Uleiul de măsline pe bună dreptate, este considerat unul dintre superalimentele pe care ar trebui să le consumăm cât mai des pentru a ţine la distanţă diferite boli. Pielea, părul, silueta şi sănătatea au de câştigat în urma unor tratamente naturiste cu ulei de măsline. Consumul de ulei de măsline este bun atât pentru sănătate, prevenind creşterea nivelului de colesterol şi apariţia hipertensiunii arteriale, cât şi pentru frumuseţe, fiind un ingredient la mare căutare în produsele cosmetice, dar care poate fi folosit ca atare în diferite tratamente naturiste de înfrumuseţare.
Uleiul de masline se foloseste ca remediu naturist in tratarea diverselor afectiuni, cum ar fi reumatismul, artroza, boli de ficat si fiere, balonari, arsuri la stomac, gastrita si multe altele. Afla de la un specialist cum sa prepari aceste retete naturiste cu ulei de masline!
Exista 3 tipuri:
- Ulei de masline extra virgin (Extravirgin Olive Oil) – pastreaza aroma naturala a fructului, avand o aciditate mai mica de 0,8%;
- Ulei de masline (Olive Oil) – amestec intre uleiuri de masline rafinate si uleiuri de masline virgine. Trebuie sa aiba o aciditate mai mica de 1% si sa respecte standardele in vigoare;
- Pomace/Sansa Olive Oil – obtinut din pasta de masline, are o aciditate care nu depaseste 1% si se conformeaza standardelor caracteristice.
Cum alegi uleiul de masline de calitate?
Ca sa alegi un ulei de masline de calitate trebuie sa tii cont de urmatoarele lucruri:
1. Uleiul de masline extravirgin pastreaza toate calitatile nutritionale, deoarece este obtinut prin presarea la rece a maslinelor culese, fara sa fie aplicat niciun tratament prealabil;
2. Aciditatea uleiului de masline trebuie sa fie sub 0,8%. „Fara indoiala, cel mai bun ulei de masline este cel extravirgin, facut direct din masline si care are o aciditate sub 0,8%”, explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare;
3. Culoarea nu spune nimic despre calitatea produsului ales. Ea difera in functie de tipul maslinelor folosite pentru presare. Nuanta unui ulei de masline bun poate varia de la verde (daca are clorofila ca element principal), pana la galben auriu (daca are caroten);
4. Cercetarile au demonstrat ca cel mai pur ulei de masline are punctul de ardere (punct in care structura de grasimi incepe sa se schimbe) la aproximativ 220 grade Celsius. Uleiul de palmier are punctul de ardere cel mai mare (240 de grade Celsius).
Uleiul de măsline: beneficii pentru sănătate
Uleiul de măsline este o sursă importantă de polifenoli, care au acţiune antioxidantă şi antiinflamatorie, acid oleic, acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, vitaminele E şi K.
Tratamente naturiste cu ulei de măsline pentru piele
Uleiul de măsline conţine antioxidanţi care hidratează pielea în profunzime şi o protejează de acţiunea factorilor nocivi cum ar fi praful sau temperaturile scăzute. Potrivit dermatologului Greta Clarke, de la Universitatea Berkeley, grăsimile mononesaturate din uleiul de măsline previn uscarea şi crăparea pielii. Unul dintre cele mai simple tratamente naturiste cu ulei de măsline pentru piele constă în simpla masare a mâinilor, a coatelor şi a genunchilor atunci când pielea este uscată. Uleiul de măsline va înmuia epidermul şi va echilibra pH-ul. Totodată, un alt tratament naturist cu ulei de măsline vine sub formă de gomaj / scrub. Poţi amesteca uleiul de măsline cu sare de mare, rezultând astfel un scrub care îndepărtează celulele moarte şi favorizează regenerarea pielii. De asemenea, uleiul de măsline este un excelent remediu pentru pielea arsă de soare, iritată, ridată sau cu vergeturi, pe care le ameliorează.
Tratamente naturiste cu ulei de măsline pentru unghii
Dacă ai unghii fragile, care se rup uşor, poţi apela tot la unul dintre tratamentele naturiste cu ulei de măsline. Ţine mâinile câteva minute în ulei de măsline uşor încălzit sau tamponează-le în fiecare seară cu o dischetă demachiantă îmbibată în ulei de măsline. Uleiul de măsline este indicat şi pentru înmuierea cuticulelor.
Tratamente naturiste cu ulei de măsline pentru iritaţii
Bebeluşii care se confruntă cu iritaţii de la scutec pot, de asemenea, să beneficieze de proprietăţile curative ale uleiului de măsline, care îndepărtează roşeaţa, hidratează pielea şi previne reapariţia inflamaţiilor pielii.
Tratamente naturiste cu ulei de măsline pentru păr
Uleiul de măsline este un balsam natural excelent pentru părul deshidratat, cu vârfuri despicate, dar şi un excelent remediu contra mătreţii şi scalpului sensibil şi uscat. Multe persoane susţin chiar că au scăpat de păduchi cu ajutorul uleiului de măsline, iar altele cred că acest ingredient le-a ajutat să aibă o podoabă capilară sănătoasă şi strălucitoare.
