Desertul italian care naste pasiuni prin simplitatea lui. Este usor de pregatit si are nevoie de putine ingrediente pentru a desavarsi perfectiunea.
Peste tot in Italia, panna cotta e la ea acasa, dar nicaieri nu e mai buna ca in nord, acolo unde s-a nascut acest desert cu gust de lapte si parfum vanilat.
Imi place pentru ca este atat de simplu si are o textura matasoasa, iar variatiunile de sosuri si toppinguri ce ii pot fi adaugate sunt infinite. Cu putina planificare poate fi desertul care sa te scoata din incurcatura ori de cate ori stii ca ai invitati si vrei sa pregatesti ceva rapid, de efect si care sa lase pe toata lumea cu gura cascata de … pofta.
Panna cotta este, de fapt, o budinca mai rafinata care capata consistenta pe masura ce se raceste. Si este mult mai usor de facut tocmai pentru ca nu are nevoie de oua ca sa se intareasca (ceea ce uneori duce la adevarate dezastre daca oul incepe sa coaguleze si sa se transforme in omleta), lasand gelatina sa faca toata treaba grea.
Ingrediente
Pas 1. Laptele se pune la fiert impreuna cu smantana.
Pas 2. Intre timp punem foile de gelatina la inmuiat in apa rece.
Pas 3. Lacrimile de mastic se piseaza cu putin zahar intr-un mojar pana se obtine o pudra care o adaugam in cratita de pe foc.
Pas 4. Adaugam zaharul si gelatina stoarsa bine si amestecam, pentru a nu se prinde laptele de cratia.
Pas 5 .Dupa ce a dat de doua ori în clocot, se ia de pe foc si se toarna în forme cu ajutorul unui polonic.
Pas 6. Se lasa sa se raceasca, dupa care se pastreaza la frigider aproximativ 6 ore.
Multe prajituri se incadreaza in categoria “perfecte”, dar niciuna nu primeste atatea bile albe precum panna cotta, desertul italienilor atat de simplu de pregatit, dar totusi atat de sofisticat in aparitie incat pare ca ti-ai petrecut toata ziua numai pentru el. Multi sunt speriati de reteta lui, dar sunt imediat cuceriti de textura cremoasa si aspectul satinat pe care o portie de panna cotta le-o aduce.
Panna cotta este unul dintre cele mai simple deserturi, originar din nordul Italiei. Este, in principiu, o budinca fara ou in care efectul miraculos de coagulare este dat de gelatina. Perfectiunea lui este data de textura care trebuie sa fie matasoasa si delicata.
De ce iubesc restaurantele si bucatarii panna cotta?
Este foarte simplu. Panna cotta e un desert care are nevoie de putine ingrediente (lapte, smantana lichida, gelatina si zahar), nu are nevoie de tehnici speciale de pregatire (il poate pregati si un bucatar incepator) si rezista foarte bine in frigider pana inainte de servire. Nu trebuie sa fie incalzit sau ars cu torta cu gaz, ca un creme brulee, iar putin sos de fructe sau de ciocolata pot alcatui cel mai de efect decor, fara sa stirbeasca aspectul luxos.
Motive sa il pregatesti mai des acest desert
Se pregateste rapid si fara efort.
Panna cotta este un desert fara gluten. Intotdeauna. Ceea ce il face ideal pentru cei care urmeaza o dieta speciala.
Panna cotta poate fi un desert pentru cei care vor sa slabeasca. Poti sa ii pui zahar sau, daca nu ai voie poti renunta la el, poti pune indulcitor(sirop de agave sau sirop de artar)sau te poti baza doar pe zaharul din fructele care vor insotii desertul. Textura si rezultatul fin nu se schimba cu nimic.
4. Panna cotta poate fi un desert pentru vegetarieni. Gelatina intareste orice lichid asa ca nu trebuie sa iti faci griji ca nu vei obtine o panna cotta buna daca in locul laptelui si smantanii clasice folosesti variantele vegetariene din soia, migdale sau cocos. Le poti combina si cu piureuri de fructe si vei obtine un desert spectaculos.
Poti cumpara aici: mastic,pudra de mastic,ulei de mastic,lapte de cocos
Surse : http://foodstory.stirileprotv.ro/cum-sa-guides/panna-cotta-desertul-perfect-iti-dam-4-motive-sa-il-pregatesti-mai-des