Pui cu paste orzo
In Grecia, pasta orzo il gasiti sub denumirea de kritharaki ( κριθαράκι ).
400 gr pulpe de pui dezosate (4 pulpe)
200 gr paste pasta orzo
80 ml sos de rosii in stil grecesc
1 ceapa
1/2 lingurita oregano uscat
2-3 linguri ulei de masline
sare, piper
branza maturata (kefalotyri, pecorino, parmezan)
Portii:3
- Se taie pulpele in patru. Intr-o oala larga se incinge uleiul si se prajeste carnea pana-si schimba culoarea pe toate partile. Se adauga ceapa tocata si se caleste pana se inmoaie foarte bine, amestecand din cand in cand.
- Se adauga sosul de rosii, 700 ml apa, oregano si sare si piper dupa gust. Se aduce la fierbere, apoi se pune capacul si se fierbe la foc mediu timp de 20-25 minute (pana carnea e fiarta).
- Se adauga pasta orzo si sare. Se amesteca si apoi se scutura tigaia sa se aseze pastele uniform. Se pune capacul iar pe oala, se da focul la mic si se lasa la fiert inca 15 minute. In acest timp scuturati tigaia din timp in timp, mai ales pe final (astfel lichidul se va distribui uniform si pastele nu se vor lipi de fund). La final, cand pasta orzo e gata de fiert, mai trebuie sa se vada putin lichid la suprafata (vezi poza principala). In niciun caz nu fierbeti pana pasta orzo devine uscat la suprafata. Daca cumva vi se pare ca se intampla acest lucru cat timp pasta orzo fierbe, adaugati putina apa fierbinte si scuturati tigaia.
- Stingeti focul si lasati oala sa stea inca 5 minute, asa acoperita.
- Serviti presarat cu branza rasa.
Carne de vita la cuptor cu paste orzo
Portii: 4
500-800 gr.carne de vita pentru tocanita (am folosit 500 gr carne de pe coaste de vita)
2 catei de usturoi
1 ceapa
1 ardei gras rosu
1 lingura rasa pasta de rosii
1/2 conserva de rosii (conserva de 400 gr)
2 foi de dafin
7 boabe ienibahar
3 cuisoare
1 lingurita oregano uscat
2 prize scortisoara
300 gr pasta orzo
sare, piper negru
2 linguri ulei
- Carnea se taie bucati mari care se rumenesc intr-o lingura de ulei incins. Se trage tigaia de pe foc, se adauga cateii de usturoi striviti si se amesteca timp de 1 minut, pana miroase placut a usturoi. Mutati tot continutul tigaii intr-un vas mai inalt, care merge la cuptor.
- Tigaia o stergeti cu un sevetel de hartie si incingeti inca 1 lingura de ulei. Adaugati ceapa tocata fin si ardeiul taiat cubulete marunte. Caliti legumele, la foc mic, pana se inmoaie foarte bine si ceapa e aurie (cca 15 minute). Se amesteca din cand in cand.
- Se adauga pasta de rosii si se mai caleste cam 3 minute, sa se caramelizeze un pic pasta.
- Se adauga rosiile din conserva cu tot cu sucul de pe ele mixate in blender. Se pun si aromele (dafin, ienibahar, oregano, cuisoare, scortisoara). Se fierbe timp de 2 minute.
- Se adauga 3 cani de apa peste sosul de rosii si se aduce la fierbere. Se condimenteaza cu sare si piper negru.
- Se toarna sosul fierbinte peste carnea din vasul care merge la cuptor. Se scutura bine oala sa se aseze continutul in ea. Se acopera vasul cu folie de aluminiu, cat de strans puteti sa nu scape abur.
- Se da vasul al cuptor la 160C timp de 3 ore. Dupa 2 ore puteti verifica carnea, o intepati cu furculita si vedeti daca se rupe usor. Coastele mele in 3 ore erau fierte bine de tot.
- Acum aveti doua posibilitati:
– finisati mancarea intr-un singur vas, cel care a fost la cuptor: adaugati tot pasta orzo peste carne, scuturati vasul sa se aseze bine si sa se acopere de sosul din oala. Adaugati sare in sos, sa fie un pic mai sarat decat normal fiindca ati adaugat si pastele si au si ele nevoie de sare. Dati vasul iar la cuptor la 180C timp de aprox. 15-20 minute. Verificati ca pasta orzo sa fie facut si abia apoi scoateti vasul din cuptor. Nu lasati pasta orzo sa se usuce in cuptor, mai trebuie sa ramana putin lichid la supafata cand e gata. - – finisati mancarea in 4 vase individuale: impartiti carnea in cele 4 vase. Puneti cate 75 gr pasta orzo in jurul carnii. Adaugati 1/4 din sosul din oala (pe care-l sarati un pic mai mult decat normal; aveti grija sa luati la fiecare portie si legume din sos) peste fiecare portie. Scuturati bine vasele sa se amestece lichidul cu pasta orzo . Dati la cuptor la 180C timp de 15-20 minute, pana pasta orzo e facut.
Orzo cu spanac si parmesan
Portii : 4
-300g paste (orzo sau de alt fel)
– 2 linguri ulei de masline
– o ceapa mare alba, tocata marunt
– 2-3 catei de usturoi
– 300ml smantana dulce pentru gatit
– 100g parmesan proaspat razuit
– 200g spanac proaspat
Mai intai fierbem pastele si, cand sunt fierte, le scurgem bine de apa. Intr-o tigaie incapatoare incingem uleiul de masline, calim ceapa pana devine translucida, in ultimele secunde adaugam si usturoiul si amestecam. Adaugam si spanacul si amestecam. Lasam pe foc 1-2 minute, numai cat sa se inmoaie spanacul. Adaugam apoi pastele fierte si smantana dulce, amestecam. Adaugam parmesanul, amestecam, gustam, condimentam cu sare si piper. Amestecam pana parmesanul e topit si sosul da un clocot.
Poti achizitiona paste din spelta si cu lapte de magarita bio aici: paste din spelta si paste cu lapte de magarita
Surse: http://www.e-retete.ro/retete/pui-cu-paste-orzo
http://www.e-retete.ro/retete/carne-de-vita-la-cuptor-cu-paste-orzo