Masticul in preparate culinare.Paine cu ierburi aromate si mastic

 

Imagini pentru mastic

Copacii de mastic cresc doar in Chios, insula inconjurata de apele Marii Egee, a caror scoarta „plange” cu lacrimi de cristal.

Micute cat o boaba de mazare, aceste perle se caracterizeaza printr-un miros usor de brad, cu note florale si o aroma delicata de rasina.

In timpul Anului Nou, gospodinele din Chios prepara paine dulce cu esenta de mastic, iar in timpul slujbelor religioase, mirul capata acelasi parfum inconfundabil.

Esenta de mastic este folosita in Egipt pentru a aromatiza sosurile, supele si preparatele pe baza de carne, iar in Maroc se adauga in apa pentru a-i innobila gustul.

Masticul este cunoscut in industria farmaceutica, fie ca medicament, fie ca guma de mestecat, absoarbe colesterolul, distruge bacteriile, este folosit ca antiseptic, ajuta la digestie, intareste gingiile, vindeca ranile si s-a dovedit ca ajuta la vindecarea ulcerului.

Poate fi folosit si in dulciuri precum biscuiti, inghetata de mastic.

Imagini pentru mastic recipes

 

Paine cu ierburi aromate si mastic

Reteta originara din insula Chios.

Ingrediente :1 kg faina de grau spelta,600 ml apa,40 g drojdie proaspata,1/4 lingurita sare,1/2 lingurita rozmarin uscat,1/2 cimbru uscat,1/2 lingurita oregano uscat,1/2 lingurita salvie uscata,1/2 lingurita maghiran uscat,1/2 lingurita tarhon uscat,1 lingura apa de mastic sau 3-4 gr.lacrimi de mastic pisate praf cu putina sare intr-un mojar sau 3gr. pudra de mastic

Indicatii de preparare:

Se amesteca intr-un mixer toate ingredientele si se proceseaza 20 de minute la viteza mica. Se lasa aluatul obtinut sa se odihneasca 1 ora, la loc cald; apoi se modeleaza painici mici sub forma de chifle.
Se dau painicile la cuptorul incins la 180 °C timp de 25 de minute.

Gasiti sa cumparati pe site-ul evzinshop,aici: lacrimi de mastic,pudra de mastic,ulei de mastic,apa de mastic

Imagine similară

 

Surse: https://www.petitchef.ro/articole/retete/masticul-lacrima-de-cristal-din-chios-aid-1756

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *