Efectele unei alimentatii nesanatoase

Alimentatia nesanatoasa poate avea efecte surprinzatoare asupra organismului tau. Ceea ce mananci se reflecta in ochi, piele, dantura, par, unghii, dar si in organele interne – ficat, stomac etc.

O dieta ce consta preponderent in grasimi saturate, alimente prajite, bauturi carbogazoase sau produse rafinate iti poate crea neplaceri in timp.

Pe moment, te bucuri de gustul delicios al alimentelor nesanatoase, dar, putin cate putin, acestea iti afectecteaza organismul.

1. Pielea imbatraneste mai repede

O alimentatie din care lipsesc antioxidantii, vitaminele si mineralele va face ca pielea ta sa imbatraneasca mai repede. Dulciurile, produsele bogate in grasimi saturate si cele cu un continut mare de sare afecteaza productia de colagen si elastina, iar pielea ta incepe sa se lase si iti apar riduri. Nu doar alimentatia nesanatoasa cauzeaza imbatranirea prematura a pielii. Fumatul, stresul si expunerea la soare la ore nepotrivite sunt la fel de grave.

2. Risti sa iei in greutate

Deseori, este greu sa tii o dieta sanatoasa. Dupa ce slabesti, incepi sa-ti permiti mici placeri gastromice si, fara sa-ti dai seama, revii la alimentatia proasta pe care o aveai inainte de a tine dieta. Cumulul de calorii si grasimi nu fac altceva decat sa te ingrase, iar pierderea kilogramelor se poate dovedi a fi o adevarata bataie de cap.

3. Obosesti foarte repede

Alimentele nesanatoase nu iti ofera energia necesara pentru a-ti intreprinde activitatile zilnice. De aceea, obosesti foarte repede, iti pierzi concentrarea si simti nevoia sa dormi intruna. In timp, toate acestea pot duce chiar la aparitia depresiilor.

4. Dintii se cariaza foarte repede

Un consum ridicat de alimente dulci (dropsuri, prajituri, inghetata, ciocolata), precum si consumul de bauturi carbogazoase iti pot afecta dantura. Dintii se cariaza mult mai repede, gingiile incep sa sangereze, iar respiratia capata un miros neplacut.

5. Oasele devin casante

Oasele au nevoie de calciu pentru a putea functiona normal. Calciul se obtine in special din fructe, legume si produse lactate. Lipsa acestor alimente din meniul zilnic si inlocuirea lor cu sucuri acidulate, produse de fast food, sosuri si maioneze iti afecteaza sistemul osos si, odata cu inaintarea in varsta, oasele devin casante, adica se rup mult mai usor.

6. Risti sa suferi de o boala cardiovasculara

Calitatea alimentelor pe care le consumi are un impact covarsitor asupra sanatatii inimii. Cartofii prajiti in mult ulei, micii consumati la gratar, maioneza pe care o adaugi in salata, toate acestea cresc nivelul de colesterol din sange si imbolnavesc inima.

7. Cum eviti alimentele nesanatoase

Este indicat sa inlocuiesti alimentele nesanatoase cu produse care au un continut slab de grasimi, zahar si sare. Alege sa consumi mai des legume si fructe, lactate degresate, cereale integrale, peste si ulei de masline, printre altele. Intr-o dieta sanatoasa, nu este interzis consumul de carne.

Dimpotriva, este chiar indicat sa mananci carne pentru a-i oferi organismului fibre si proteine. Daca alegi carnea de pui, nu consuma pielea, deoarece acolo se aduna cea mai mare cantitate de grasime.

Carnea rosie este si ea benefica pentru organism. 150 de grame sunt suficiente la o masa. Cat despre carnea de porc, aceasta poate fi consumata, dar cat mai rar.

 

Top view healthy food vs unhealthy food

 

Boli cauzate de alimentatia nesanatoasa

Foarte multe persoane, atat barbati cat si femei, sufera de diverse tulburarialimentare indiferent de greutatea pe care o au, fie ca sunt subponderale sausupraponderale. In conditiile unei alimentatii necorespunzatoare, organismulsufera puternic deoarece nu poate functiona corespunzator.
 Iata 15 boli declansate de tulburarile de comportament alimentar:
1.Malnutritia: este cauzata fie de subalimentatie, fie de supraalimentatie. Cuvantul malnutritie indica deficitul de energie, proteine si microelemente (vitamina A, iod, fier). Aceasta tulburare poate cauza riscuri grave pentru sanatate incluzand scadereasistemului imunitar, insuficienta renala, atac de cord si chiar deces.
2.Deshidratarea: este cauzata de epuizarea sau lipsa aportului de lichide dinorganism sau de restrictia la carbohidrati si grasimi. Senzatia de foame, varsaturi siabuzul de laxative sunt cauzele primare in deshidratare. Simptomele deshidratariiorganismului sunt: ameteala, slabiciunea fizica, urina inchisa la culoare. In cazuri foartegrave, deshidratarea corpului poate duce la insuficienta renala, insuficienta cardiaca,leziuni cerebrale si chiar la deces.
3.Infectii ale rinichilor: rinichii au rolul de a curata organismul de toxine, de aregulariza concentratia de acid si de a mentine echilibrul apei. Deficitul de vitamine,deshidratarea si scaderea tensiunii arteriale cresc riscul de a suferi de anumite infectii larinichi si chiar de insuficienta renala.
4.Osteoporoza: alimentatia este foarte importanta in prevenirea si tratareaosteoporozei. Oasele sunt formate in mare parte din calciu, de aceea prezenta acestuimineral in organism este absolut necesara. O dieta necorespunzatoare nu va facedecat sa priveze organismul de prezenta calciului si sa duca ulterior la aparitia unor complicatii, de genul fracturilor osoase.
5.Amenoreea:poate fi consecinta unei tulburari de alimentatie. Atat obezitatea, cat sisubponderabilitatea pot duce la instalarea amenoreei.
6.Echimoze cutanate: O deficienta de vitamine din organism va scadea capacitateaorganismului de a se apara, cat si tensiunea arteriala sau numarul de tromobocite. Aceste consecinte favorizeaza invinetirea pielii si maresc perioada de vindecare aranilor.
7.Probleme dentare: decalcifierea dintilor, eroziunea smaltului si aparitia cariilor.Foarte multe persoane care sufera de tulburari alimentare precum bulimia (varsaturi) aufrecvent probleme cu smaltul dentar.
8.Insuficienta hepatica: ficatul ajuta la eliminarea toxinelor din celule, de aceea sepoate spune ca acest organ este dependent de aceea ce mancam. Insa si oamenii suntdependenti de acesta, pentru ca nicio persoana nu poate trai fara ficat. Ficatul poate fisuprasolicitat in cazul unei alimentatii greoaie. Lipsa meselor regulate si o alimentatiebogata in produse grase si aditivi forteaza ficatul sa-si faca rezerve, constituite adeseadin grasimi.
9.Afectiuni cardiovasculare: exista foarte multi factori asociati tulburarilor dealimentatie care pot duce la aparitia afectiunilor cardiovasculare. Asocierea dintre maimulte tulburari precum malnutritia, deshidratarea, scaderea tensiunii arteriale,dezechilibre electrolitice si dezechilibre horomonale poate provoca probleme serioaseinimii.
10.Reflux gastro-esofagian: alimentatia sanatoasa joaca un rol foarte important inprevenirea acestei boli. Astfel, se recomanda evitarea sau consumarea moderata aalimentelor iritante care favorizeaza aparitia refluxului gastro-esofagian: cafeaua,alcoolul, bauturile carbo-gazoase, grasimile, ciocolata etc.
11.Atrofierea musculara: dupa varsta de 30 de ani, musculatura corpului suferamodificari si incepe sa se atrofieze. Un regim alimentar lipsit de proteine nu va facedecat sa-ti oboseasca organismul si sa stimuleze pierderea masei musculare.
12.Infertilitate: Imposibilitatea de a concepe un copil poate fi cauzata si detulburarile alimentare. Acestea pot duce la aparitia amenoreei si la diverse dereglari hormonale. Malnutritia si deficientele vitaminice pot face imposibila sansa de a ramane insarcinata sau pot creste riscurile de a naste un copil cu probleme de sanatate.
13.Depresie: schimbarile frecvente de dispozitie sau depresia pot fi cauzate defactori fiziologici asociati tulburarilor alimentare, cum sunt: dereglarile hormonale,carentele vitaminice, malnutritia sau deshidratarea. Specialistii au tras concluzia caanumite alimente daca sunt consumate corect pot actiona similar antidepresivelor.
Una dintre cerintele principale este introducerea proteinelor in alimentatie, deoarece acestea cresc nivelul de triptofan, un aminoacid care se tranforma in serotonina siamplifica starea de buna dispozitie.
14.Oboseala: Senzatiile neplacute de slabiciune si lipsa de energie pot fi produse deo alimentatie precara. Excesul de alimente de tip fast-food, bogate in grasimi, si lipsa lichidelor din organism ingreuneaza digestia si favorizeaza instalarea oboselii.
 
 
Surse: http://www.ele.ro/dieta/alimentatie/efectele-unei-alimentatii-nesanatoase-6525
 
 
Surse: https://ro.scribd.com/doc/116236054/Alimentatia-nesanatoasa-si-efectele-ei
http://www.ele.ro/dieta/alimentatie/efectele-unei-alimentatii-nesanatoase-6525
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *