Foarte mulți dintre noi, pregătim mâncare pentru mai multe zile și, ulterior, o reîncălzim. Cu toate acestea, unele alimente își schimbă compoziția și își pierd proprietățile lor nutritive, multe dintre ele devenind toxice.
Este important sa te gandesti la sanatatea ta si sa stii ca resturile de la masa de ieri nu reprezinta intotdeauna cea mai buna solutie. Uneori, mancarea reincalzita poate deveni extrem de toxica. Afla ce alimente este mai bine sa fie consumate in starea lor naturala in continuare.
Ce alimente NU trebuie reincălzite:
Alimentele bogate in proteine
Ouale, carnea de pui si chiar si ciupercile contin multe proteine care incep sa se deterioreze atunci cand le gatesti. Aceasta tulpina exercita o presiune asupra sistemului digestiv. Prin urmare, este bine sa gatesti aceste alimente daor in cantitatea in care crezi ca le vei manca.
Ciupercile
Ciupercile sunt extrem de bune pentru organism atunci când sunt consumate imediat după preparare. Atunci când sunt reîncălzite, ciupercile își schimbă compoziția de proteine și implicit gustul. Ca urmare, pot apărea o varietate de probleme digestive (balonări, crampe abdominale, diaree), iar beneficiile lor asupra sănătății vor fi practic inexistente.
Ouăle
Acestea vor deveni toxice în momentul reîncălzirii la temperaturi ridicate. Nu se aplică produselor alimentare în cazul în care ouăle sunt folosite la prepararea sosurilor, ci se referă la felurile de mâncare în care sunt implicate ouă fierte sau prăjite.
Carnea de pui
Carnea reîncălzită își schimbă compoziția proteinelor. Nu este recomandată o reîncălzire la temperaturi ridicate. Dacă ești consumator de carne, mai bine o mănânci rece decât să o reîncălzești.
Legumele cu concentratii mari de nitrati
Telina, morcovii, sfecla, spanacul si mai ales napii contin cantitati mari de nitrati. Nitratii din legume sunt substante nutritive vitale pentru buna functionre a corpului noastru. Atunci cand consumam aceste legume crude, bacteriile din gura noastra transforma nitratii in nitriti, care sunt apoi stocati in celulele pana cand acestea sunt necesare pentru a ajuta la cresterea circulatiei sanguine.
Procesul de incalzire transforma nitratii in nitriti inainte de a ajunge in gura si, cu fiecare reincalzire, deiivin mai toxici. Datorita acestui fapt, cel mai bine este sa mananci telina, morcovii, spanacul si sfecla crude si proaspete.
Spanacul
Spanacul este un aliment cu un procent ridicat de nitrați, care în momentul reîncălzirii se transformă în nitriți. Aceștia sunt potential cancerigeni pentru corpul uman. Indicat ar fi să mâncați o mâncare de spanac imediat după ce a fost făcută.
Sfecla
Asemenea, aceasta contine nitrați, care reîncălziți, se vor transfoma în nitriți. Ideal ar fi să nu o mai consumați după ce a fost gătită, ci vă încurajăm să o consumați rece, fără a o reîncălzi.
Țelina și Morcovul
Țelina trebuie întotdeauna scoasă din supe după ce a fost gătită, împreună cu morcovii. Aceste două legume conțin nitrați. Puteți reîncălzi supa doar dacă scoateți din ea țelina și morcovii.
Cartoful
Atunci cand cartofii fierti sunt pastrati la temperatura camerei sau pusi la fiert lent a doua oara, pot deveni toxici. Temperatura inalta poate stimula cresterea botulismului in cartofi. Prin urmare, pune-i la frigider imediat si arunca orice mancare cu cartofi dupa cateva zile.
Orezul
Orezul fiert de orice soi depozitat in mod necorespunzator poate dezvolta spori de bacterii care pot provoca intoxicatii alimentare. Acest lucru este valabil mai ales in cazul in care orezul este lasat sa stea la temperatura camerei. Orezul trebuie stocat intr-un recipient etans.
Uleiuri
Anumite uleiuri au o toleranta foarte scazuta la caldura si chiar pot deveni cancerigene de la prima… flacara. Este vorba despre uleiul din seminte de struguri, ulei de alune si uleiul de seminte de in. La a doua reincalzire, aceste tipuri de uleiuri devin rancede. Nu le folosi niciodata pentru copt sau gatit. In schimb, consuma-le proaspete, la salate, legume fierte sau carne organica.
Evita sa mananci prajeli in oras. Acest lucru se datoreaza faptului ca cele mai multe restaurante folosesc acelasi ulei toata ziua. Uleiurile de rapita, porumb, soia si floarea-soarelui folosite in restaurante, atunci cand sunt reincalzite pot genera boli de inima, accidente vascular cerebrale, Parkinson si chiar cancer.
Ce facem cu porţiile neconsumate
• În primul rînd trebuie să lăsăm mîncarea să se răcească, înainte de a o depozita în frigider. În caz contrar, temperatura ridicată a alimentelor, odată depozitate, va transforma frigiderul într-un incubator pentru bacterii, care se vor răspîndi pe restul alimentelor refrigerate. În schimb, ceea trebuie să facem este să acoperim mîncarea şi să o lăsăm să se răcească la temperatura camerei, dar, atenţie, nu mai mult de patru ore, înainte de a o refrigera. Conform institutului britanic Food Standards Agency, nu este recomandat să consumăm alimente care sînt refrigerate şi reincalzite de mai multe ori, însă bineînţeles că riscul de îmbolnăvire în astfel de cazuri depinde foarte mult şi de tipul de mîncare preparată.
Cum trebuie să reîncălzim mîncarea gătită?
• Cel mai important lucru pe care trebuie să îl reţinem este să reîncălzim mîncarea foarte bine, la temperaturi înalte. Cea mai frecventă greşeala pe care o fac oamenii este să reîncălzească mîncarea la cuptorul cu microunde şi ceea ce trebuie subliniat este că microundele nu încălzesc alimentele în mod uniform, iar zonele care rămîn reci favorizează dezvoltarea bacteriilor. De aceea este deosebit de important să scoatem mîncarea din frigider, să o amestecăm bine şi să o încălzim la cuptor, la temperaturi de minimum 60 de grade.
Surse : http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=fapt_divers&s_id=167779&Isi-pierd-valoarea-nutritiva-Sase-alimente-pe-care-nu-trebuie-sa-le-reincalzesti-niciodata
http://www.click.ro/news/lume/uite-7-feluri-de-mancare-pe-care-trebuie-sa-le-consumi-neincalzite
https://healthy.kudika.ro/articol/healthy~dieta-alimentatie/47342/atentie-nu-trebuie-sa-reincalzesti-niciodata-aceste-5-alimente.html
https://healthy.kudika.ro/articol/healthy~dieta-alimentatie/47342/atentie-nu-trebuie-sa-reincalzesti-niciodata-aceste-5-alimente.html