cald şi repartizată în 3 reprize, într-o cură de 20-40 zile, cu mare eficienţă datorită conţinutului ridicat în minerale (mangan, fier, cupru);
Roscova conține fier, magneziu și fosfor este benefica in tratarea anemiei.
Salatele combat anemiaSunt indicate cure de 3 zile cu legume proaspete, consumate ca salate bogate în vitamine şi fier: ţelină (50-100 g), varză albă (200 g), spanac (100 g), pătrunjel (20 g) şi zeamă de lămâie, precum şi fructe proaspete (cireşe, vişine, caise, piersici, mere, pere, prune, pepeni verzi şi galbeni, struguri, afine, mure, coacăze, cătină albă, curmale, banane, smochine).Sunt utile şi fructele uscate (caise, prune, măceşe, curmale, stafide, alune, nuci), bogate în aminoacizi, glucide, vitamine şi mineralele necesare.Sucul de sfeclă roşie, bogat în săruri minerale (fier, fosfor) şi în vitamine (B1, B2, C), se bea timp de 3 zile consecutiv, câte ½ pahar, de două ori pe zi, după mesele de dimineaţă şi seară.
Cură cu grâu încolţit sau drojdie de bereO mare atenţie se acordă curei cu grâu încolţit (2-3 linguriţe într-un păhărel cu lapte, de 3 ori pe zi, timp de 15-20 zile în fiecare trimestru), având efecte benefice datorită complexului de vitamine şi de enzime naturale. După 7-10 zile se poate constata îmbunătăţirea stării de sănătate şi de vitalitate.Nu poate fi neglijată cura cu drojdie de bere, care conţine 17 vitamine, îndeosebi complexul B14, săruri minerale şi 46% proteine. După dispersarea a 4 linguri drojdie în 500 ml lapte sau suc de roşii şi fructe, cu adaosul unei linguri de miere de albine, se bea un pahar între mese şi unul seara, la culcare, fiind o băutură foarte bogată în proteine, vitamine, fier, calciu şi alte minerale.
Migdale
Migdalele contin 1,15 mg cupru la 100 mg. Cuprul impreuna cu fierul si vitaminele actioneaza ca un catalizator in sinteza hemoglobinei, deci migdalele constituie un remediu folositor in tratarea anemiei.
Pentru un tratament eficient se recomanda ca 7 migdale sa fie inmuiate in apa timp de aproximativ 2 ore, dupa care de decojesc si se piseaza pana se formeaza o pasta. Aceasta pasta trebuie consumata o data pe zi, dimineata, timp de 3 luni.
 Imagini pentru anemie
Surse: http://ziarullumina.ro/tratamente-naturiste-pentru-combaterea-anemiei-62964.html
http://www.ziarulring.ro/sanatate/suferi-de-anemie-afl-cum-o-poi-remedia-prin-alimentaie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *