Uleiul de cocos
Uleiul de cocos este extras din miezul alb de nucă. În insulele tropicale, acest ulei constituie o sursa principală de grăsimi. Are dintre cele mai variate aplicații: la gătit, în medicină și în industrii.
Multă vreme uleiul de cocos a fost neglijat din cauza conținutul mare de grăsimi și de aceea a fost trimis la raftul cu uleiuri rele pentru organism.
Cercetările ulterioare arată că, de fapt, grăsimile saturate conținute de aceste uleiuri sunt chiar binefăcătoare pentru organism, ajutând la scăderea colesterolului rău și la scăderea greutății corporale.
Alte efecte benefice ale uleiului de cocos:
– este foarte stabil la căldură, deci potrivit la procesare termică;
– oxidează greu, rezistând la râncezeală.
Grăsimile saturate prezente în uleiul de cocos acționează altfel decât cele existente în alte plante sau produse de origine animală. Aceasta se datorează conținutul majoritar de acizi grași cu moleculă medie (MCFA), în comparație cu celelalte uleiuri în a căror compoziție găsim acizi grași cu moleculă lungă (LCFA). Aceștia din urmă sunt mai greu de procesat de către organism și sunt acele grăsimi care tind să se instaleze pe șolduri, coapse, etc. Evident, pentru copilul dumneavoastră, aceasta nu este un aspect demn de luat în calcul deocamdată, dar pe termen lung e bine să limitați consumul lor.
Se crede că organismul metabolizează acizii grași cu moleculă medie (MCFA), găsiți în laptele de mamă și în uleiul de cocos, astfel încat grăsimile sunt utilizate într-un mod eficient. Spre deosebire de acizii grași cu moleculă lungă (LCFA) care blochează arterele și se depozitează în zonele cu probleme, cei cu moleculă medie ajută organismul să absoarbă vitamine și minerale din alte alimente, jucând un rol important în prevenirea și tratarea diabetului. Totodată sunt ușor de procesat și pot oferi o cantitate importantă de energie copilului. Se găsesc în formule date copiilor în spitale și chiar adulților.
Uleiul despre care vorbim este cel virgin, pur, nu cel hidrogenat, așa că citiți cu mare atenție etichete atunci când îl cumpărați. E bine de știut că nu este nici o diferență calitativă între “virgin” și “extra-virgin”, această menționare din urmă de pe etichete fiind doar menită să atragă cumpărători.
Cum puteți folosi uleiul de cocos în mâncarea copiilor?
Uleiul de cocos are o temperatură de topire mare, devenind lichid la peste 24 de grade Celsius. De aceea sub această temperatură este în stare solidă. Acest factor determină rezistența la râncezeală. Nu necesită refrigerare și poate rezista până la 2 ani.
Deoarece este stabil la temperaturi înalte, poate fi folosit la toate tipurile de gătit. Deci dacă trebuie să prăjiți, mai bine prăjiți cu ulei de cocos. Uleiul pur are un gust și miros ușor de cocos, însă nu alterează semnificativ gustul final al mâncării.
Cum puteți include uleiul de cocos în mâncarea copilului:
– când sotați sau prăjiți legume, ouă, pește;
– în smoothie, băuturi din fructe;
– la prepararea maionezei;
– în salate, pentru o aromă tropicală;
– la popcorn în loc de ulei sau unt.
Uleiul de cocos este foarte bun și pentru pielea bebelușului. Astfel, îl puteți:
– adăuga în loțiunea bebelușului pentru o mai mare protecție și hrănire a pielii;
– aplica pe scalpul bebelușilor cu dermatită seboreică;
– aplica pe fundulețul bebelușului iritat de la scutece.
Când pot introduce nuca de cocos în alimentația copilului meu?
În cultura thailandeză, nuca de cocos constituie un prim aliment solid oferit copiilor de către preotul lor.
Deși nuca de cocos face parte din familia palmierului și tehnic nu este o nucă, unele forumuri au catalogat-o ca fiind un aliment cu factor alergen, așa că a fost introdusă în categoria “tree nuts” (nucile de copaci). Cu toate astea, majoritatea indivizilor care au fost înregistrati cu alergii la nuca de cocos nu erau alergici și la alte nuci.
În India, unde nuca de cocos se consumă foarte frecvent, alergia la nuca de cocos este în topul primelor 5 alergii, dar în alte țări precum SUA, Australia, Marea Britanie, alergia la nuca de cocos este considerată foarte rară.
Cu acordul medicului dumneavoastră puteți să utilizați cocos în rețete pentru copilului dumneavoastră odată ce a acceptat și se bucură de majoritatea fructelor și legumelor, rescpectând totodată regula celor 4 zile.
Cum puteti folosi lapte de cocos în mâncarea copilului:
– adăugați puțin lapte sau foarte puțină smântână de cocos la banana pasată;
– în cartoful dulce copt și pasat puneți puțin lapte și un praf de ghimbir măcinat;
– în piureul de dovleac;
– în terciul de ovăz;
– în smoothie;
– în loc de apă când fierbeți legumele sau peștele dezosat;
– adăugați nucă de cocos proaspăt răzuită la orezul fiert.
Beneficii ale uleiului de cocos pentru copii
– indeparteaza senzatia de mancarime si grabeste vindecarea ranilor provocate de muscaturile de tantari, datorita proprietatilor antiinflamatorii; aplicarea uleiului de cocos direct pe zonele afectate creeaza si o bariera de protectie impotriva patrunderii bacteriilor, devenind astfel un remediu profilactic si pentru infectiile bacteriene;
– este un remediu naturist eficient impotriva paduchilor la copii, luati din colectivitati precum gradinita, scoala, locuri de joaca etc.; simpla aplicare si masare a scalpului cu ulei de cocos „omoara” paduchii si distruge ouale lasate de acestia; pentru rezultate si mai bune, poti combina uleiul de cocos cu otet din cidru de mere si apa;
– ajuta la prevenirea reactiilor alergice – aplicarea unei picaturi de ulei de cocos la baza foselor nazale impiedica polenul, praful si alti factori alergenici sa patrunda in organismul copiilor predispusi la alergii si sa declanseze simptomele neplacute de stranut, lacrimare, urticarie etc.;
– amelioreaza simptomele neplacute ale bolilor copilariei, in special ale varicelei (varsatului de vant), care sunt cele mai inconfortabile – poate fi folosit atat intern, in alimentatie, cat si extern, prin aplicare locala pe pustule – are proprietati antiinflamatoare, care calmeaza senzatia de mancarime sau usturime;
– previne si trateaza arsurile provocate de soare – este unul dintre putinele uleiuri de cocos care ofera protectie impotriva atacului radiatiilor solare asupra pielii; in cazul arsurilor, se aplica uleiul de cocos prin masaj, pentru reducerea inflamatiei si combaterea senzatiei de durere.
Poti cumpara aici: ulei de cocos raw,bio
Beneficii ale uleiului de cocos pentru nou-nascuti si bebelusi
– curata rapid si usor meconiul la nou-nascut – primul scaun al copilului, caracterizat printr-o substanta verde-negricioasa care contine doar reziduuri ingerate de copil in cavitatea intrauterina – apa, mucus, lichid amniotic; nu se curata la fel de usor precum scaunele normale de pe pielea bebelusului;
– hraneste pielea sensibila a bebelusului in timpul masajului; inlocuieste lotiunea de corp pentru aceasta varsta cu ulei de cocos si vei obtine beneficii mai multe asupra sanatatii pielii, avand in vedere ca este un remediu 100% natural;
– grabeste vindecarea eczemelor, acneei de bebelus, iritatiilor de scutec sau a dermatitelor, precum si a altor afectiuni frecvente ale pielii la copii;
– ajuta la indepartarea cojitelor de pe scalp la nou-nascuti sau bebelusi – hraneste pielea scalpului si o hidrateaza, prevenind aparitia acestor cojite inestetice;
– uleiul de cocos poate fi adaugat, in cantitati mici, in apa in care faci baie bebelusului – ajuta la hranirea si emolierea pielii sensibile a copilului;
– grabeste vindecarea infectiilor urechii, frecvente la bebelusi si copii mici; se aplica 2-3 picaturi de ulei de cocos in fiecare ureche, de doua ori pe zi, pentru ameliorarea durerilor;
Surse: https://diversificare.ro/alimente/2011/12/nuca-de-cocos-sursa-completa-de-hrana/
http://www.copilul.ro/pentru-mama/familia-ta/Utilizari-ale-uleiului-de-cocos-pentru-bebelusi-copii-si-mamici-a15330.html