Obținut din rășina arborelui Pistacia lentiscus, masticul este produs în mod tradițional în insulele grecești, în special în Chios, unde se produce de asemenea și uleiul din mastic.
Masticul este cunoscut de mii de ani pentru beneficiile sale precum vindecarea gastroenteritei, prevenirea cariilor și eliminarea infecțiilor fungice.
Aceasta rășină poate fi consumată ca băutură digestivă , ca aromă gastronomică , este folosita în medicina și în cosmetică . Masticul este comercializat în diverse forme: bucăți plate de mastic, ulei, cristale, apa aromata, sub forma de guma de mestecat sau pudra de mastic. Cea din urma este folosita cu precădere în bucătărie, dar și în scopuri medicinale, având proprietăți terapeutice dovedite.
Primele mențiuni au fost făcute de Hippocrates, „tatăl medicinei moderne”, care a folosit aceasta rășină pentru prevenirea răcelilor, a problemelor de stomac și pentru împrospătarea respirației.
De asemenea Dioscoride,un farmacolog grec, medic, botanist și autor al farmacopeei ,,De Materia Medica”- „Despre materialele medicale”,a remarcat multe beneficii ale acestui supliment, inclusiv că ajutată la tratarea hemoragiilor interne și utilizarea sa, ca diuretic. Toate acestea au fost confirmate de studiile actuale,efectuate .
Pentru a obține un kilogram de rășină, trebuie colectată de la aproximativ zece copaci.
Masticul conține aproximativ 40% acizi de rășini, acidul masticonic, aproximativ 50% rășini masticoresene și 2% uleiuri esențiale.
Masticul începe să se înmoaie la 80 ° C, la aproximativ 105 ° C se topește.
Principalele componente ale rășinii sunt acizii triterpenici: acidul masticadenoic, acidul izomasticadienoic, acidul oleanolic și alcoolul triterpenic: tirucalolul. In plus, alte triterpene au fost detectate, incluzând un triterpendiol biciclic necunoscut anterior și compuși de tip Dammaran, Malbarican și Polypodan și Nortriterpene.
Proporția uleiului esențial este de 1 până la 3%.
La aproximativ 90% se compune din monoterpene, dintre care α-pinenul și β-pinenul reprezintă mai mult de 75% din cea mai mare parte, in total, peste 70 de componente au fost detectate, incluzând o cantitate semnificativă de mircene (aproximativ 14%), trans-cariofilină, linalool, camfen, verbenonă, pinocarveol, limonen, triciclină.
Beneficiile masticului:
1. Tratează refluxul gastroesofagian
Pudra de mastic este un remediu excelent pentru refluxul gastroesofagian / arsuri la stomac. S-a dovedit ca neutralizează aciditatea în esofag, protejându-l de disconfort și de deteriorare.
2. Tratează tulburările digestive
Masticul are efecte antiinflamatorii și antibacteriene puternice, care s-au dovedit a fi eficiente in vindecarea mai multor afecțiuni digestive. Aceasta rășină ajuta la ameliorarea balonării, a simptomelor bolii Crohn și sindromului intestinului iritabil și distruge bacteriile dăunătoare.
3. Distruge Helicobacter pylori
Bacteria pylori este cauza dominanta a ulcerului peptic, iar cercetările au arătat ca peste 40% din populația lumii ar putea fi infectata cu ea. Masticul distruge aceasta bacterie, ajutând la revenirea și vindecarea ulcerului gastric.
4. Ajuta la scăderea colesterolului LDL
Masticul este eficient și pentru reglarea colesterolului. Se pare ca ajuta o proteina care transporta colesterolul în organism.
5. Păstrează dinții și gingiile sănătoase
Masticul este un antibacterian dovedit, motiv pentru care este inclus în paste de dinți și ape de gură, pentru a combate bolile gingivale. Aceasta rășină previne și reduce acumularea plăcii bacteriene și distruge bacteriile dăunătoare din cavitatea orala, prevenind, de asemenea, și ulcerele la nivelul gurii.
6. De ajutor pentru piele
Nivelul ridicat de antioxidanți și compuși fungistatici face din mastic un supliment excelent pentru păstrarea sănătății pielii. Ajuta la reducerea daunelor radicalilor liberi, vindeca iritațiile pielii și încetinește îmbătrânirea.
7. Ajuta la prevenirea cancerului
Studiile au arătat că guma de mastic ajuta la încetinirea creșterii tumorilor și previne dezvoltarea celulelor maligne, mai ales în cancerul pulmonar și de prostată . Sub forma de ulei, s-a dovedit a fi extrem de puternic, oferind o sursa densă de antioxidanți pentru întinerirea celulelor.
8. Păstrează ochii sănătoși
Un studiu interesant a relevat faptul ca guma de mastic ajuta la prevenirea glaucomului. Glaucomul este o boala de ochi care dăunează nervului optic și provoacă vedere încețoșată și orbire.
Pentru probleme gastrointestinale:
Într-o sticlă de 1/2 litru apă, adăugați 2-3 bucăți medii de mastic. Le lăsăm toată noaptea, iar a doua zi, bem până când apa se termină. Bucățelele de mastic pot fi mestecate în timpul zilei. Aceasta apa cu mastic este foarte benefica pentru stomac și intestin.
Pentru ulcer gastric:
Beți în fiecare dimineață 1/2 linguriță pudră de mastic cu 1/2 pahar apă timp de 3 luni sau mai mult, dacă este necesar.
Pentru a aroma uleiul de măsline:
Încălziți 40ml ulei de măsline extra virgin cu 1/2 linguriță mastic de Chios într-un ibric. Apoi, se scurge amestecul într-o sticlă și se lasă să se răcească. Completați cu 100 ml ulei de măsline. Păstrați sticla într-un loc întunecos și rece.
Măsuri de precauție:
Deși nu s-au raportat efecte secundare prin utilizarea masticului, totuși, este recomandat să nu se folosească excesiv, deoarece exagerând cantitatea, gustul său devine amar.
Găsiți să cumpărați pe site-ul evzinshop,aici: apa de mastic,lacrimi de mastic,ulei de mastic,pudra de mastic,guma de mastic
Surse:
Mastic Gum (Resin) – Side Effects, Benefits, Uses, Doses
https://www.realitatea.net/beneficiile-uimitoare-ale-masticului-scade-colesterolul-previne-cancerul-pastreaza-ochii-sanato-i_1905185.html
Mastic – lacrimile din Chios, (Pistacia lentiscus) (Mastix)
Μαστίχα: Ιδιότητες και τρόπος χρήσης για να λάβετε όλα τα οφέλη της