Medicina Funcțională este una dintre cele mai noi ramuri ale medicinei holistice, integrative, care utilizează tratamente şi concepte de sănătate şi boală diferite față de modelul tradițional. Printre particularitățile sale se numără o anamneză specială, care ia în calcul chiar şi aspecte sau detalii mai puțin evidente pentru cei nefamiliarizați, analize biochimice extrem de complexe, precum şi un plan de tratament integrativ, bazat pe medicamente, suplimente, nutriție şi stil de viață cât mai sănătos.
Care sunt noutățile Medicinei Funcționale?
Potrivit dr. Mark Hyman, Medicina Funcțională este viitorul medicinei convenționale disponibil chiar acum, care caută să identifice şi să se adreseze CAUZEI bolilor şi care vede corpul uman ca pe un singur sistem integrat, nu ca pe o colecție de organe independente împărțite după diverse specialități medicale. Această medicină tratează holistic întregul sistem, nu doar un set izolat de simptome.
De ce este nevoie de Medicină Funcțională?
Tot mai multe persoane din ziua de astăzi devin bolnave, suferind de boli cronice, complexe, cum sunt bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul, bolile mintale, bolile autoimune, cum sunt artritele reumatoide, alergiile, astmul, asistând practic la o epidemie de boli cronice, cum nu a existat vreodată.
Este greu sa ignori sau sa negi faptul ca lumea in care traim este din ce in ce mai dezbinata. Si cu totii avem nevoie sa fim uniti pentru a ne vindeca inimile si sanatatea. Medicina functionala se bazeaza, in primul rand, pe ideea ca fiecare individ este diferit si ca tocmai ceea ce ne diferentiaza ne face sa fim speciali si unici. Medicina functionala este interesata de tot ceea ce imbunatateste calitatea vietii si munca de cercetare medicala, ce mareste nivelul de energie in corp si-i ofera acestuia sanse reale de a prospera.
Acestea ar trebui sa fie preocuparile pentru ingrijirea sanatatii, pentru ca, in definitiv, pe toti ne preocupa acest lucru. Trebuie sa renuntam la diete si sa incepem sa ne hranim corpul cu alimente-medicament.
Astfel in cinstea sanatatii, a unitatii si a progresului, iata cinci principii prin care se remarca medicina functionala:
1. NU este de acord cu directia in care a luat-o societatea in ceea ce priveste sanatatea.
Fie ca esti un vegan convins, un adept al dietei paleo sau mananci tot ce vrei, nu poti ignora faptul ca starea de sanatate colectiva este in declin. Iata o scurta trecere in revista a problemelor de care suferim:
Sanatatea inimii:
Realitatea terifianta este ca la fiecare 34 de secunde o persoana are un atac de cord in intreaga lume.
Sanatatea metabolica:
Desi greu de crezut, 50% dintre toti oamenii sunt prediabetici sau au deja diabet.
Sanatatea imunitara:
Unul din doi barbati si una din trei femei vor suferi de cancer. Bolile autoimune sunt a treia cauza a decesului in lume – afectand peste 50 de milioane de occidentali si multe alte milioane de oameni suferind de probleme asociate cu inflamatia autoimuna.
Sanatatea creierului:
Aproape 20% dintre adulti sufera de o forma de boala mentala. Depresia este in prezent cauza principala a dizabilitatii in intreaga lume. Tulburarile de anxietate afecteaza peste 40 de milioane de occidentali, Alzheimer fiind a sasea cauza de deces in occident. Un raport intocmit in 2013 a aratat ca, din 1979 pana in prezent, decesele cauzate de boli ale creierului au crescut cu 66% la barbati si cu uimitorul procent de 92% la femei. Autismul si afectiunile din spectrul de boli autistice au atins cote de neimaginat intr-o scurta perioada de timp. In 1970, estimarile aratau ca unul din 10 000 de copii erau diagnosticati cu autism, in 1995 era vorba de unul din 500, iar in 2001 a devenit unul din 250. In ziua de azi unul din 68 de copii sunt diagnosticati cu autism.
2. Cunoaste lipsurile din sistemul medical clasic.
Multe natiuni industrializate, desi investesc cifre impresionante in sistemul de sanatate, nu se pot mandri cu o societate care are o viata lunga si sanatoasa. Conform Revistei Asociatiei Americane Medicale (JAMA), dintre primele 13 natiuni industrializate, SUA este pe ultimul loc in ceea ce priveste durata de viata la adulti si rata mortalitatii infantile.
3. Nimeni nu se imbolnaveste din cauza lipsei de medicamente.
Un procent uimitor de 81% dintre adultii din occident iau cel putin un medicament pe zi. Dar doar pentru ca un lucru este comun nu inseamna ca este si normal. Medicamentele ucid in prezent mai multi oameni decat cocaina si heroina la un loc. Conform revistei JAMA, peste 100 000 de oameni mor anual in occident din cauza medicamentelor pe reteta si nu din cauza supradozarii sau a utilizarii unui medicament gresit, ci din cauza efectelor secundare ale “medicamentului corect”. In tot acest timp, industria farmaceutica este principalul finantator al celor mai multe dintre cercetarile stiintifice pe care le citim in ziua de azi.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, piata globala farmaceutica valoreaza 300 de miliarde de dolari – si se estimeaza ca va creste pana la 400 miliarde in trei ani. OMS recunoaste ca sistemul farmaceutic din prezent se confrunta cu “un conflict evident de interese intre scopul legitim de a obtine profit al producatorilor si nevoile sociale, medicale si economice ale furnizorilor, pe de o parte si societatea de consum pe de alta parte, in ceea ce priveste alegerea si utilizarea celor mai bune medicamente in modul cel mai rational.” Din cauza acestui conflict de interese, cand vine vorba de boli cronice si autoimune, medicina clasica este antrenata sa puna un diagnostic si sa-i gaseasca medicamentul potrivit. Acest joc al potrivirilor da, insa, nastere multor frustrari, cand nu se schimba nimic in afara faptului ca se lungeste lista medicamentelor pe reteta.
Medicina functionala nu este impotriva medicamentelor. Este de acord cu faptul ca multi oameni isi datoreaza viata medicamentelor si ca progresele din medicina moderna a creat proceduri care pot salva vieti, mai ales in sistemul medical de urgenta. Se pune, insa, intrebarea: care este optiunea cea mai eficienta, care sa cauzeze cele mai putin efecte secundare? Pentru unii raspunsul poate fi un medicament, dar nu pentru toti produsele farmaceutice sunt cea mai buna alegere.
4. ADN-ul nu ne dicteaza starea de sanatate.
Studii precum „Studiul Danez al Gemenilor” a aratat ca peste 90% din durata de viata ne este dictata de propriile alegeri de viata – nu de mostenirea genetica. Desigur, sunt oameni care au o predispozitie genetica spre o anumita boala (cei mai multi avem), insa genele respective pot sa nu se manifeste daca nu sunt declansate de factorii de influenta epigenetici si de stilul de viata.
Studiul „Okinawa” a aratat ca nu exista niciun motiv pentru care cei mai multi dintre noi nu ar putea trai cel putin 100 de ani fara boli. Interactiunea dintre genele noastre si mediul in care traim este cea care ne dicteaza starea de sanatate. Mancarea pe care o consumam sau pe care nu o cosumam, stresul, activitatea si expunerea la toxine sunt factorii care influenteaza in mod constant si dinamic manifestarea genetica. Acesta este un mesaj revolutionar de raspundere fata de sanatate si de manifestare a increderii in ea.
5. Stim ca cele mai bune medicamente sunt cele din farfurie.
Hipocrate, tatal medicinei moderne, a spus acum cateva mii de ani “lasa mancarea sa-ti fie hrana si hrana medicament.” Cat de mult ne-am abatut de la aceasta cale, daca aceste cuvinte au ajuns sa fie o amenintare pentru medicina clasica?
Avand in vedere puternica influenta pe care industria farmaceutica o are asupra politicii guvernamentale, nu este niciun secret ca utilizarea hranei ca medicament nu este o prioritate pentru medicina clasica. Este suficient sa mananci mancarea de la spital pentru a te convinge de acest lucru. Mai mult decat atat, nu prea ai voie sa spui ca mancarea poate vindeca. Cuvinte precum “a trata”, “a vindeca” si “a preveni” sunt apanajul medicamentelor. Aceasta este lumea in care traim in ziua de azi; problemele de sanatate sunt in crestere, in ciuda sumelor de bani mai mari ca oricand, investite in sanatate – astfel incat trebuie sa facem ceva cu totul diferit.
