Culorile alimentelor pot fi un indiciu foarte util asupra beneficiilor lor. Asadar, iata ce avantaje regasim la fructe si legume, ordonate dupa… cromatica.
Cele mai multe fructe si legume contin multe vitamine, minerale si o sumedenie de alte substante nutritive. Si, daca in mod normal ne luam dupa gust si sezon cand alegem fructe si legume, hai sa schimbam nota putin si sa ne luam dupa culoare. Fiecare culoare indica diferite feluri de nutrienti.
Cele mai multe sunt sarace in calorii si contin zaharuri naturale, spre deosebire de zaharul rafinat, care poate duce la fluctuatii bruste ale glicemiei.
Codul culorilor in alegerea legumelor si a fructelor
Rosu, culoarea care ajuta digestia
Fructele si legumele rosii contin licopen (antioxidant puternic, anticancerigen). Acest carotenoid, ce ajuta corpul sa produca vitamina A, s-a dovedit a reduce riscul de cancer (mai ales cel de prostata) si protejeaza organismul impotriva atacurilor de cord.
Daca iti plac legumele si fructele de culoare rosie, precum tomatele, merele rosii, penele rosu, capsunile, ciresele, coacazele rosii, merisorul, inseamna ca aduci organismului tau un aport crescut de licopen si antocianine. Aceste substante ajuta la mentinerea sanatatii inimii, dar sunt ideale si pentru o buna digestie.
Ciresele au si un puternic efect diuretic, fiind indicate persoanelor care sufera din cauza retentiei de apa. Licopenul este de ajutor si barbatilor, caci protejeaza prostata. Totodata, aceasta molecula creste capacitatea organismului de a produce mai multa vitamina A, care imbunatateste vederea.
Rosu (pentru sanatate si vitalitate) – fructele si legumele de culoare rosie sunt bogate in licopene si antocianina, substante fitochimice care au influente benefice asupra organismului tau. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare rosie pentru ca ajuta la:
- mentinerea unei inimi sanatoase;
- imbunatateste memoria;
- reducerea riscului de cancer;
- influenteaza benefic tractul urinar;
Albastru si violet reduc riscul de cancer
Pigmentul care le confera alimentelor aceste culori se numeste antocianina – un antioxidant puternic, foarte bun impotriva bolilor cardiovasculare si un anticancerigen util.
Pentru ca au o concentratie mare de antocianine si fenoli, legumele colorate in albastru si violet ofera protectie contra cancerului si impiedica raspandirea celuleor canceroase in corp. Acestea au si capacitatea de a reduce tensiunea arteriala si imbunatatesc memoria.
Albastru / rosu inchis (invinge efectele imbatranirii) – legumele si fructele in aceste culori au o concentratie mare de substante fitochimice (antocianina si fenoli) care sunt studiate in prezent pentru proprietatile lor antioxidante si anti-imbatranire. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare albastra / rosu inchis pentru ca ajuta la:
- reducerea riscului de cancer;
- influenteaza benefic tractul urinar;
- imbunatateste memoria;
- asigura o imbatranire lenta si naturala.
De retinut: curele de slabire bazate pe consumul de fructe si legume si evitarea grasimilor saturate si a colesterolului pot reduce riscul unor anumite tipuri de cancer.
Alb, nuanta cu proprietati antiinflamatoare
Alimentele albe sunt bogate in fibre si iti apara organismul de colesterolul marit. In plus, iti pot reduce riscul de atac de cord.
Bananele, pastarnacul, ciupercile, guliile, ceapa, usturoiul fac parte din categroia legumelor albe. Acestea au puternice proprietati antiinflamatoare, iar unele dintre ele (ceapa, usturoiul) grabesc vindecarea infectiilor, pentru ca sunt adevarate antibiotice naturale.
Alb (pentru vitalitate) – fructele si legumele albe si cafenii au o mare concentratie de substante fitochimice. Contin alicina, intalnita mai ales in plantele lefumicole din grupa cepei. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare alba si cafenie pentru ca ajuta la:
reducerea riscului de cancer;
combate bolile de inima;
mentine colesterolului din sange la nivel normal.
Verde, culoarea care ajuta la detoxifiere
Alimentele verzi sunt bune pentru ochi, oase si dinti. Sunt o sursa bogata de vitamina K (coaguleaza sangele), clorofila (necesara in detoxifiere), luteina (antioxidant), acid folic (pentru o sarcina sanatoasa), potasiu, vitamina C si calciu. Acestea ajuta la echilibrarea tensiunii, evitarea bolilor cronice si imunizarea organismului.
Intaresc vederea, ajuta la detoxifiere si imbunatatesc circulatia sangelui. Este vorba despre legumele si fructele verzi, precum lime, kiwi, mere verzi, avocado, spaanc, patrunjel, leustean, spanac, salata verde. Sunt bogate si in vitamina K, esentiala pentru coagularea sangelui. O mare cantitate din aceasta vitamina se gaseste in spanac, alaturi de fier, mineral care previne anemia.
Aceste mancaruri contin si cantitati importante de vitaminele E si C, recunoscute pentru ca scad riscul aparitiei bolilor cronice. De asemenea, asigura si o cantitate importanta de zeaxantina, care combate degenerescenta maculara, afectiune care, daca nu este tinuta sub control, poate duce la orbire, potrivit unui studiu realizat la Universtatea din Dakota de Nord.
Verde (pentru o sanatate de fier) – legumele de culoare verde au o mare concentratie de substante fitochimice, precum indoli si luteina, care atrag atentia cercetatorilor datorita proprietatilor antioxidante. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare verde pentru ca ajuta la:
- reducerea riscului de cancer;
- asigurarea unui aspect sanatos al corpului;
- intareste osatura si dintii.
Portocaliu, culoarea care protejeaza de cancer
Legumele si fructele portocalii aduc, de asemenea, nenumarate beneficii asupra sanatatii, deoarece abunda in minerale si vitamine.
Sunt bogate in betacaroten, antioxidanti care au ca efect protector impotriva radicalilor liberi, responsabili pentru imbatranirea prematura, cat si pentru anumite tipuri de cancer.
Licopenul este un alt compus care se regaseste in acestea, substanta care imbunatateste productia de colagen, responsabil pentru mentinerea elasticitatii pielii.
De asemenea, stimuleaza tranzitul intestinal, ajutand digestia. In unele din aceste legume, precum cartofii rosii, se gaseste o cantitate importanta de fibre, ajutand la tratarea constipatiei. Din categoria acestor fructe si legume mai fac parte morcovii, portocalele, piersicile, dovleacul, papaya.
Galben, culoarea care protejeaza imunitatea
Dupa cum bine banuiesti, aceste fructe si legume contin multa vitamina C. Insa, pe langa asta, cele mai multe alimente galbene si portocaliu sunt bogate in betacaroten (un antioxidant excelent – in organism, se transforma in vitamina A, ce ajuta la vederea pe timpul noptii si contribuie la sanatatea pielii, a dintilor si a oaselor). De asemenea, fiind la granita intre alimentele rosii si cele verzi, contin multi nutrienti asemanatori: flavonoizi, licopen, potasiu.
Fructele si legumele galbene sunt bogate in carotenoide, bioflavonoide si vitamina C. Studiile sugereaza ca acesti nutrienti ajuta la buna functionare a sistemului cardiovascular, ajuta digestia si sistemul imunitar.
Alte beneficii ale alimentelor colorate in galben: mentinerea sanatatii pielii, grabesc vindecarea ranilor si inataresc oasele si dantura. In aceasta categorie sunt incluse lamaile, porumbul, ananasul, ardeiul gras, gutuile.
Galben si portocaliu (antioxidanti foarte puternici) – fructele si legumele galbene / portocalii au o mare concentratie de substante antioxidante, precum vitamina C, carotenoid si bioflavonoid. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si a legumelor de culoare galbena / portocalie pentru ca ajuta la:
- mentinerea unei inimi sanatoase;
- asigurarea unui aspect sanatos al corpului;
- intarirea sistemului imunitar;
- reducerea riscului de cancer.
Surse: http://www.itsybitsy.ro/fructe-si-legume-beneficii-dupa-culori/
http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/beneficiile-pe-culori-ale-fructelor-si-legumelor_15207
http://www.topsanatate.ro/articol/codul-culorilor-in-alegerea-legumelor-si-a-fructelor-19754.html