Ce este zahărul şi de ce este el o toxină?

Zaharul rafinat (sucroza) este format dintr-o molecula de glucoza si o molecula de fructoza, amestecul fiind astfel 50%-50%. In cazul siropului de fructoza din porumb, fructoza reprezintă 55% din amestec, iar glucoza 45%. Fructoza este aproape de doua ori mai dulce decat glucoza. Cu cat o substanta contine mai multa fructoza, cu atat va fi mai dulce. In corpul nostru cele doua substante sunt metabolizate diferit, cu efecte diferite. Daca mananci 100 de calorii din fructoza, efectul va fi mult mai nociv decat daca ai consuma aceleasi 100 de calorii din glucoză. Asadar, efectul a 100 de calorii de glucoza nu este acelasi cu cel produs de 100 de calorii din zahar. Glucoza este metabolizata de fiecare celula din corpul nostru, in timp ce fructoza este metabolizata in mare parte de catre ficat.

the-science-of-sugar-and-fat-loss-header-v2-830x467

 

Zaharul alimenteaza fiecare celula din creier. Atunci cand ne supraalimentam cu alimente dulci, putem afecta parti ale creierului, care controleaza cantitatea de mancare pe care o consumam. Zaharul afecteaza si hormonii creierului care fac sa ne simtim bine, ceea ce il face si mai asemanator cu drogurile. In cazul oamenilor, doar vederea unor poze cu milkshake-uri au declansat efecte ale creierului asemanatoare cu cele vazute la dependentii de droguri. Aceste reactii au fost mai puternice in cazul femeilor.

De ce suntem atat de incantati cand mancam o bomboana de ciocolata? Pentru ca zaharul din aceasta – numit un carbohidrat simplu – este transformat rapid in glucoza in sange. Carbohidratii simpli se regasesc si in fructe, legume si produse lactate. Dar acestea au fibre si proteine care reusesc sa incetineasca procesul.

Pe de cealalta parte, organismul are nevoie sa mute glucoza din sange in celule, pentru energie. Pentru a face acest lucru, pancreasul produce insulina.

Un alt aspect important este viteza cu care sunt consumate aceste calorii. Spre exemplu, daca zaharul este consumat in forma lichida, va ajunge in ficat o cantitate mai mare de fructoza intr-un interval mic de timp, ceea ce va influenta modul în care aceasta este metabolizata. Experimentele efectuate pe animale au aratat ca atunci cand acestea consuma o cantitate mare de fructoza intr-un timp foarte scurt (lucru usor de realizat cu ajutorul lichidelor), ficatul va transforma fructoza in grasime. Acest lucru faciliteaza aparitiei rezistentei la insulina, recunoscuta astazi ca fiind principala cauza a obezitatii, a diabetului de tip 2 si a afectiunilor cardiace.

Imagini pentru why is sugar a toxin

Zaharul alb este un aliment extrem de rafinat, care nu ne aduce nici un beneficiu, dimpotriva, ne imbolnaveste. Ce presupune acest proces de rafinare mai exact?

Pe scurt, procesul de obtinere al zaharului ar fi urmatorul: produsul vegetal (sfecla de zahar sa trestia de zahar) sufera o operatie de extragere a zaharozei cu apa calda la 60-70 grade Celsius, in contracurent. Rezulta o solutie care se trateaza cu lapte de var, ceea ce duce la pierderea si distrugerea substantelor organice, proteine, enzime, saruri de calciu. Ulterior pentru eliminarea laptelui de var ramas in exces, solutia se trateaza cu anhidrida carbonica. Dupa, aceasta este tratata cu acid sulfuric, pentru a elimina culoarea inchisa, si ulterior racita, cristalizata, centrifugata. Se obtine astfel zaharul brut care trece in a doua etapa de prelucrare: filtrarea si albirea cu carbune animal.

Pentru obtinerea zaharului rafinat se aplica o noua centrifugare si uscare. Datorita procesului de rafinare la care este supus, in compozitia zaharului ajung substante nocive pentru organism, precum acidul fosforic, acidul formic si dioxidul de sulf.

Zahărul, în cantităţile în care este consumat astăzi în ţările industrializate, este toxina ce stă la baza multor afecţiuni, de la probleme cardiace la cancer, ce ucid un număr foarte mare de oameni. Aceasta este concluzia la care a ajuns în urma a numeroase studii efectuate în ultimii ani dr. Robert Lustig, specialist în endocrinologie şi obezitate infantilă. Lustig este profesor la Şcoala de Medicină a Universităţii din California, una dintre cele mai prestigioase şcoli de medicină din SUA.

Obezitatea, hipertensiunea, diabetul de tip II şi problemele cardiace sunt doar câteva dintre afecţiunile provocate de consumul de zahăr, afirmă profesorul Lustig.

Lustig spune că zahărul este o „toxină cronică”. „Există trei tipuri de toxine. Primul e dat de substanţele precum cianura, care sunt letale pentru oameni într-o concentraţie de o parte la un milion. Arsenicul şi plumbul reprezintă al doilea tip şi ucid atunci când reprezintă 30-50 de părţi la un milion. Cel de-al treilea tip, anume toxinele cronice, este reprezentat de acele substanţe care devin letale la concentraţii de câteva mii de părţi per milion. Printre acestea se numără vitamina A, vitamina D, fierul şi fructoza”, explică el.

