‘Aduceţi balsam pentru durere’, se spune în Iremia 51: 8.
Copacii de mastic cresc doar în Chios, insula greceasca înconjurată de apele Marii Egee, a căror scoarță „plânge” cu lacrimi de cristal.
Planta creste în special in insula Chios insula în care s-a născut Homer „cel orb și înțelept”, care era renumita pentru comerțul cu mastic folosit atât în practicile religioase ale diverselor confesiuni, cat si ca medicament, dar si la prepararea masticai, o băutură foarte populara în Balcani, iar mai nou a gumei de mestecat. Rășina de mastic a fost folosita de-a lungul anilor la mai multe tratamente: mușcături de șarpe, plombări de carii, antidiareic, antiasmatic etc. Medici celebri au găsit întrebuințări noi pentru mastic.
Dioscoride a evidențiat rolul sau în regenerarea țesuturilor, Hipocrate a utilizat masticul în caz de răceală și în tulburări dispeptice, iar Galenus a sugerat folosirea lui în bronșite și pentru curățarea sângelui.
Gasiti sa cumpărați pe site-ul evzinshop: lacrimi de mastic,pudra de mastic,apa de mastic,ulei de mastic,guma de mastic,ciocolata cu mastic
Daca este mestecata rășina de mastic (de la latinescul „masticare”, de unde a venit romanescul „a mesteca”, sau frantuzescul „mastiquer”), devine alba si moale, proprietate folosita pentru prepararea gumei de mestecat. Sultanii si vizirii din Istambul foloseau cantități uriașe din aceasta rășină (în turcește „sakaz”), în haremurile lor pentru a înmiresma gura frumoaselor din haremuri. In acea perioada masticul valora cat greutatea sa în aur. Când grecii din Chios care plăteau tribut otomanilor s-au răsculat în 1822, a urmat un masacru în care au pierit aproape 23000 de locuitori, restul fiind convertiți cu sila la islam, „turciți” am spune noi, sau au emigrat în toată lumea, ducând cu ei și secretele obținerii masticului. Comerțul cu mastic s-a prăbușit pentru mai multi ani, rășina fiind înlocuită cu alte imitații cum ar fi smirna, tămâia sau masticul palestinian, de o calitate mai slaba.
In epoca moderna din mastic se fabrica guma de mestecat, medicamente folosite în tratamentul infecției cu Helycobacter pyloridis si implicit a ulcerului gastro-duodenal, unguente, hipocolesterolemiante și pansamente adezive, dar și săpunuri, parfumuri (scumpe), loțiuni de întreținere, lacuri și vopsele, în special de pictura. In industria alimentara masticul este nelipsit din multe băuturi răcoritoare, sosuri, gemuri, înghețată, iaurturi, porridge, halviță, sau nuga.
Din mastic se fabrica „mastica” o băutură tradițională in Grecia și la sud de Dunare, celebra acum o suta de ani și la noi, unde se folosea la nunti ca aperitiv. Mastica o găsim adesea în paginile scriitorilor romani de la Caragiale, pana la poetul erotic Emil Brumaru.
Mastica-lichior, dulce si aromata,se servește rece, sau cu gheata împreună cu prăjituri, fistic, migdale sau alte deserturi chisnovate și care are la origine reteta de mastica de Chios.
Până să se ajungă la colectarea masticului se cere multă răbdare şi muncă. Arborii, cu trunchiurile cenuşii răsucite, cresc foarte încet. Trebuie să treacă 40 sau 50 de ani pentru ca un arbore să ajungă la maturitate, când atinge în mod normal o înălţime de 2–3 metri.
Din iunie și pana în septembrie se crestează coaja crengilor, iar seva este lăsată sa picure în jurul tulpinii. Fiecare “lacrima” de mastic este spălată cu grija, apoi lăsată sa se usuce la soare. După ce înlătură pământul din jurul arbustului cu frunze persistente denumit arborele de mastic, cultivatorii fac împrejurul lui o platformă din argilă albă.
Apoi crestează în mai multe locuri scoarța arborelui, făcându-l să „plângă“. Astfel, pe trunchi încep să se prelingă „lacrimi“ gălbui de rășină. După două sau trei săptămâni, picăturile de răşină se încheagă, iar cultivatorii le colectează fie direct de pe trunchi, fie de pe suprafața de argilă de la bază. Aceste „lacrimi“, numite gumă de mastic, sunt folosite la prepararea balsamului.Micuțe cat o boabă de mazăre, aceste perle se caracterizează printr-un miros ușor de brad, cu note florale şi o aroma delicata de răşină.
Esența de mastic este folosita în Egipt pentru a aroma sosurile, supele și preparatele pe baza de carne, iar în Maroc se adaugă în apa pentru a-i înnobila gustul.
Masticul este cunoscut în industria farmaceutica, fie ca medicament, fie ca guma de mestecat, absoarbe colesterolul, distruge bacteriile, este folosit ca antiseptic, ajuta la digestie, întărește gingiile, vindeca rănile și s-a dovedit ca ajuta la vindecarea ulcerului.
Poate fi folosit și în dulciuri precum biscuiți, înghețată de mastic.
Gasiti sa cumparati pe site-ul evzinshop: lacrimi de mastic,pudra de mastic,apa de mastic,ulei de mastic,guma de mastic,ciocolata cu mastic
Surse: http://lectiadeanatomie.blogspot.ro/2010/04/mastic-sau-despre-alte-rasini-aromatice.html