Pastă de Măsline: Deliciu Culinar Sănătos şi Hrănitor

Măslinele se numără printre alimentele cele mai puternice în ceea ce priveşte energia oferită organismului, precum şi printre cele mai sănătoase din întreaga lume. Considerate elixirul tinereţii, măslinele conţin oleuropeină, o substanţă cu multiple beneficii terapeutice. Indiferent că sunt verzi, negre sau roşii, toate tipurile de măsline pot fi consumate neprelucrate termic, ca aperitiv, ca adaos în salate sau chiar ca ingredient principal la micul dejun sau la cină, sub formă de pastă de măsline.

Pasta de măsline este un preparat şi un remediu care unsă pe pâine (sau biscuiți) integrală, poate deveni un deliciu culinar hrănitor şi sănătos.

Creşte nivelul colesterolului ‘’bun’’

Măslinele cresc semnificativ nivelul colesterolului ‘’bun’’ (HDL), prevenind oxidarea şi depunerea grăsimilor pe artere. Mai mult decât atât, consumată în mod regulat, pasta de măsline reduce nivelul total al colesterolului din organism, fiind inclusă printre cele mai puternice remedii naturale aflate la îndemâna persoanelor  care se confruntă cu valori ridicate ale colesterolului şi ale trigliceridelor.

Scade riscul de infarct

Potrivit unui studiu recent, realizat în Spania, consumul uleiului de măsline virgin s-a dovedit o soluţie salvatoare în cazul unui infarct. Spre deosebire de pacienţii din grupul de control, cei care au inclus în dietă mult ulei de măsline au avut cu 82% mai puţine cazuri de infarct.

 

 

pasta de masline

 

Benefică în hipertensiune

Pasta de măsline consumată zilnic scade nevoia de medicamente hipotensoare.

Combate constipaţia

Consumată dimineaţa şi seara, pasta de măsline (negre) asigură nu mai puţin de 45% din necesarul zilnic de fibre alimentare. Aceasta duce la o stimulare a perstaltismului intestinal, precum şi la eliberarea de sucuri digestive. Cura este benefică atât în cazul constipaţiei atone, cât şi în cazul constipaţiei datorate dispepsiei sau unei diete sărace în fibre alimentare.

 

Imagini pentru beneficii pasta de masline
Ameliorează durerile de reumatism

Polifenolii şi vitaminele din măsline ameliorează semnificativ rigiditatea şi inflamaţia articulară. S-a demonstrat că aceste substanţe au aceeaşi eficienţă ca şi indometacinul, cunoscut ca o substanţă de sinteză, folosită, de cele mai multe ori, pentru combaterea puseurilor reumatice.

Tratează anemia feriprivă

Consumul a 200 gr. de măsline asigură aproximativ 50% din necesarul zilnic de fier (foarte asimilabil din această sursă). Prin urmare, se consumă pastă de măsline (sau măsline ca atare) zilnic, alături de alte alimente bogate în fier, precum urzici, spanac, leurdă şi, îndeosebi, gălbenuş de ou.

Cum te ajuta maslinele sa slabesti: 

1. Previn asimilarea grasimilor rele

Maslinele sunt una dintre cele mai bune surse de grasimi sanatoase, mononesaturate. Acestea reduc nivelul colesterolului rau si impiedica organismul sa asimileze alte grasimi nesanatoase care pot forma depozite adipoase.

2. Cantitati mici, calorii putine

28 de grame de masline verzi in saramura contin 41 de calorii, 4 grame de grasimi, 1 gram de carbohidrati si 1 gram de fibre. Aceeasi cantitate de masline negre iti furnizeaza 23 de calorii, 2 grame de grasime, 2 grame de carbohidrati si 1 gram de fibre.

Prin urmare, nu se poate spune despre masline ca au un aport caloric mai mare decat cel al altor alimente sanatoase, benefice in dieta.

 

Imagine similară

 

3. Sursa de vitamina E si minerale

Maslinele contin vitamina E si o serie de minerale precum: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru si seleniu. In plus, acestea contin proteine, vitamina C, vitamina K si alte elemente care se pastreaza chiar si atunci cand maslinele sunt transformate in ulei.

4. Benefice pentru mame

Maslinele sunt bogate in acid linoleic, un ingredient benefic in special mamelor care alapteaza. Deficienta acestui element este conectata adesea de unele boli de piele si probleme de crestere la copii. Din acest motiv medicii recomanda proaspetelor mamici sa includa maslinele in dieta lor.

5. Indice glicemic scazut

Maslinele au un indice glicemic mic, respectiv 15. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca iti furnizeaza o energie constanta, de lunga durata, fara sa-ti creasca brusc nivelul de zahar din sange. O glicemie crescuta declanseaza foamea la scurt timp dupa ce ai mancat si astfel esti tentata sa acumulezi noi calorii din produse mai mult sau mai putin sanatoase.

 

Surse:https://www.ele.ro/dieta/alimentatie/cum-te-ajuta-maslinele-sa-slabesti-sanatos-si-fara-efort-afla-ce-beneficii-iti-aduc–44432

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *