Hidroxitrozolul este unul dintre cei mai puternici antioxidanti disponibili si se gaseste in pulpa maslinelor si in frunzele de maslin. Hidroxitrozolul are o actiune puternica de protectie a ADN-ului uman si de neutralizare a radicalilor liberi.
Acest compus fenolic se extrage sub forma unui lichid incolor si inodor, in special din frunzele de maslin, dar si din fructe si ulei. Hidroxitrosolul este una dintre principalele componente ale uleiului de masline virgin, iar cea mai redusa cantitate se gaseste in maslinele negre si in uleiul de masline de slaba calitate.
Se stie deja ca maslinele si uleiul de masline sunt extrem de sanatoase, ca parte dintr-o dieta mediteraneana recomandata de toti specialistii. Hidroxitrozolul a fost studiat in ultimii ani pentru efectele sale benefice in reglarea nivelului grasimilor din sange si in contracararea stresului oxidativ. Printre altele, are efecte antioxidante si antiinflamatoare, iar Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a decis ca 5 mg de hidroxitrozol administrat zilnic reduce riscul de boli cardiovasculare.
Efectele benefice nu se observa doar la nivelul sistemului cardiovascular, ci si a intregului organism. Fiindca lupta cu stresul oxidativ, hidroxitrozolul reduce riscul de imbatranire prematura, sustine buna functionare a sistemului imunitar, imbunatateste aspectul pielii, parului si unghiilor.
Cum iti poti asigura necesarul zilnic de hidroxitrozol
Consuma ulei de masline extravirgin – ca sa te bucuri de toate beneficiile uleiului de masline, investeste intr-un ulei de calitate, extravirgin, din surse de incredere. Consuma zilnic aproximativ o lingura de ulei de masline, in locul altor surse de grasimi mai nesanatoase: unt, margarina, untura.
Poti incerca, de exemplu, sa ungi feliile de paine prajita cu putin ulei de masline, sa tai cubulete cateva felii de branza si cateva rosii si sa faci o varianta „romaneasca” a bruschetelor italienesti. Un mic dejun rapid si sanatos!
Alege masline verzi sau kalamata – acestea au un continut mai ridicat de hidroxitrozol, insa este important sa eviti si excesul de sare. Dupa ce cumperi maslinele, daca ti se pare ca sunt prea sarate, tine-le 30 de minute in apa calduta, apoi pastreaza-le intr-un vas acoperit, cu putin ulei de masline.
Maslinele sunt foarte versatile si le poti folosi in o multime de preparate: salate, mancaruri cu sos, fripturi, sub forma de pasca sau sos, la paste sau pe pizza facuta in casa.
Sursa:https://doc.ro/sanatate/hidroxitrozolul-din-frunzele-si-uleiul-de-masline-unul-dintre-cei-mai-puternici-antioxidanti
Gasiti sa cumparati pe site-ul evzinshop,aici: ulei extravirgin de masline conventional si bio