Lustig explică faptul că în corpul nostru cele două substanţe sunt metabolizate diferit, cu efecte diferite. Primul lucru pe care doreşte să-l clarifice în ceea ce priveşte zahărul este faptul că nu contează că zahărul constituie „calorii goale”. „Nu are nimic de-a face cu caloriile. Zahărul este o otravă în sine”, afirmă el.

Imagini pentru zaharul alb

Ce probleme poate cauza consumul de zahar pe termen lung? In primul rand, stim ca zaharul ingrasa, dar ce alte defavoruri ne mai face?

Diabetul este pe primul loc nu numai pentru ca este foarte raspandit, ci si pentru ca este cel mai periculos. Consumul de zahar si produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantitati mari de zaharoza, incepe sa nu mai functioneze la parametrii normali. Asa apare diabetul care genereaza complicatii grave in organism.

Caria dentara. Daca la inceputul secolului al XX-lea doar 5-10% din populatia sub treizeci de ani era afectata de aceste probleme, pe masura ce zaharul a fost adoptat in alimentatie s-a ajuns ca in tarile dezvoltate aproximativ 95% din populatie sa sufere de afectiuni ale danturii. Popoarele care din motive de traditie sau dezvoltare economica slaba nu consuma acest produs, prezinta o incidenta a cariei de 10-20 de ori mai mica, in schimb se confrunta cu o explozie a problemelor dentare atunci cand ajung sa consume zahar.

Obezitatea se instaleaza frecvent la marii consumatori de dulciuri. Acest lucru se produce deoarece zaharul are capacitatea de a afecta echilibrul hormonal, ceea ce duce la cresterea apetitului si la dezvoltarea tesutului adipos si a celulitei.

Una din problemele majore generate de consumul de zahar este dereglarea metabolismului calciului, ceea ce duce la aparitia osteoporozei.

Zaharul afecteaza sinteza unor hormoni direct implicati in coordonarea activitatii sistemului imunitar. Studii recente au evidentiat faptul ca cei care consuma multe dulciuri si alte produse cu zahar sunt mult mai predispusi la cancer localizat mai ales in tubul digestiv. Incidenta cancerului de colon (intestin gros) este de pana la cinci ori mai mare la consumatorii de dulciuri decat la persoanele care consuma foarte rar sau deloc zahar.

Alte boli cauzate de consumul mare de zahar sunt: alergiile, scleroza, cardiopatiile, gastrita, colita de fermentatie.

La copii consumul frecvent de dulciuri influenteaza procesele de crestere, duce la aparitia rahitismului si a fragilitatii osoase, declanseaza pubertatea prematura, genereaza probleme de comportament.

Dr. Lustig afirmă că efectele nocive ale zahărului constituie o criză a sănătăţii publice. „Când este vorba de crize ale sănătăţii publice este nevoie de decizii mari. Tutunul şi alcoolul oferă un exemplu excelent. Am făcut o alegere conştientă că nu putem renunţa la ele, dar am decis să limităm consumul lor. Cred că zahărul trebuie tratat exact la fel”, spune Lustig.

Imagini pentru zaharul alb

Înlocuitori sănătoși ai zahărului alb

O modalitate sănătoasă de a îndulci alimentele fără a aduce prejudicii sănătății este de a folosi acești înlocuitori bineveniți ai zahărului alb rafinat:

Mierea de albine: care, pe lângă faptul că îndulcește este și bogată în vitamine din complexul B, are calciu și alte minerale importante și este ideală pentru copii;
Siropul de artar pe langa gustul delicios, are un indice glicemic redus, are un continut scazut de calorii si este bogat in zinc si mangan.

Siropul de agave;
-Stevia: o plantă care se folosea încă din antichitate nu doar pentru îndulcire cât și pentru întreținerea siluetei deoarece generează un efect de sațietate în stomac.

Imagine similară

– Un alt înlocuitor extraordinar, dar mai puțin cunoscut, este exoticul zahăr din florile nucilor de cocos, care are o aromă deosebită, ușor caramelizată și este o alternativă foarte sănătoasă la zahărul alb.

-Fructele precum bananele, mango, strugurii, stafidele sunt fructe foarte dulci, iar dacă îți prepari dimineața sau pe parcursul zilei un suc natural din aceste fructe, nu va trebui să mai adaugi un îndulcitor, pentru că sunt o variantă perfect sănătoasă pentru dulce.

-Roscova si produsele ei.Pudra de roscove este un indulcitor natural foarte sanatos, avand capacitatea de a regla nivelul de glucoza din sange.Siropul de roscove un inlocuitor sanatos al zaharului.

-Concentratele din fructe:struguri, rodie.

Gasiti sa cumparati pe site-ul evzinshop,aici: zahar de cocos,miere de roscove,sirop de agave,sirop de artar,sirop de roscove,concentrat(petimezi)din rodie,concentrat(petimezi)din struguri albi,concentrat(petimezi)din struguri rosii

Surse:http://www.descopera.ro/stiinta/9501212-zaharul-toxina-care-ne-poate-ucide

http://www.andreearaicu.ro/sanatate/ce-nu-stiai-despre-zahar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *