4 secrete din insula Creta pentru o alimentație sănătoasă

Una dintre cele mai frumoase insule grecești, Creta ne oferă adevărate lecții pentru prelungirea tonusului și dinamizarea forței vitale prin alimentație. Deși regiunea este muntoasă, agricultura se desfășoară în bune condiții, căci pământul este fertil. Livezi de portocali, migdali și, bineînțeles, de măslini predomină în peisajul insulei.
Pornind de la un studiu privind legătura dintre regimul alimentar și bolile cardiovasculare efectuat în mai multe țări, nutriționistul american Ancel Keys a constatat că în Creta este o rată scăzută de mortalitate, în special cazuri rare de afecțiuni coronariene. În urma testelor și cercetărilor, regimul oamenilor din Creta a trezit tot mai mult interesul, ajungând să fie cunoscut ca stil de alimentație demn de urmat.

Imagini pentru греческий салат в греции

Ce ne învață regimul cretan?

Uleiul de măsline este poate cel mai cunoscut ingredient din bucătăria grecească și a fost printre primele ingrediente luate în calcul atunci când s-au efectuat studiile asupra stării excelente de sănătate a locuitorilor din Creta.

Din cele trei mese pe zi, cina este masa cea mai bogată a locuitorilor insulei. ”Ca la toate populațiile ”imune” la bolile cronice, alimentele sunt slabe din punct de vedere caloric: cretanii consumă în jur de 1900 de calorii pe zi” (Oameni fără boli. Secretul longevității în 7 locuri ale lumii – Muriel Levet).
De pe masa lor nu lipsesc vegetalele, carnea de pasăre, peștele sau fructele de mare, toate obținute din munca proprie. Alimentul de bază de la fiecare masă este o pâine tradițională numită ”paximadi”, obținută din cereale integrale, coaptă în cuptor, mai întâi întreagă, apoi tăiată felii. Leguminoasele uscate sunt un alt secret al sănătății acestor oameni, alături de legumele proaspete, pe care le mănâncă în cantități mari: roșii, vinete, dovlecei, spanac, ardei gras, morcovi, varză etc.

Secretul constă în modul de preparare care trebuie să fie cât mai simplu cu putință: fie salate din legume crude și stropite cu ulei de măsline, fie garnituri din aceste legume fierte înăbușit sau ciorbe. Carnea de pui și de iepure, și mai rar de miel, se regăsește în meniul lor cam o dată pe săptămână. Însă printre preparatele obișnuite se află melcii, pregătiți în diverse feluri, dar mai ales la tigaie cu usturoi și asezonați cu ierburi aromatice. Mai multe feluri de brânză de capră și de oaie îmbogățesc mesele localnicilor de mai multe ori pe săptămână, iar fructele proaspete încheie cam orice masă în Creta – caise, citrice, curmale, piersici, struguri etc.

Imagini pentru греческий салат в греции

Cele 4 chei ale unei alimentații bogate și sănătoase

Muriel Levet a făcut un rezumat al deprinderilor sănătoase din acest loc, pe care le putem adapta și noi pentru o viață mai viguroasă și o sănătate de fier.

1. Folosește ulei de măsline

În bucătăria cretanilor, uleiul de măsline e singurul ulei folosit pentru prepararea oricărui fel de mâncare. Uleiurile vegetale sunt surse excelente de vitamina E, au un conținut bogat de acizi grași nesaturați și mai puține grăsimi saturate decât untul. Toate acestea te protejează de bolile cardiovasculare și îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar. Alături de uleiul de măsline  ,uleiul de rapiță, cel de alune sau cel de nuci sunt de asemenea recomandate. E bine ca uleiul să fie virgin și obținut prin presare la rece.

Export la scară largă Producţia uleiului de măsline a avut un rol important în Creta minoică, în socetatea miceniană şi, mai ales, în economia insulei. Cel puţin aşa arată descoperirile arheologice (vase de lut, scrieri in piatră şi rămăşiţele unor mori de ulei). În timpul perioadei minoice, măsline erau tratate şi transformate în ulei care, la rândul său, era depozitat în vase de lut şi în amfore. El era exportat des în Grecia continentală şi în insulele din Marea Egee. Şi, pe lângă producţia pentru câştigurile financiare, uleiul de măsline era folosit şi în producţia de parfumuri, în medicină şi în viaţa zilnică drept un ingredient de bază în dietă.

Cei mai longevivi oameni de pe planetă… … sunt cretanii. Când ai mâncare sănătoasă, ai şi o viaţă lungă. Cel puţin aşa arată studiile Lyon Heart, care spun că dietele cretane sunt cele mai sănătoase din lume datorită consumului de ierburi, nuci, seminţe, melci şi miel, care previn bolile cardiovasculare. Stilul alimentar în Creta este destul de bogat în grăsimi (40% din totalul de calorii vin din uleiul de măsline), dar este foarte sănătos şi protector împotriva bolilor de inimă şi a cancerului (în special de sân şi de colon). De asemenea, vinul cretan are efecte benefice asupra sănătăţii, ferindu-ne de boli cardiovasculare.   Ţinând cont că media consumului anual de ulei de măsline, pe cap de locuitor, este de aproximativ 16  litri, grecii sunt oficial primii consumatori de ulei de măsline din lume. În Creta, consumul este de  30 de litri pe an, pe persoană, insula clasându-se în vârful topului. Şi iată că sunt cei mai longevivi oameni din lume.

Imagine similară

2. Pește și fructe de mare de mai multe ori pe săptămână

În categoria fructelor de mare îndrăgite de cretani intră caracatița, sepia, calamarii. Motivele pentru care acestea îți îmbunătățesc dieta sunt multiple și deloc de neglijat: sunt surse de proteine, conțin puține calorii, sunt bogate în grăsimi bune care contribuie la sănătatea aparatului cardiovascular, conțin calciu, fosfor, magneziu, seleniu, fier și alte oligoelemente necesare organismului.

3. Gătește cu ierburi aromatice

Mâncărurile cretanilor conțin puțină sare, în schimb gustul e mult îmbogățit datorită ierburilor și mirodeniilor. Atunci când sunt consumate proaspete, ierburile sunt o sursă importantă de antioxidanți, vitamine și minerale, așa că folosește din belșug pătrunjel, cimbrișor, mentă, maghiran, arpagic, salvie. Și uscate sunt bogate în minerale. Alte motive în plus pentru care trebuie să folosești mai des verdețurile sunt efectele benefice pe care le au asupra digestiei, dar și proprietățile antiseptice, căci ”elimină bacteiile și ciupercile microscopice care se pot găsi în alimente. Este vorba în special de: mărar, arpagic, dafin, maghiran, pătrunjel, rozmarin, cimbru și cimbrișor.” (Oameni fără boli. Secretul longevității în 7 locuri ale lumii – Muriel Levet)

Imagine similară

Poti cumpara aici: ulei de masline,stafide

4. Include în dietă fructele uscate

În această categorie intră două tipuri de fructe: cele uscate moi (cele proaspete puse la uscat: smochine, caise, curmale,stafide etc.) și cele uscate oleaginoase (care cresc în coajă: nuci, fistic, migdale etc.). Acestea din urmă conțin multe calorii, însă aduc o muțime de beneficii organismului, așa că cel mai bine e să se consume zilnic dar în cantități mici. Ambele variante oferă o serie de minerale și vitamine esențiale pentru o sănătate bună: calciu (unele fructe oleaginoase au mai mult decât unele produse lactate), fosfor, potasiu care îmbunătățește funcționarea rinichilor și a sistemului muscular, magneziu pentru sistemul nervos și imunitate, fier, vitamina E și acid folic.
Surse: https://www.aimgroup.ro/alimentatie/4-secrete-din-insula-creta-pentru-o-alimentatie-sanatoasa/

http://adevarul.ro/life-style/travel/insula-cucea-mai-sanatoasa-mancare-lume-1_536b291e0d133766a87604f5/index.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *