Sapunul grecesc din ulei de masline. Sapunuri renumite in lume

Pentru a-si curata pielea, vechii egipteni foloseau ulei de masline. Uleiul prindea mizeria si printr-un proces de razuire era indepartata. Alte civilizatii din Mesopotamia au invatat sa puna insa lesie in uleiul de masline si printr-un proces de incalzire-fierbere au obtinut primul sapun.

Uleiul de masline a fost folosit mii de ani pentru a se produce sapun. La fel ca si grasimile organice sau alte uleiuri, uleiul de masline se transforma in sapun adaugind lesie sau soda, o substanta asemanatoare cu lesia. In ultimele secole procesul obtinerii sapunului din ulei de masline s-a imbunatatit. Oamenii au inceput sa utilizeze diferite alte uleiuri sau mixuri de uleiuri, precum si aditivi ca algele sau mineralele.

Uleiul de masline, baza pentru sapunuri

In secolul al 16-lea uleiul de masline a stat la baza fabricarii tuturor sapunurilor din fabiricile din Europa: Marsilia, Genova, Lisabona si Constantinopole, actualul Istanbul. Insa calitatea acestor sapunuri nu a fost destul de buna pina cind, in 1792, un chimist francez a gasit formula pentru un sapun de o puritate si o calitate foarte buna. Sapunul de Marsilia folosea uleiul de masline produs in Provence. In urma a doua recolte dezastruoase in aceasta regiune a Frantei, in secolul 17-lea, fabricile franceze trebuiau sa isi gaseasca noi producatori. S-au orientat spre insulele cretane. In acest timp, insa, imperiul Otoman ocupase deja Creta. Astfel ca pretul uleiului de masline se dubleaza iar calitatea acestui ulei exportat nu era de cea mai buna. In secolule 18 si 19 observatorii europeni remarca acest lucru. Insa calitatea si cantitatea uleiului de masline cretan a fost imbunatatita prin tehnici de rafinare astfel ca ajunge sa fie considerat adecvat pentru obtinerea sapunurilor fine. Astfel ca, in cele doua secole productia de sapun din Marsilia a depins de uleiul de masline din Creta.

Amalthia, sapunul grecesc cu ceapa de mare

In acelasi timp, grecii din Creta se specializeaza si ei in producerea de sapun, realizand o importanta industrie si in aceasta parte a Europei. In secolele 18 si 19 centrele Mitilene si Volos unde se produceau sapuniri din ulei de masline, vor exporta in multe tari din lume. Astfel, cele 45 de fabrici se sapun cretane utilizau 2.600.000 litri de ulei de masline pe an. Vapoare mari construite in Sfaika transportau 150-170 tone de sapun catre Constatinopole, Salonic, Smirna si Siria.

Astazi, in Creta, doar mici manufacturi familiale mai produc sapun din ulei de masline de o calitate exceptionala. Uleiurile de masline inferioare, precum „pomace”, sint preferate in productia de sapun, si nu pentru pretul scazut, ci mai ales pentru proprietatile lui chimice care sint mult mai bune in productia manufacturiera de sapun.

Imagini pentru olive soap

 

Sapunul din ulei de masline este foarte blind, persistent si poate fi folosit pentru orice tip de piele, ajutind epiderma sa isi pastreze moliciunea si elasticitatea. Si nu este surprinzator ca acest sapun alina si hraneste pielea deoarece are avantajul de a avea proprietatile naturale de hidratare ale uleiului de masline.

Pe linga uleiul de masline, sapunul fabricat in Grecia contine si extracte din plante medicinale (cimbru, rozmarin, aloe etc.) ceea ce da un plus proprietatilor cosmetice ale sapunului.

Poti achizitiona aici sapun si produse de cosmetica aici: sapun din ulei de masline

Amalthia este un sapun putin diferit. El contine extracte din ceapa de mare (Urginea maritime). Tipul de ceapa de mare folosita – in Creta exista 50 de specii -, in producerea sapunului are proprietatea de a ajuta la stoparea  caderii parului si este bun contra matretii, pentru igiena corpului si sanatatea pielii in general.

Alegeti săpunuri naturale cu ulei de măsline. Simple, cu bucăţele de frunze de măslin, ori cu arome îmbietoare de portocale, scorţişoară, miere, levănţică, muşeţel, trandafiri. Fără grăsimi animale sau detergenţi sintetici. Fără sodium lauryl sulfate, methylparaben, propylparaben, butylparaben, ethylparaben, cetearyl alcohol, stearic acid, propylene glycol, thiodopropionat dilauryl…

Un studiu publicat în noiembrie 2009 arată că o femeie aplică zilnic pe corp 515 substanţe chimice! Săpun, şampon, deodorant, loţiune de corp, cremă de faţă, farduri, ojă… toate sunt veritabile „bombe” chimice. Până şi şamponul pentru copii conţine Sodium Lauroamphoacetate, coco-glucoside, sodium laureth sulfate, citric acid, triticum vulgare, polysorbate, sorbitan laureate, distearate, polyquaternium 10, propylene glycol, tricedeth 9, sodium benzoate, potassium sorbate, parfum, Cl 19140, Cl 17200 (FPT0869)…

Sursa: http://www.nordest.ro/naturist/sapunul-grecesc-din-ulei-de-masline~ni85ec

Săpun Knossos cu ulei de măsline

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *