Timp de secole, nuca de cocos a fost folosita ca un remediu pentru: greata, eruptie cutanata, febra, dureri de urechi, dureri de gat, bronsita, pietre la rinichi, ulcer, astm, sifilis, hidropizie, dureri de dinti, vanatai si paduchi. Si asta e doar lista scurta. In timp ce laptele de cocos este o baza minunata pentru toate tipurile de preparate thailandeze, uleiul de nuca de cocos devine din ce in ce mai utilizat pentru beneficiile sale nutritionale.
Nuca de cocos ne oferă pulpa albă, apa de cocos, lapte și ulei. Acest aliment complet a hrănit popoare întregi de multe generații. În multe insule unde crește asigură aproape în totalitate alimentația localnicilor. Pentru aceștia este atât un aliment, cât și leac foarte apreciat cu o lungă istorie, fiindu-i atribuite multe beneficii.
Recent, și medicina modernă a început să îi exploreze potențialul, descoperindu-i secretele și proprietățile tămăduitoare.
Beneficii pentru sanatate de la Nuca de Cocos
Medicina moderna a descoperit ca nuca de cocos are o multitudine de beneficii nutritive, printre care:
- Nuca de cocos este incarcata cu electroliti naturali sterili, care hranesc pH-ul si functia musculara.
- Are un continut ridicat de fibre, ceea ce te face sa te simti satul mai mult timp si ajuta la reglarea tranzitului intestinal.
- Este bogata in acid lauric, care se transforma in monolaurina. Monolaurina este un compus gasit in laptele matern, care intareste imunitatea unui copil si o mare parte din cercetari au fost facute pentru a stabili capacitatea acidului lauric in sporirea imunitatii.
- Nuca de Cocos ofera un nivel ridicat de: mangan, potasiu si fosfor.
Efecte benefice
Nuca de cocos constituie un aliment de bază, din care se poate consuma pulpa, apa și laptele. Atenția cea mai mare, însă, se îndreaptă spre uleiul de cocos, aflat în dieta celor ce trăiesc în zonele tropicale de mii de ani, cu o aplicație largă atât în pregătirea hranei, cât și în medicina tradițională și modernă.
Acidul lauric din acest ulei, convertit de organism în monolaurin are efecte antivirale și antibacteriene, distrugând diverse bacterii patogene. Există studii care au subliniat și efectele antimicrobiene ale acidului lauric. Este eficace și persoanelor cu hipotiroidie în stimularea metabolismul și pierderea kilogramelor acumulate în plus.
Uleiul de cocos conține acizi grași cu molecula medie (MCFA). Una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale acestor acizi este capacitatea de a distruge bacterii ce cauzează ulcer gastric, infecții ale sinusurilor, tractului urinar, carii dentare, pneumonie și alte infecții. Pot distruge și ciuperci, viruși ce cauzează gripă, pojar, herpes, mononucleoză, hepatita C și SIDA.
Uleiul de cocos consumat în cantitate de 60% din procentajul caloric zilnic nu are nici nu efect negativ. Cei care trăiesc în zonele tropicale și au o dietă bogată in ulei de cocos se bucură de o stare generală de sănătate bună.
Uleiul obtinut din nuca de cocos aduce numeroase beneficii corpului nostru. El ne ajuta sa slabim, sa avem energie si sa ne mentinem tineri.
Doctorul american Rudi Moarck este cel care a studiat diferitele tipuri de uleiuri de-a lungul timpului, scrie Care 2. El afirma ca uleiurile tropicale sunt cea mai buna alegere atunci cand gatim.
Acesta ne recomanda uleiul obtinut din nuca de cocos, deoarece nu contine multa grasime nesaturata. Astfel, corpul uman il va folosi drept sursa de energie sau va scapa de el in vreun fel. Avantajul este ca, fiind o grasime saturata, nu va fi pastrat in organism. El actioneaza ca un carbohidrat, dar fara efecte ulterioare.
Acest tip de ulei aduce mai multe avantaje corpului uman: intareste inima, te ajuta sa scazi in greutate (cand ai nevoie), sustine sistemul imunitar si metabolismul, iti da energie destul de repede, iti pastreaza pielea sanatoasa si cu un aspect tanar si ajuta glanda tiroida.
Poti cumpara aici: ulei raw de cocos
Surse : https://viataverdeviu.ro/la-ce-este-buna-nuca-de-cocos
http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/alimente/uleiul-din-nuca-de-cocos-un-castig-urias-pentru-sanatate-1128556