Anemia este o afecţiune maladivă care constă din scăderea, sub valorile normale, a numărului de globule roşii (hematii) şi a cantităţii de hemoglobină la unitate de volum a sângelui. Ca urmare, se reduce cantitatea de oxigen şi substanţe nutritive transportate de sânge către diferite ţesuturi din organism. Boala este mai frecventă la copii, convalescenţi, bătrâni şi femei de vârstă fertilă.
Anemia este o afecţiune foarte comună, care constă în reducerea numărului celulelor roşii şi poate duce la apariţia ameţelilor, a oboselii şi a letargiei. Anemia apare când există o deficienţă cantitativă a hemoglobinei. Se estimează că până la 30% din populaţia lumii a suferit la un moment dat de anemie, vizaţi fiind mai ales copiii, femeile tinere şi persoanele care suferă de boli cronice şi nu au acces la nutrienţi.
Anemia nutritionala este determinata de absenta unor substante necesare hematopoiezei din cauza unor carente alimentare. Astfel, cantitatea de hemoglobina din globulele rosii este diminuata. Globule rosii, celulele care transporta oxigenul la tesuturi, constituie aproximativ jumatate din sangele care curge prin vene si artere, iar, zilnic, aproximativ 100 milioane de celule sanguine se formeaza in maduva osoasa.
Materiile prime necesare pentru producerea a noi globule rosii (eritrocite) sunt: fier, proteine si vitamine, mai ales acid folic si vitamina B12.
Dintre acestea fierul si proteinele sunt esentiale in construirea materiei colorata in rosu, numita hemoglobina.
Durata medie de viata a unei globule rosii este de 120 zile, dupa care este distrusa si inlocuita. Fiecare persoana ar trebui sa aiba intre 12-15 g de hemoglobina la 1dL de sange (diferit in functie de sex, varsta si alti factori), iar in sistemul sanguin aproximativ 3.5 – 5 milioane de globule rosii la un mililitru de sange. Cand aceste valori nu se incadreaza in valorile normale apare anemia, cea mai raspandita afectiune in randul tuturor categoriilor de persoane.
Dintre simptomele anemiei enumerăm: oboseală, paliditate, slăbiciune, respiraţie îngreunată, migrene, ameţeală, mâini şi picioare reci, sensibilitate excesivă la frig, palpitaţii, unghii casante şi lipsa poftei de mâncare. Deşi este o problemă comună, care de obicei nu prezintă complicaţii majore, aceasta trebuie remediată cât mai rapid. De multe ori un supliment medicamentos cu fier nu este suficient. Ideal ar fi să urmăm o dietă care să favorizeze un aport considerabil de nutrienţi esenţiali. Iată mai jos ce poţi face pentru a remedia anemia:
1. Consumă alimente bogate în fier. Organismul nostru foloseşte fierul drept materie primă pentru a fabrica hemoglobina. Remediază carenţa de fier consumând cât mai mult spanac (o cană de spanac fiert oferă 20% din necesarul zilnic de fier), unt de arahide, ficăţei, scoici, fasole, linte, tofu, carne de miel, ton, mazăre şi kale.
2. Introdu în dietă alimente ce conţin vitamina B12. Fiind o vitamină care joacă un rol extrem de important în producţia de celule roşii, o carenţă de B12 poate duce la apariţia anemiei. Pentru un aport sporit de vitamina B12 mănâncă: somon, ton, sardine, cod, miel, iaurt natural, lapte, ouă şi caşcaval.
3. Acidul folic, de asemenea, joacă un rol important în prevenirea şi tratarea anemiei. Cele mai bune surse de acid folic sunt: fasolea, năutul, lintea, spanacul, sparanghelul, broccoli, conopida, avocado, salata verde, portocalele, mango şi papaya.
4. Asigură-te că ai un aport adecvat de vitamina C, deoarece aceasta activează şi ajută la asimilarea celorlalţi micronutrienţi necesari pentru a combate anemia. Poţi folosi un supliment de vitamina C cu eliberare prelungită. De asemenea, fresh-urile, precum cel de portocale, gref, lămâie, sau smoothieurile din kiwi, afine, căpşuni, zmeură şi papaya pot fi de folos.
Pentru a eficientiza dieta şi a grăbi perioada de recuperare, timp de 4-6 săptămâni, evită consumul excesiv de cofeină şi alcool.
Anumite alimente şi micronutrienţi, care în mod normal ar fi benefice, pot interfera în absorbţia şi utilizarea fierului şi a vitaminei B12.
– Evită suplimentele de calciu o perioadă! Calciul reduce absorbţia intestinală a fierului, aşadar, suplimentele medicamentoase de calciu sunt de evitat. Atenţie însă, în această categorie nu intră alimentele ce conţin calciu în mod natural, precum lapte, brânzeturi şi caşcaval!
– Evită fumatul şi asigură-te că încăperea în care îţi petreci timpul este bine aerisită.
– Evită prăjelile şi mâncarea fast-food, cel puţin o perioadă.
Pentru un tratament eficient se recomanda ca 7 migdale sa fie inmuiate in apa timp de aproximativ 2 ore, dupa care de decojesc si se piseaza pana se formeaza o pasta. Aceasta pasta trebuie consumata o data pe zi, dimineata, timp de 3 luni.