Medicina functionala este in plina dezvoltare si nu este de mirare ca acest lucru se intampla.
Medicina functionala acopera multe dintre lipsurile pe care medicina clasica si cultura pentru sanatate le-au creat in societatea noastra. Iar initiative precum crearea unor centre medicale unde se practica medicina functionala ofera multa speranta in viitor. Multi experti in medicina functionala incearca sa faca acest tip de serviciu cat mai accesibil pentru toata lumea, inclusiv din punct de vedere financiar. Iar posibilitatea consultatiilor online face acest lucru sa devina tot mai posibil.
Medicină orientată spre pacient, medicina care tratează bolnavi, şi nu boli. Medicul practicant acordă mult timp consultației, luând în calcul şi simptomele aşa-zis minore şi în organe care aparent nu au legătură cu boala principală, ceea ce ajută foarte mult la individualizarea ulterioară a tratamentului.
Abordare ştiințifică şi integrativă. Medicina Funcțională ia atent în considerare individualitatea biochimică şi genetică a pacientului, precum şi o rețea complexă de interacțiuni în istoricul pacientului, a bolilor suferite anterior şi a stilului de viață care a dus la producerea bolii.
Integrarea celor mai bune practici medicale. Medicina funcțională integrează ceea ce medicina convențională consideră a fi denumite practici „alternative“ sau „integrative“, creând un focus pe prevenția prin nutriție, dietă şi exerciții; utilizează cele mai recente analize de laborator, diagnostic şi tehnici specifice, poate prescrie combinații de medicamente şi suplimente naturale, diete terapeutice, programe de detox şi programe de control al stresului.
Prin ce este diferită Medicina Funcțională?
Cel mai sugestiv model de evaluare a mecanismelor care duc la producerea unei boli este ilustrat sub forma unui copac cu rădăcini sau sub forma unui aisberg de gheață, unde avem o parte vizibilă la suprafață şi o parte mult mai importantă ascunsă vederii.
În cazul unui arbore, dacă dorim ca acesta să fie sănătos, trebuie să acordăm o atenție deosebită elementelor esențiale – rădăcinile şi solul. Dacă acel copac nu este sănătos, nu este suficient să tratăm nişte frunze îngălbenite (simptome), ci trebuie să căutăm cauzele mai profunde ale producerii bolilor, acelea care sunt la baza rădăcinilor copacului (dezechilibrele).
În Medicina Funcțională, cei mai importanți factori care ar trebui examinați cu prioritate când se adună informațiile despre un pacient sunt cei fundamentali, ca stilul de viață (somnul, exercițiul fizic, nivelul de stres, relațiile sociale, cu familia, cu serviciul şi genetica sa). Aceştia sunt la nivelul rădăcinilor şi solului şi perturbarea acestora poate rezulta în dezechilibre fundamentale vizibile la nivelul superior, al trunchiului şi coronamentului. Aceste dezechilibre pot rezulta în constelații de semne şi simptome, vizibile la nivelul superior (al trunchiului şi frunzelor), constelații pe care medicina convențională le etichetează cu numele unor boli, care nu ne spune mai nimic despre cauza producerii lor. Adeseori, diagnosticul de suprafață este asociat cu medicamente şi tratamente, care însă urmăresc mai degrabă controlul simptomelor deranjante ale bolii în sine, decât cauzele şi dezechilibrele profunde care au dus la boala respectivă.
Acest mod de tratare simptomatică a bolilor cronice, complexe, care nu ține de individualitatea cauzelor fiecărui pacient în parte, duce de fapt la progresia silențioasă a bolii cronice, pacientul devenind din ce în mai bolnav şi dependent de acele medicamente toată viața sa. În aceste situații, medicina funcțională, prin conceptele sale inovatoare, ar putea avea un rol important în restabilirea echilibrului şi a sănătății pacientului.
Concluzia? Nu ne putem baza pe firmele producatoare de medicamente sau pe autoritati sa-si asume o sarcina care ne apartine numai noua: raspunderea pentru propria sanatate.
Sursa utilizata: http://www.mindbodygreen.com/0-29233/5-ways-functional-medicine-can-transform-your-health.html
https://viataverdeviu.ro/medicina-functionala-transforma-sanatatea
www.ziaruldesanatate.ro/articole/medicina-functionala/medicina-functionala-medicina-viitorului/