Faceți clic pe textul subliniat de mai jos pentru a cumpăra ingrediente!
INGREDIENTE
PENTRU HUMMUS
1 cană năut uscat/425 gr.năut fiert
2 lingurițe bicarbonat de sodiu
1 lingură suc de lămâie
1/2 cană tahini
1 linguriță chimion
1 1/2 linguriță sare
1/2 linguriță fulgi de ardei rosu
piper negru proaspăt măcinat
3/4 cană ulei de măsline, plus mai mult pentru topping
paprika, pentru garnitură
pătrunjel proaspăt tocat, pentru garnitură
PENTRU USTUROI PRĂJIT(OPȚIONAL)
1 căpăţână de usturoi
2 lingurițe ulei de măsline extra virgin
sare
piper negru proaspăt măcinat
INSTRUCTIUNI DE PREPARARE
Se pune năutul și 1 lingură bicarbonat de sodiu într-un castron mare și se acoperă cu apă cu cel puțin un centimetru. Lăsați să se înmoaie peste noapte.
Preîncălziți cuptorul la 200 °C.Spălați năutul și puneți-l într-o oală mare. Adăugați o linguriță, rămasă de bicarbonat de sodiu și acoperiți cu apă cu cel puțin un centimetru, din nou. Aduceți la punctul de fierbere, apoi acoperiți și reduceți căldura. Lăsați să fierbă 1 oră. Scoateți spuma de deasupra, dacă este necesar.
În cazul în care folosiți usturoi: tăiați partea de sus a căpăţânei de usturoi. Se stopește cu ulei de măsline și se condimentează cu sare și piper. Înfășurați-o în folie și puneți-o în cuptor. Se coace până devine aurie și se înmoaie,aproximativ 40 de minute. Lăsați să se răcească apoi îndepărtați cățeii de usturoi.
Scurgeți năutul fier și puneți-l în castronul unui procesor de bucătărie. Se adaugă usturoiul (dacă se utilizează), sucul de lamaie, tahini, chimenul, sarea, fulgii de ardei roșu și piperul. Se amestecă până se omogenizează .
În timp ce funcționează procesorul adăugați încet- încet uleiul de măsline până când hummusul se află la consistența dorită.Puneți hummusul într-un castron și garnisiți cu ulei de măsline, boia de ardei și pătrunjel.
Gasiti sa cumparati pe site-ul evzinshop,aici: tahini integral bio,ulei de masline extra virgin Critida
https://www.facebook.com/delish/videos/10157194101967437/
Date nutritionale
Humusul are 166 calorii la 100 gr, iar cantitatea de proteine este mai mare decat a caloriilor. Este bogat in carbohidrati si fibre. Carbohidratii furnizeaza toata energia necesara pe parcursul intregii zile, in timp ce fibrele va dau senzatia de satietate.
Mai mult decat atat, pasta de susan si uleiul de masline adauga si ele noi beneficii. Grasimea din humus este monosaturata. Aceasta va poate ajuta la scaderea nivelului colesterolului. Hummusul este bogat in vitamine si minerale ca vitaminele B, C, D, A, B12, B6 precum si fier, magneziu si calciu.
Cateva informatii generale
- Humusul este un adevarat afrodisiac. Nautul contine multe proteine si vitamine care iti dau o stare de bine. Unii il numesc “Regina afrodisiacelor”. Contine fier, zinc, magneziu si potasiu care este cunoscut ca stimuleaza libidoul si energia psihica.
- Este incredibil de sanatos. Se poate manca nu numai cu paine ci si cu legume, cartofi, covrigi, etc.
- Consumul zilnic de humus poate ajuta la scaderea colesterolului datorita nautului, care contine antioxidanti cunoscuti pentru aceasta abilitate.
- Humusul este un carbohidrat complex ce ofera energie, dar nu ridica nivelul zaharului din sange. In plus, humusul este bogat in proteine.
- Consumul de humus, bogat in vitaminele E si K, reduce riscul formarii cheagurilor de sange in organism.
- Humusul contine naut, care este o sursa excelenta de fier. O portie de humus va ofera peste 25% din consumul zilnic recomandat de fier. In plus, nautul contine si vitamina C, care ajuta la absorbtia fierului care vine din plante. De aceea, nautul este benefic pentru persoanele care sufera de anemie.