“Louis Pasteur, care a descoperit in secolul al XIX-lea ca infectiile sunt provocate de microorganisme, si-a dat seama spre sfarsitul vietii ca intarirea organismului este o tactica mult mai buna decat lupta cu microorganismele invadatoare. Cu toate acestea, in ultimele cateva sute de ani, medicina s-a concentrat pe medicamente destinate sa distruga invadatorii, si anume antibiotice, agenti antivitali, chimioterapie. Prin natura lor, aceste medicamente sunt otravitoare pentru organism. AZT, primul medicament care a fost prescris impotriva HIV, este daunator si mai putin eficient decat vitamina C. Desi pentru un timp scurt antibioticele pot lupta cu infectiile bacteriene, pe termen lung fac mai mult rau deoarece pot incuraja dezvoltarea altor tipuri de bacterii rezistente la medicamente. Chimioterapia slabeste sistemul imunitar, si chiar si in situatiile cele mai fericite, batalia este castigata cu un pret mare” spune Patrik Holford in “Cartea Nutritiei Optime”, capitolul despre intarirea sistemului imunitar.
Ce putem face pentru a intari imunitatea si pentru a mentine un sistem imunitar sanatos?
- Pentru a ne intari sistemul imunitar trebuie in primul rand sa avem o digestie buna. Mediul acid din stomac si enzimele digestive pot distruge unele bacterii rele si virusi pe care le putem ingera in alimente si, prin urmare, ofera protectie pentru corpul nostru.
- Sa consumam proteine complete si grasimi sanatoase.
- Sa mentinem in balanta functiile sistemului imunitar si procesul inflamator. Studiile clinice au aratat ca mentinerea unui echilibru sanatos intre acizii grasi Omega-3 si Omega-6 reprezinta o modalitate de a sprijini echilibrul sistemului imunitar si procesul inflamator.
- Sa asiguram suficienti micronutrienti si fitonutrienti.
- Sa mancam alimente bogate in probiotice (iaurt, muraturi, zeama de varza acra, chefir, masline) sau sa luam capsule cu inulina si probiotice.
- Sa nu mancam alimente care contin toxine si au caracter alergen. Pentru intarirea sistemului imunitar este recomandat consumul de cereale integrale proaspete, fructe si legume cultivate organic, peste salbatic, carne si oua provenind de la animale crescute in mod ecologic. Toate acestea ajuta sa reducem la minimum consumul de toxine si molecule nesanatoase, care pot inhiba abilitatea sistemului imunitar de a ne proteja sanatatea.
- Sa nu fim nici prea grasi nici prea slabi. Sa nu avem colesterolul mare.
- Sa consumam cat mai multi antioxidanti
- Eliminati stresul.Foarte multe studii au aratat ca stari psihologice de stres, depresie sau tristete afecteaza sistemul imunitar.
Alimente care ajută la întărirea sistemului imunitar
Gasiti sa cumparati pe site-ul evzinshop,aici: http://www.evzinshop.com/bio/bio-indulcitori/petimezi-concentrat-din-rodie-bio-250gr
Sucul de rodie are proprietăţi anti-bacteriene şi anti-microbiene puternice care ajută la lupta împotriva viruşilor şi bacteriilor pentru a stimula sistemul nostru imunitar. Rodia reduce semnificativ microbii care se găsesc, de obicei, în gură responsabil pentru carii şi infecţiile stafilococilor. Proprietăţile benefice anti-microbiene îl face un inhibitor de transmitere a viruslui HIV. Dintre toate fructele, rodia are cel mai mare potenţial a de a inhiba transmiterea de HIV.
In sucul de rodie sunt concentrate vitamine si alte elemente nutritive, de aceea el este utilizat pentru recuperarea organismului dupa interventia chirurgicala sau maladii infectioase, este prescris pentru astm, ateroscleroza, anemie, tulburari gastro-intestinale, imunitatea scazuta.
Gasiti sa cumparati pe site-ul evzinshop,aici: http://www.evzinshop.com/bio/bio-produse-cocos/ulei-de-cocos-raw-bio-500ml
Uleiul de cocos contine trigliceride cu lant mediu care combat virusurile, ciupercile, bacteriile si unii paraziti, mai ales odata ce au fost digerate. De asemenea, ele stimuleaza nivelul de energie si reduc inflamatia.
Nuca de cocos contine doua ingrediente excelente pentru imunitate. Este vorba despre acidul lauric si acidul caprilic, cu proprietati antivirale. Ambele sunt cunoscute pentru ca lupta impotriva dezvoltarii excesive a micozelor (candidoza) si a infectiilor bacteriene. Uleiul de cocos contine 50% acid lauric, pe care organismul in transforma in monolaurina, un agent antiviral care lupta impotriva ulei varietati de agenti patogeni si virusuri. Printre virusurile si agentii patogeni asupra carora este eficient ulei de cocos se numara: herpesul, virusurile gripale, citomegalovirusul, HIV, Listeria monocytogenes, Helicobacter pylori, precum si protozoarele daunatoare, ca Giardia lamblia. Cu toate ca nu a fost dovedit ca fiind remediu pentru orice boala, uleiul de cocos a fost studiat intensiv.
Gasiti sa cumparati pe site-ul evzinshop,aici:
http://www.evzinshop.com/conventionale/ulei-si-otet/ulei-de-masline-extra-virgin-drop-of-gods-250ml
Fiind un puternic antioxidant, uleiul de măsline consolidează și protejează sistemul imunitar, contribuind astfel la întărirea organismului în luptă cu infecțiile.
Acizii grasi mononesaturati continuti in uleiul de masline intaresc imunitatea, dar si rezistenta vaselor sanguine si a peretilor arteriali.
Resveratrolul e un antioxidant puternic obţinut din strugurii roşii, atât din fruct cât şi din coajă. Statisticile spun că este de 4-5 ori mai puternic decât beta-carotenul, de 50 de ori mai puternic decât Vitamina E şi de 20 de ori mai puternic decât Vitamina C.
Pe lângă faptul că întăreşte imunitatea organismului, ajută la tratarea bolilor cardiovasculare, articulare, luptă împotriva afecţiunilor alergice şi inflamatorii, scade colesterolul şi are efect antiaging.
Usturoiul
Unul dintre cele mai bune antibiotice naturale, poate fi folosit în orice fel de mâncare, ajuta în prevenirea răcelilor comune, previne bolile gastrointestinale. Aceasta conţine un compus pe nume alicina, un ulei volatil sulfuros care opreşte creşterea si înmulţirea bacteriilor, ciupercilor şi stimulează fluxul de enzime digestive.
Merele
Merele sunt cea mai importanta sursa de pectina, o fibra naturala cu multe efecte benefice asupra sanatatii. Aceste fructe scad nivelul colesterolului, previn cancerul pulmonar si afectiunile cardiace, protejeaza organismul de virusul gripei. In plus, regleaza glicemia (fiind recomandate persoanelor care sufera de diabet), au proprietati antiinflamatorii, antibacteriene si contin multi antioxidanti, care ajuta la detoxifierea organismului si la intarirea imunitatii.
Gasiti sa cumparati pe site-ul evzinshop,aici: http://www.evzinshop.com/
Surse:https://prodieta.ro/intarirea-sistemului-imunitar-alimente-ceaiuri-tratamente-naturiste-care-intaresc-sistemul-imunitar-slabit-probioticele/