Zaharul de cocos, cel mai sanatos zahar

Zaharul de cocos este folosit in Asia de mii de ani. În Filipine i se mai spune și copacul vieții, iar roadele sale sunt folosite de mii de ani.Se obtine in mod manual din nectarul florilor palmierului de cocos. Gustul sau este usor caramelizat.

Imagini pentru sucre de coco

Cum se obține zahărul din cocos?

Deși primul impuls ar fi să ne gândim că acesta provine din fructele copacului, nucile de cocos, de fapt zahărul este extras din nectarul florilor de cocos. Este nerafinat și trece printr-un proces de prelucrare destul de simplu, care permite conservarea tuturor nutrienților, vitaminelor și mineralelor.

După ce nectarul este extras, acesta este fiert și apoi granulat, fără adaosuri chimice care i-ar putea altera compoziția. În timpul fierberii, apa din sevă se evaporă, iar substanța devine un sirop gros.

Beneficii pentru sanatate

Zaharul de cocos abunda in minerale si vitamine. Are fier, potasiu, magneziu si zinc, dar si vitaminele C, B1, B2, B3, B6.

Indicele sau glicemic este cel mai mic din toate tipurile de zahar, de 35. Siropul de artar si mierea, alti indulcitori considerati sanatosi au indice glicemic de 69. Zaharul rafinat poate ajunge pana la 90 indice glucemic.

Si daca il compari cu stevia iesi in avantaj pentru ca desi aceasta are un indice glicemic bun, procesarea sa duce la disparitia nutrientilor, ceea ce nu se intampla in cazul zaharului de cocos.

Are un numar mai mic de calorii decat zaharul normal.

S-a demonstrat ca stabilizeaza nivelul zaharului in sange, motiv pentru care este recomandat diabeticilor.

Ajuta la buna functionare a creierului si sistemului nervos, datorita faptului ca este foarte bogat in aminoacizi.

Imagine similară

Benefic pentru diabetici – una dintre cele mai mari calitati ca inlocuitor de zahar de trestie este valoarea redusa a indicelui glicemic, comparabila cu cea fructelor si a unor legume. In consecinta, zaharul acesta are prea putin impact asupra nivelului de zahar din sange, facandu-l benefic pentru diabetici, prediabetici si pentru oricine altcineva care doreste sa evite cresterile bruste ale nivelului de zahar sanguin. Majoritatea celorlalti inlocuitori de zahar, inclusiv siropul de artar si mierea, au un indice glicemic inalt de 69 sau mai mult, in timp ce zaharul alb poate adesea ajunge la 90!

Bogat in aminoacizi – intrucat este neprocesat, zaharul din nuca de cocos contine aceiasi 16 aminoacizi ca si seva din care este extras.

Mai exact, 100 de grame de zahar de nuca de cocos ne furnizeaza 34,2 grame de acid glutamic(un neurotransmitator esential pentru buna functioare a creierului), 11,2 grame de acid aspartic(favorizeaza functia metabolica si este utilizat in tratarea depresiilor), 15.4 grame de treonina(mentine echilibrul proteic in corp) si 8.2 grame de serina(ajuta la functionarea creierului si a sistemului nervos), cat si mici cantitati din alti aminoacizi esentiali si neesentiali.

Acesti aminoacizi, fiind componente ale proteinelor, sunt necesari pentru cresterea si repararea celulelor, buna functionare a metabolismului si producerea de hormoni si enzime.

Complexul vitaminic B – seva cocotierului este bogata in vitamine, inclsiv 12 dintre vitaminele B esentiale si zaharul din nuca de cocos mosteneste acest beneficiu.

Dintre toate vitaminele B, cel mai inalt nivel din zaharul cocotierului il are inozitolul(vitamina B8), care este necesar pentru formarea de celule sanatoase si mai este utilizat in tratarea anxietatii si depresiei . Zaharul din nuca de cocos mai are si nivele inalte de tiamina, riboflavina, acid folic, colina, piridoxal, para-B12, care este adesea gasita in plante. Toate aceste vitamine B ajuta metabolismul celular si furnizeaza energie.

