Roscovele sunt fructele unui arbustului numit roscov (Ceratonia siliqua) ale carui origini au cuprins bazinul Marii Mediterane.
Roscovele sunt bogate in zaharuri naturale (sucroza, fructoza si glucoza), siropul obtinut din pastai fiind folosit ca indulcitor.
Roscovul este unul dintre cei mai vechi arbori ai planetei, ca specie. Fructul lui sunt de mii de ani o sursa de hrana sanatoasa. Se spune ca Sfantul Ioan a trait in pustnicie numai cu roscove, motiv pentru care aceasta planta a fost denumita „Painea Sfantului Ioan”.
De ce sa consumam roscove?
Roscova era traditional consumata ca o sursa de dulce in multe alimente, inainte de larga raspandire a folosirii zaharului din trestie de zahar si din sfecla.
Roscovele se pot consuma in stare proaspata sau sub forma de pudra si faina.
Pudra de roscove este considerata un aditiv sanatos si este folosita in produsele de panificatie, inghetata, sosuri pentru salate si alte produse alimentare.
Este folosita in deserturile dietetice, in retetele de ciocolata , in aluaturi si creme, ca inlocuitor al pudrei de cacao.
Se adauga in lapte sau iaurt pentru capacitatea sa de a indulci si pentru un plus de gust.
Pudra de carob scade colesterolul si este un inlocuitor al pudrei de cacao, destinat copiilor si hipertensivilor, care nu trebuie sa consume excitanti ai sistemului nervos. Faptul ca acidul galic, prezent in cantitati considerabile in aceasta pudra, va feri pe copii de poliomielita.
Pudra de roscova nu contine acizii oxalici ce se gasesc in ciocolata si care sunt recunoscuti ca interfereaza cu absobtia de calciu si zinc in organism.
Pudra de roscova este bogata in antioxidanti fenolici, fibre vegetale si este plina de compusi benefici care contribuie la mentinerea unui nivel normal de colesterol si de zahar in sange.
Roscova are calitatea minunata de a contribui la cresterea metabolismului fara a da corpului stimulenti de care acesta se poate dispensa, cum ar fi teobromina.
In afara faptului ca este o alternativa sanatoasa la ciocolata, roscova contine o treime din caloriile ciocolatei si este o mare sursa nealergica de pectina si proteine.
Nefiind necesar adaosul zaharului, consumul acesteia este indicat si in cazul persoanelor bolnave de diabet , dar si in cazul celor care tin un regim alcalin, fiind stiut faptul ca zaharul este vinovat pentru cresterea aciditatii din organism si pentru proliferarea diverselor bacterii si fungi.
Consumul regulat al pudrei de roscove contribuie la scaderea riscului de cancer pulmonar si la reglarea tranzitului intestinal.
Anti-diuretic si supresor al poftei de mancare, roscova este lipsita de teobromina sau cafeina, care se gasesc in produsele de cacao. O alternativa sanatoasa pentru copii, roscova are nu numai mai putina grasime ci si mai multe fibre si calciu decat ciocolata.
– Imbunatatesc digestia, intr-o lingura de pudra de roscove sunt 7,1 grame de carbohidrati, 3,2 grame de fibre alimentare, ceea ce reprezinta 13 % din valoarea zilnica de fibre;
– Este un aliment alcalin, care nu stimuleza aciditatea gastrica ;
– Contin pectine care se opun bolii de reflux gastro-esofagiene ;
– Inhiba dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene (mai ales E. coli) si restabilesc un peristaltism normal, prin continutul de tanin, acid galic si pectine;
– Nu contin gluten si nici lactoza ;
– Este un indulcitor natural foarte sanatos, avand capacitatea de a regla nivelul de glucoza din sange. Index glicemic : foarte mic – 15% ;
– Este un bun antioxidant datorita continutului crescut de lignin si polifenoli;
– Taninii din roscove contin acid galic. Acidul galic este un anti alergic, antibacterian si un analgezic;
– Prezinta efect de fito-estrogen, prin cantitatea mare de lignani pe care-i contine;
– Este o sursa importanta de Calciu : are mult Calciu (348 mg%) si putin Fosfor (79 mg%), mult peste raportul minim necesar pentru absorbtia metalului (Ca / P > 1,7) ;
– Pote fi util pentru a trata diareea la copii si adulti;
– Bun expectorant; Poate fi folosita pentru vindecarea tusei si a gatului iritat.
- Nu contin cofeina, indicat pentru persoanele care au hipertensiune arteriala, fiind un inlocuitor de succes al cafelei.
- Nu contin acid oxalic, ci doar cantitati mici de AG omega 3 si omega 9, cu importante efecte sanogenetice ;
Bogata in mod natural in vitamina D, aceasta leguma parfumata ajuta la mentinerea sanatatii optime a oaselor si a tractului digestiv. Dulce in mod natural, catifelata si cu o aroma caramelizata, roscova va da un plus de aroma si de consistenta deserturilor dvs., prajiturilor si inghetatelor facute in casa.
Mai poate fi folosita in deserturile dietetice, in retetele de ciocolata, in aluaturi si creme, ca inlocuitor al pudrei de cacao.
Poate fi adaugata in lapte sau iaurt pentru capacitatea sa de a indulci si pentru un plus de gust.
Când se poate introduce în alimentația copilului?
Cu un continut de 49% zaharuri naturale pudra de roscove are un gust dulce. Zaharul rafinat nu este recomandat a fi introdus in alimentatia copilului inaintea implinirii varstei de un an, astfel prin adaosul de pudra de roscove in preparatele pentru copii putem obtine un aliment dulce fara zahar.
Pentru copiii sub 2 ani recomandarile sunt in favoarea carobului. La aceasta categorie de varsta, consumul de pudra de cacao nu este indicat,deoarece, spre deosebire de pudra de roscove, aceasta contine cafeina si teobromina, alcaloizi stimulenti ai sistemului nervos.
Pudra de roșcove se poate introduce în alimentația diversificată a bebelușului după vârsta de 8 luni. Intrucat nu conține gluten sau lactoză, pudra de roșcove este foarte bine tolerată de bebeluși. Cu toate acestea este este bine sa consultați medicul pediatru al bebelușului înainte de a introduce pudra de roșcove în alimentația diversificată.
Cum se păstrează pudra de roșcove?
Când achiziționați pudră de roșcove asigurați-vă că ambalajul este etanș și că nu are urme ale depozitării într-un loc umed. Pudra de roșcove se păstrează pe parcursul mai multor luni (până la 1 an), în locuri răcoroase și uscate.
UTILIZARE SI CALITATI MEDICINALE
Roscova este utilizata in stare uscata sub forma de : faina,pudra(inlocuitor cacao), ceai,inlocuitor cafea.
Siropul de roșcove este indicat pentru mai multe afecțiuni cum ar fi: greața, diaree, alergie, tuse, balonare anemie, lipsă de apetit sexual, nivel de colesterol mărit.Are efect antibacterian, antioxidant, antipoliomielitic. Cea mai mare calitate a siropului este ca reglează metabolismul și ajută la scăderea în greutate.
Surse:
http://www.qbebe.ro/copilul/alimentatia_copilului/carob_vs_cacao_care_este_mai_buna_pentru_copil