Tratamente naturiste cu ulei de măsline pentru dinţi
Cine îşi doreşte dinţi mai albi poate încerca metoda ayurvedică numită oil pulling, ce constă în clătirea gurii cu ulei timp de 20 de minute în fiecare zi. Această tehnică ajută la îndepărtarea eficientă a bacteriilor din cavitatea orală , dar nu înlocuieşte spălatul pe dinţi şi, un aspect important, uleiul nu se înghite. De asemenea, uleiul de măsline poate combate sângerarea gingiilor şi respiraţia urât mirositoare.
Uleiul de măsline şi beneficiile sale pentru sănătate
Uleiul de măsline reduce nivelul de colesterol LDL din organism şi îl creşte pe cel HDL, care joacă un rol important în prevenirea înfundării arterelor şi a bolilor asociate (infarct, accident vascular cerebral). Potrivit unui studiu publicat în Archives of Internal Medicine, persoanele care urmează tratament medicamentos pentru reducerea tensiunii arteriale ar putea să reducă numărul de medicamente dacă introduc în regimul alimentar mai mult ulei de măsline. De asemenea, uleiul de măsline reglează nivelul glicemiei şi îmbunătăţeşte rezistenţa la insulină, prevenind sau ameliorând simptomele diabetului, se arată într-o cercetare realizată în 2011 şi publicată în Jurnalul Diabetes Care.
Proprietăţile antiinflamatorii ale uleiului de măsline pot ţine la distanţă şi alte afecţiuni severe, cum ar fi sindromul metabolic, boala Alzheimer, demenţa, bolile de inimă, artrita sau diverse tipuri de cancer. Tot în urma unor studii s-a descoperit că dieta mediteraneeană, bazată pe consumul de ulei de măsline, feta, peşte şi legume din abundenţă, poate menţine densitatea osoasă în limite normale, prevenind astfel osteoporoza.
Uleiul de măsline este indicat şi dacă vrei să slăbeşti.
O echipă de cercetători austrieci a descoperit că dacă adaugi puţin ulei de măsline în preparatele culinare, pofta de mâncare scade iar kilogramele dispar mai uşor. Potrivit experţilor, efectul se datorează creşterii nivelului de serotonină – un hormon implicat în reglarea saţietăţii – din timpul mesei, ca urmare a gustului plăcut conferit de uleiul de măsline mâncărurilor.
Uleiul de masline, tratament medical universal
Numeroase afectiuni pot fi tratate sau ameliorate cu ajutorul unor retete care au la baza uleiul de masline. Prof. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, membru al Federatiei Mondiale de Medicina Antiaging ne spune cateva retete cu ulei de masline pe care le putem prepara acasa in cazurile de urgenta:
Pentru eczeme
- se face o pasta din frunze proaspete de busuioc cu ulei de masline extravirgin care se aplica pe zona afectata.
Pentru Zona Zoster
- se topesc intr-un vas 100 gr ceara de albine, 25 gr rasina de brad si 250 gr unt la care se adauga in final 50 ml ulei de masline extravirgin.
Compozitia se strecoara, se amesteca cu o spatula de lemn pana la racire, se pastreaza la rece in recipiente de sticla si se aplica pe zona afectata de 3 ori pe zi.
Pentru arsuri
- tinand cont de cantitatea insemnata de vitamina E din uleiul de masline, pielea afectata de arsuri se regenereaza mai repede daca aplici uleil de masline amestecat cu albus de ou.
Pentru gastrita, ulcer, ficat
- o lingurita de ulei de masline extravirgin luata inainte de fiecare masa protejeaza stomacul impotriva ulcerului si gastritei. Este recomandat ca dupa inghitirea uleiului sa se stea culcat o jumatate de ora pe partea dreapta.
Pentru balonare si arsuri la stomac
- se amesteca 250 ml ulei de masline presat la rece cu 1 kg de miere de albine si 4 lamai tocate in masina de carne. Compozitia se tine la frigider si se ia 3 linguri pe zi cu 30 min inaintea meselor. Sau mai ai o optiune: se consuma zilnic o legatura de patrunjel (timp de doua saptamani) care se poate amesteca cu ulei de masline si zeama de lamaie.
Pentru pietre la fiere
- timp de 10 zile se ia in fiecare dimineata pe nemancate o lingurita de seminte uscate de pepene rosu rasnite si amestecate cu 1 lingura de ulei de masline extravirgin, dupa care se sta intins pe partea dreapta 20 de minute. Tratamentul dureaza 3 luni, cate 10 zile pe luna.
Pentru artroza
- cu ajutorul uleiului de masline caldut si amestecat cu zeama de lamaie se pot masa articulatiile dureroase. De asemenea, se poate face un amestec de ulei de masline cu frunze tinere de nuc care se aplica pe locul dureros.
Pentru reumatism
- se pun 8 linguri de piper negru macinat intr-un litru de rachiu tare si se lasa la macerat 5-7 zile. Se filtreaza si se maseaza cu aceasta solutie zonele dureroase de 2-3 ori/zi.
Pentru probleme cu coloana vertebrala
- se maseaza zonele dureroase cu ulei de masline amestecat cu pulbere de ardei iute.
Gasiti sa cumparati aici: ulei de masline
Surse: ttp://adevarul.ro/sanatate/medicina-naturista/tratamente-naturiste-ulei-masline-1_55337f15cfbe376e354f1f42/index.html
http://www.eva.ro/sanatate/medicina-alternativa/uleiul-de-masline-tratamente-medicale-articol-30796.html