Excelenta sursa de oligominerale – o lingurita de zahar din nuca de cocos contine numeroase oligominerale si alte elemente. Aceste minerale includ fosforul(important pentru cresterea oaselor si functionarea rinichilor), potasiu(reduce hipertensiunea si micsoreaza nivelul de zahar din sange), azot(trateaza bolile cardiovasculare), magneziu(regularizeaza metabolismul si stimuleaza creierul), mangan(un important antioxidant) si cupru (ajuta la eliberarea energiei si la producerea de melatonina in piele), cat si cantitati mai mici de zinc, fier, calciu, bor, sulf, sodiu si clor.

Imagine similară

Zahăr din cocos, proprietăți

Zahărul de cocos sau zahărul din flori de cocos poate fi consumat de diabetici, pentru că are un indice glicemic scăzut.

Acest zahăr de cocos fiind bogat în antioxidanți este eficient în infecții, poluare, persoanelor de orice vârstă pentru sănătatea celulară.

Vitaminele din complexul B au un rol important în funcționarea organismului, elimină toxinele, au grijă de sistemul muscular, de cel osos.

Vitamina B8 este eficientă în combaterea anxietății și depresiei.

Potasiul din zahărul din flori de cocos ajută în hipertensiune, scade nivelul de zahăr din sânge, zincul are efect asupra fertilității, sistemului imunitar.

Fosforul ajută sănătății oaselor și funcționării rinichilor, cuprul ajută la producerea melatoniei.

Este bogat în aminoacizi, 16 la număr, fiind un zahăr neprocesat.

Ajută la buna funcționare a creierului, tratează depresiile, menține echilibrul proteic și a sistemului nervos.

Toți aminoacizii sunt importanți pentru funcționarea metabolismului, producerea de hormoni și enzime, pentru creșterea și repararea celulelor.

Se absoarbe lent în organism și de aceea nu suprasolicită pancreasul.

Zahăr de cocos – beneficii

Zahărul din flori de cocos este bogat în oligominerale, 12 vitamine din complexul de vitamine B esențiale, aminoacizi.

Zahărul de cocos este bogat în tiamină, riboflavină, acid folic.

Mai conține minerale precum fosforul, potasiul, azotul, magneziul, manganul, cuprul. În cantități mici mai putem găsi zinc, fier, calciu, bor, sulf, sodiu și clor.

Zahăr din cocos – conține inulina, o fibră ce are un indice glicemic scăzut – 35, față de zahărul clasic. Este bogat și în antioxidanți. Conține fructoză 45%.

Poti cumpara aici: zahar de cocos

Imagine similară

Zahăr din cocos – alternativa sănătoasă în bucătărie

Acest zahăr din cocos poate fi folosit cu succes în prepararea deserturilor, în ceaiuri, cafea, lapte, etc.

Zahărul din flori de cocos are un gust plăcut de caramel.

Zahăr de cocos – în cosmetică

Beneficiile și proprietățile sale îl fac să fie un produs bun de folosit și în cosmetică.

Zahărul din flori de cocos poate fi folosit în prepararea unor măști pentru ten, gomaj, căci curăță și catifelează pielea, dar o și parfumează discret.

Dezavantaje și restricții

Deși puțin mai sănătos decât zahărul din trestie, cel „comun” cu care suntem obișnuiți, zahărul din cocos trebuie folosit cu moderație, în cantități mici și după o discuție cu un medic nutriționist, în special dacă suferim de diabet, boli metabolice, digestive, hepatice sau renale. Medicul ne poate spune în ce cantitate și combinații în putem consuma.

În plus, nu trebuie să uităm că și acest îndulcitor conține fructoză, un tip de zahăr care în organismul nostru se transformă rapid în grăsime. Doar ficatul poate descompune fructoza, iar unul dintre rezultatele acestei descompuneri este apariția trigliceridelor, o formă de grăsime. De aceea, nu ar trebui să consumăm cantități mari de fructoză, în afară de cea pe care o obținem din fructe proaspete.

 

Surse: https://www.dietetik.ro/zaharul-de-cocos-cel-mai-sanatos-zahar/13396.html

https://viataverdeviu.ro/zaharul-din-nuca-de-cocos-are-indice-glicemic-scazut

https://www.libertateapentrufemei.ro/articol/zahar-de-cocos-zaharul-din-flori-de-cocos-beneficii-si-proprietati-132043

https://doc.ro/zaharul-din-flori-de-cocos-mai-sanatos-decat-alti-indulcitori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *