O dieta sanatoasa poate proteja impotriva aparitiei bolilor?
Specific, o dieta sanatoasa poate ajuta:
– o dieta cu un continut scazut in grasimi (cereale, fructe, legume, produse lactate degresate) poate reduce riscul aparitiei bolilor cardiace, a hipertensiunii arteriale, bolilor degenerative cerebrale, accidentelor vasculare cerebrale si a diabetului zaharat; poate de asemenea preveni aparitia anumitor forme de cancer
– limitarea consumului de grasimi saturate, care se gasesc in carnea grasa, branza, smantana, unt, poate reduce nivelul de colesterol si riscul de aparitie a bolilor cardiace si a hipertensiunii arteriale
– inlocuirea grasimilor saturate cu grasimi monosaturate, precum uleiurile de masline sau rapita, ajuta la scaderea colesterolului “rau” (LDL)
– acizii omega-3 si omega-6 ce se gasesc in grasimile polinesaturate (in alimente precum pestele, nucile, boabele de soia si in) au un efect protectiv impotriva bolilor cardiace
– eliminarea sau reducerea acizilor “trans-fatty” care se gasesc in uleiurile hidrogenate (de exemplu uleiurile partial hidrogenate) poate ajuta la scaderea nivelului colesterolului
– o dieta bogata in fructe si legume furnizeaza antioxidantii necesari (precum beta-carotenul sau vitaminele C si E) si protejeaza organismul de distrugerile produse de radicalii liberi de oxigen, reducand astfel riscul aparitiei bolilor cardiace, a cancerului si a hipertensiunii arteriale.
O dieta sanatoasa inseamna un regim alimentar?
Este necesara o dieta saraca in sare, carbohidrati sau grasimi?
Oricine poate beneficia de pe urma unei diete sanatoase, dar nu toti au aceleasi nevoi nutritionale. Femeile insarcinate, copiii aflati in perioada de crestere si varstnicii au nevoi speciale in ceea ce priveste alimentatia. Bolnavii cu hipertensiune arteriala trebuie sa-si reduca sarea din alimentatie; cei cu niveluri crescute de colesterol ar trebui sa apeleze la diete care limiteaza consumul de grasimi saturate si colesterol; iar cei cu diabet zaharat trebuie sa-si imparta in portii cantitatea de carbohidrati ce trebuie consumata intr-o zi.
Si in cazul persoanelor sanatoase trebuie urmarita cantitatea de sare, grasime si zahar consumata, pentru a preveni aparitia unor afectiuni precum hipertensiunea arteriala si hipercolesterolemia. Limitarea cantitatii de sare se poate face prin consumarea a cat mai multe alimente proaspete. Hrana preparata, precum supele, gustarile gen fast-food sau mancarea conservata, au un continut crescut in sare (sodiu). De asemenea, trebuie urmarita cantitatea de grasimi consumata. Inlocuirea grasimilor saturate cu cele mononesaturate se poate face prin folosirea uleiului de masline sau rapita.
Introducerea acizilor omega-3 si omega-6 care pot fi gasiti in peste, nuci, semnite de in, ulei de rapita si boabe de soia este, de asemenea, benefica.
Dietele cu un continut scazut de carbohidrati ajuta initial la pierderea in greutate, dar nu sunt benefice pe termen lung. Aceste diete sunt bogate in grasimi totale si saturate si sarace in fibre. Ele restrictioneaza consumul de cereale, fructe, legume, alimente care protejeaza impotriva aparitiei bolilor si furnizeaza importante principii nutritive.
In cazul in care carbohidratii reprezinta o problema, este indicata consumarea complexelor de carbohidrati, precum cereale integrale, legume si pastai, deoarece furnizeaza o larga varietate de nutrienti si fibre. Carbohidratii simpli, precum dulciurile si bauturile carbogazoase, au calorii multe, sunt sarace in nutrienti si nu contin fibre.
Trebuie sa-ti impui tu singur o alimentatie sanatoasa, corecta si rationala, fara constrangeri, dar si fara abuzuri, Hrana ta, adica mancarea si bauturile pe care le consumi de cateva ori pe zi, e bine sa fie echilibrata: nici excesiva, nici saraca in substante nutritive. Pentru a creste armonios si a avea un trup suplu, puternic, frumos, trebuie sa consumi alimente variate cate putin din fiecare. Daca mananci dupa instinctul nesatios al poftei si consumi, de pilda, multe ciocolate, prajituri sau inghetate, s-ar putea ca, mai tarziu, sa regreti.
Substantele de baza din mancare, absorbite de intestin, sunt: proteinele, glucidele, lipidele. Din copilarie trebuie sa le cunosti!
Proteinele sunt cele care construiesc trupul nostru, gasindu-se in muschi, oase, piele, creier, ficat, inima. Noi le luam din alimentele de origine vegetala( fasole, mazare, nuci, cereale, soia). Si totusi, nu trebuie sa exageram consumul de proteine, ele trebuind sa totalizeze doar 20% din alimentatia noastra zilnica. Un elev, aflat in crestere, are nevoie numai de 100 g de proteine pe zi.
Glucidele, adica substantele dulci, sunt o sursa importanta de energie pentru copil si adolescent, dar nici aici nu trebuie sa exageram. Fiecare tanar stie asta! Luati glucidele mai putin din dulciuri( ciocolate, inghetate ) si mai mult din fructele si legumele proaspete, din cereale sau lapte. Si nu uitati ca exista glucide si in alimentele care n-au gust dulce, cum ar fi painea si cartofii; insa si acestea ingrasa.
Lipidele se gasesc mai ales in grasimi. Cu exceptia legumelor si fructelor, toate produsele alimentare contin grasimi, mai mult sau mai putin. Feriti-va de cele foarte gustoase! Grasimile(lipidele) se gasesc din belsug in: carnea de porc, in pestele gras( somn, crap, somon), in unt, smantana, branzeturi grase, laptele natural. Sunt mai degraba preferate si sanatoase grasimile din produsele vegetale( nuci, arahide, uleiuri, mai ales uleiul de masline). Daca nu le puteti evita, macar consumati-le in cantitati moderate ( doar 20% din alimentatia zilnica).
Vitaminele sunt substante esentiale pentru crestere si mentinerea starii de sanatate a tanarului.
Surse: http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/alimentatia-sanatoasa_1471
http://referat.clopotel.ro/Importanta_alimentatiei_sanatoase-14582.html