Cele mai contaminate alimente cu pesticide

Fructele si legumele care ajung in farfuriile romanilor sunt pline de chimicale care ne pot afecta ficatul, rinichii si sistemului nervos central. Potrivit celor de la Enviromental Working Group, un ONG din SUA, care a analizat continutul in reziduuri si pesticide a 47 de fructe si legume, cele mai contaminate sunt telina, piersicile, capsunile, merele, afinele, nectarinele, ardeiul gras, spanacul, ciresele, cartofii, salata verde, morcovii, fasolea verde, perele. 

Iata cate pesticide contin cele mai contaminate legume si fruxcte, potrivit americanilor:

1.Telina

Potrivit americanilor, aceasta legume nu are o coaja care sa o protejeze, astfel ca este aproape imposibil sa inlaturi prin spalare chimicalele folosite in procesul cultivarii. Si nu sunt deloc putine: 64 de substante chimice! Daca nu puteti gasi telina organica alegeti mai degraba broccoli, ridichi si ceapa.

2. Piersici

Aceste delicioase fructe sunt stropite cu zeci de chimicale, mai exact, 62. Daca nu gasiti piersici organice, o varianta mai sanatoasa, spun specialistii americani, este sa alegeti pepenele rosu, mandarinele sau portocalele.

3. Capsune


59 de pesticide au fost detectate in aceste fructe. Alternativele mai sigure sunt kiwi si ananasul.

4. Afine


Sunt tratate cu peste 52 pesticide, ceea ce le situeaza printre cele mai contaminate fructe de pe piata.

5. Mere


Ca si piersicile, merele sunt de obicei stropite cu tot felul de substante impotriva daunatorilor, de la fungi pana la insecte. Testele au aratat ca aceste fructe contin 42 de pesticide diferite. Spalarea si curatarea de coaja nu sunt suficiente pentru a elimina complet reziduurile, asa ca mai bine cauta mere ecologice. Daca nu gasesti, consuma mai bine pepene rosu, banane sau mandarine.

6. Nectarine

Testele au aratat ca nectarinele contin 33 de tipuri diferite de pesticide. Daca nu gasite fructe organice, alegeti pepene, papaya sau mango. 

 

7. Ardei gras

Ardeii au o coaja subtire care nu ofera prea multa protectie in fata insecticidelor, substante care sunt pulverizate in cantitati mari pe aceste legume. Ardeii contin peste 50 de pesticide diferite. Alternative mai sigure sunt mazarea verde, broccoli si varza. 

 

8. Spanac

Poate contine pana la 48 pesticide diferite, facandu-l una dintre cele mai contaminate legume cu frunze verzi. 

 

10. Cirese

Pot contine in jur de 42 de pesticide si, potrivit specialistilor americani, fructele care provin din SUA contin de trei ori mai multe reziduuri de pesticide decat ciresele importate. Daca nu sunteti siguri de provenienta lor, mai bine consumati zmeura.

Legume si fructe sigure

Nu toate fructele si legumele non-organice au un nivel ridicat de pesticide. Unele produse au un strat exterior puternic, care protejeaza de contaminarea cu pesticide. Iata legumele si fructele care contin foarte putine sau deloc pesticide: ceapa, avocado, porumb dulce (congelat), ananas, mango, sparanghel, mazare, kiwi, varza, vinete, pepene galben, pepene rosu, grapefruit, cartof dulce, prune.

Imagini pentru alimente fara chimicale

Ce spun si francezii


Studiile realizate in Franta au aratat ca printre legumele cele mai contaminate cu reziduuri de pesticide sunt ardeiul, telina, piersicile, salata verde, cartofii, ceapa si rosiile. Procentul cu care este depasita limita legala a contaminarii poate sa fie si de 10%. Iata cateva exemple:

 

– salata verde: pana la 4.3 mg de insecticide (limita este de 0.02 mg/kg);
– cartofi: 12.8 mg de reziduuri de fungicide fata de o limita de 5mg/kg;
– ceapa: 10.9 mg/kg de reziduuri de fungicide fata de limita admisa de 1mg/kg;
– rosii: 1mg de insecticide fata de limita de 0.5 mg/kg.

Sfaturi pentru a reduce nivelul pesticidelor din alimente

Consumul de pesticide, care chiar daca sunt in cantitati minime, ne va afecta sanatatea cu timpul. „Fructele si legumele sunt tratate chimic inainte de a ajunge pe masa noastra, ceea ce duce la intoxicarea ficatului, a rinichilor si a sistemului nervos central. De asemenea, coaja citricelor contine substante antimucegai, care nu vor disparea prin spalare, de aceea nu trebuie folosita in alimentatie. Gospodinele obisnuiesc sa imbunateateasca gustul dulciurilor cu coaja rasa de portocala sau lamaie, dar nu fac bine”, a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

 

Reprezentantii Agenţiei Europene pentru Securitate Alimentara recomanda spalarea fructelor si a legumelor cu apa calda, in special a cartofilor, morcovilor, citricelor si a telinei. In cazul rosiilor, expertii recomanda ca acestea sa fie spalate cel mult trei minute, in apa adaugandu-se putin bicarbonat de sodiu, care are proprietatea de a anihila unele dintre pesticidele folosite. De asemenea, consumati cat mai mult alimente bio sau din surse sigure, nestropite cu pesticide.

Pentru a reduce cantitatea de chimicale, nutriţioniştii ne sfătuiesc să alegem tot timpul produse de sezon, la care riscul de folosire a hormonilor de creştere este mai mic. Trebuie să spălăm fructele şi legumele cumpărate, iar atunci când se poate, să le decojim. Un studiu recent a demonstrat că spălatul şi curăţatul reduc cu 21 de procente nivelul de reziduuri din vegetale. Cele mai bune rezultate s-au observat la banane, morcovi şi cartofi.

Surse: https://sanatate.bzi.ro/top-12-legume-si-fructe-care-iti-pot-intoxica-organismul-vezi-cate-pesticide-contin-cele-mai-contaminate-alimente-1735

http://www.gandul.info/magazin/alimente-fara-chimicale-2763007

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *