Diabetul de tip 1 la copii: cauze, simptome si riscuri
Corpul oricarei persoane, fie copil, fie adult, are nevoie de insulina pentru a transforma glucidele (zaharurile obtinute din hrana) in energie. In lipsa insulinei, zaharurile raman in sange, cauzand simptome ce pot fi fatale in scurt timp daca nu sunt tratate.
Cu toate ca un copil diagnosticat cu diabet suna inspaimantator, copilul tau poate trai o viata lunga si sanatoasa daca invata sa gestioneze (iar tu impreuna cu el) diabetul zaharat de tip 1.
Diabetul de tip 1 apare in situatia in care pancreasul copilului nu mai produce insulina. De aceea, asigurarea zilnica a dozelor de insulina necesare functionarii organismului va deveni principalul lucru pe care tu si copilul tau il veti avea de facut.
Ca parinte, vei juca un rol important in a-ti ajuta copilul sa se ocupe de ingrijirea proprie, chiar daca cel mai indicat este sa il lasi pe el sa se descurce cu mare parte din sarcinile zilnice impuse de diabet. Totusi, copilul are nevoie de sprijinul tau neconditionat, de indrumarea ta si de o supraveghere (de principiu) permanenta.
Totodata, nu uita ca un copil nu stie sa exprime foarte bine ce simte si ca perecepe diferit de un adult simptomele. Invata-ti copilul sa descopere singur care sunt semnele unui nivel prea crescut sau prea scazut de zahar in sange si cum sa reactioneze in fiecare situatie.
Cheia pentru gestionarea diabetului de tip 1 este ca cel mic sa invete sa mentina nivelul zaharului din sange intre niste parametri optimi.
Pentru a reusi acest lucru, copilul trebuie sa stie cum sa isi obtina (sau faca, daca e cazul) insulina, sa manance aproximativ aceeasi cantitate de carbohidrati la fiecare masa si sa faca exercitii fizice. O parte din rutina de zi cu zi a copilului tau va include, de asemenea, verificarea nivelurilor glicemiei in anumite momente, conform recomandarii medicului.
Cauze ale diabetului zaharat de tip 1 la copii
Desi cercetatorii inca nu au stabilit ce anume duce la instalarea diabetului zaharat de tip 1, ei stiu ca celulele beta din pancreas, raspunzatoare de secretia de insulina, sunt distruse de sistemul imunitar al bolnavului. Cauzele acestei probleme pot fi legate de istoricul familial, dar si de factorii de mediu, cum ar fi dieta dezechilibrata sau infectiile din organism.
Factorii de risc
La copiii cu diabet de tip 1, nivelurile foarte ridicate sau scazute de glicemie vin si cu anumite riscuri. Acestea sunt legate si de:
• Varsta. Copiii foarte mici risca cel mai mult sa dezvolte hipoglicemie, din cauza ca nu sunt capabili sa isi comunice simptomele la timp.
• Controlul prea strict al glicemiei. Desi e important sa tii nivelul de zahar in sange intr-un anumit interval, acest lucru il expune pe copil riscului sa manifeste simptome atunci cand glicemia este scazuta doar cu putin.
• O glicemie mare in mod persistent. Copiii care au nivelul de glicemie ridicat adesea au un risc mai mare sa faca cetoacidoza diabetica comparativ cu copiii cu o glicemie mica.
• Pubertatea. Schimbarile hormonale care apar in timpul pubertatii fac dificila mentinerea nivelului glicemiei intr-un interval tinta.
• Afectiunile psihice. Copiii cu depresie, tulburare de anxietate, tulburare de panica, tulburari de alimentatie au un risc crescut de a experimenta variatii frecvente ale glicemiei.
Se poate vindeca diabetul?
Tratamentul care va vindeca diabetul de tip 1 este încă departe. Până atunci, însă, se efectuează cercetări medicale în care pacienţi din întreaga lume îşi pun speranţe.
Trebuie să ştii că tratamentul copiilor cu diabet zaharat insulino-dependent impune stabilirea unor standarde diferite de cele pentru adulţi.Supravegherea adulţilor însă trebuie să fie permanentă, educaţia în familie axându-se pe caracteristicile fiecărei vârste, pe nivelul de înţelegere corespunzător şi nu trebuie să lipsească pe întreaga perioadă a procesului de tranziţie către independenţă totală.
Între timp, tu, ca mămica, va trebui să înveţi cum se testează glicemia, cu ajutorul glocometrului, de trei ori pe zi, precum şi cum să îi administrezi copilului de mai multe ori pe zi injecţiile cu insulină.
Medicul va stabili o dietă alimentară în funcţie de vârstă şi greutatea copilului. Se vor respecta ore stricte de masă, copilul va mânca de mai multe ori pe zi, în cantităţi potrivite. Fructele şi legumeleprecum şi dietă echilibrată cu carbohidraţi, grăsimi săturate, acizi graşi tip omega 3 sau fibre alimentare îl vor feri pe copil de complicaţiile posibile ale diabetului.
O viaţă activă este importantă pentru toată lumea. La persoanele cu diabet însă, acesta are o importanţă şi mai mare. Exerciţiile ajută la controlul diabetului, scad necesarul de insulină, încurajează interacţiunea socială între copii, reduc grăsimea corporală şi întăresc inima.
„Rolul familiei este deosebit de important, cu atât mai important cu cât copilul este mai mic, specifică cele două autoare ale <<Ghidului de tratament al copilului și adolescentului cu diabet zaharat>>. Esenţială este nu atât starea materială a familiei, cât starea de echilibru a familiei, acceptarea bolii de către toţi membrii familiei care trebuie să fie motivaţi şi capabili să facă faţă exigenţelor impuse de diabet.”
Surse: http://www.totuldespremame.ro/copilul-tau/sanatate/diabetul-zaharat-la-copii
http://viatacudiabet.ro/diabetul/diabet-zaharat-tip-1/diabetul-de-tip-1-la-copii-cauze-simptome-si-riscuri-141