Laptele de măgăriţă – beneficii pentru sănătate
În comparaţie cu alte tipuri de lapte, se pare laptele de măgăriţă este cel mai apropiat la gust şi compoziţie cu laptele matern, pe baza nivelului pH-ului şi a profilului nutriţional.
Laptele de măgăriţă este bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, C, D, E. Este un lapte foarte uşor de digerat. De asemenea, conţine mai puţine grăsimi decât laptele de vacă şi un nivel ridicat de Omega 3 şi Omega 6 şi care ajută la scăderea nivelului de colesterol.
Laptele de măgăriţă nu conţine bacterii, ce a ce face ca el să poată fi băut fără a fi pasteurizat. Substanţele naturale din laptele de măgăriţă poate creşte imunitatea şi pot fi de ajutor pentru persoanele cu afecţiuni precum astmul, eczema sau psoriazisul. Acest lapte este recomandat copiilor, deoarece prin conţinutul bogat în calciu protejează copii de infecţiile gastrointestinale.
Studiile ştiinţifice confirmă beneficiile laptelui de măgăriţă
Un studiu publicat chiar anul acesta în revista medicală Current Pharmaceutical Design susţine că laptele de măgăriţă ar putea preveni întărirea arterelor, datorită propietăţilor sale de a dilata vasele de sânge. Un alt studiu publicat în Journal of Food Science, consideră lapte de măgăriţă un aliment – medicament datorită valorii nutriţionale şi propietăţilor terapeutice. După testarea produsului, cercetătorii au ajuns la concluzia că deşi laptele de măgăriţă conţine un o cantitate mare de lactoză, în momentul în care fermenteză şi se transformă în iaurt poate fi o opţiune foarte bună pentru persoanele intolerante la lactoză.
Element inovator în industria frumuseţii
Şi industria cosmetică a decis să profite de propietăţile acestui lapte – hidratează şi catifelează pielea. Astfel, există deja produse care folosesc laptele de măgăriţă ca ingredient vedetă! Multe persoane care suferă de eczeme sau au ten sensibil folosesc produse de curăţare şi săpunuri pe bază de lapte de măgăriţă.
Excelent pentru copiii cu alergii
Previne problemele digestive şi conţine omega 3 şi 6 Medicii susţin că acest tip de lapte are un nivel ridicat de omega 3 şi 6, nutrienţi care se găsesc şi în uleiul de peşte, şi poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol. În plus, laptele de măgăriţă este extrem de bogat în calciu (ceea ce este foarte important pentru copiii mici) şi conţine o enzimă numită Lysozeme, care poate proteja copiii de infecţiile gastrointestinale.
Leac pentru tusea care nu trece! În România, în tradiţia populară acest tip de lapte se recomandă pentru tratarea tusei copiilor, care nu trece cu produsele medicale obişnuite şi care durează perioade foarte lungi de timp. Medicii români sunt însă rezervaţi. „Nu este nimic dovedit, e mai degrabă un mit. Însă se ştie faptul că un copil cu alergie la laptele de vacă e puţin probabil să facă alergie şi la laptele de măgăriţă”, explică medicul pediatru Alexis Cochino, de la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilul „Al. Rusescu” din Bucureşti.
Face tenul catifelat şi tratează sângerările nazale Folosirea laptelui de măgăriţă nu este o idee apărută recent. În anul 460 Î. H, părintele medicinei, Hipocrate, prescria acest tip de lapte pentru o mulţime de situaţii, de la muşcături de şarpe la sângerări nazale. Vechii greci îl foloseasu şi în hrana copiilor, în timp ce romanii îl creditau cu proprietăţi cosmetice, fiind recunoscut pentru faptul că făcea tenul catifelat. Legenda spune că inclusiv Cleopatra se îmbăia în lapte de măgăriţă pentru a-şi păstra frumuseţea. Până în secolul 19, în Marea Britanie, laptele de măgăriţă era vândut ca alternativă la cel uman. Producătorii se plâng însă că acest tip de lapte nu este uşor de produs pe scară largă. „Măgarița produce o cantitate mult mai mică de lapte decât vaca, un litru pe zi (faţă de 10 litri o vacă). În plus, laptele poate fi muls numai şase luni după ce vine puiul pe lume şi numai dacă puiul stă în preajmă.
Poti cumpara produse aici: paste bio cu lapte de magarita si sapun cu lapte de magarita
Surse: http://evz.ro/revelatia-beneficiilor-laptelui-de-magareata-aflati-ce-boli-poate-trata-930179.html