Petimezi, concentrat din struguri, îndulcitor cunoscut încă din cele mai vechi timpuri, renumit pentru proprietățile sale nutritive, ingredient excelent pentru gătit și patiserie.
Produs tradițional, a fost îndulcitor de bază și medicament de neînlocuit în fiecare casă din Grecia. Apoi a venit zahărul …
Are excelenta aroma și o consistența vîscoasă de „sirop“ .Este derivat prin fierberea mustului și se găsește în toate regiunile din Grecia unde se produc vinurile.
Colecteaza mai multe ingrediente terapeutice decat strugurii, 1 parte sirop la 5 părți de suc de struguri sau 6 părți de boabe de struguri proaspeți. Oferă mare aport de energie și cantitați insemnate de fier și calciu. Excelentă sursă de fier (anemie), sedativ pentru gât , antidepresiv.La fel ca mierea este considerat a avea proprietăți antibiotice și terapeutice. Este un produs 100% natural, fără adaos de conservanți, coloranți și zahăr și se menține timp îndelungat, fără refrigerare.
Utilizarea lui la gătit și în patiserie este variată. Este demn de remarcat că biologul,gastronom si orator Athenaeus (sfarsitul secolului al 2-lea – începutul anului d.Hr.) descrie în scrierile sale o rețetă de pește cu petimezi.
Vă puteți bucura de gustul și aroma sa cu clătite calde și pufoase sau panacotta. Petimezi poate înlocui zahărul în cafea sau ceai și pentru salata se poate prepara un dressing cu otet. Este ideal pentru marinarea cărnii înainte de coacere sau de gătit,este un desert excelent cu iaurt sau branza.
Valoare nutritivă (% pe 100 g) / Carbohidrați 80,9 / Grăsime 0,4 / Proteine 0,9 / Calorii 33 / Calciu 74 mg / Fosfor 40 mg / Fier 1,2 mg
Petimezi se poate prepara si din struguri albi ,iar culoarea sa albă se datorează varietății acestora.
Aceste tipuri de petimezi cum si o gama variata de indulcitori le gasiti pe site-ul nostru: evzinshop dar si la partenerii nostri.