Ce este şi cum folosim tahini?
Tahini e o pastă făcută din seminţe de susan măcinate şi este ingredientul ce dă aroma specifică humusului. Ca textură, este similară untului de arahide şi este foarte bogată în calciu. Poate fi folosită ca ingredient în prepararea sosurilor sau a preparatului oriental babaganoush, poate fi pusă în smoothie, întinsă pe pâine toast sau adăugată în sendvişuri. Merge bine şi preparată ca sos pentru fripturi de miel, iar dacă adaugi în ea zeamă de lămâie, sare şi piper, obţii un sos dip minunat pentru a întinge cu legumele în el.
Etimologie
Termenul „tahini”, sau, mai precis, „tahinia”, este un cuvant arab provenit din radacina „tahn” care inseamna „macinat”. Cuvantul arab pentru faina, „taheen”, deriva din aceeasi radacina.
Varietati
Tahini exista in doua varietati: preparat din seminte decorticate (light) si nedecorticate (dark). Ambele tipuri au continut mare de vitamine si proteine. Varianta nedecorticata este mai amara la gust, dar are un continut mai bogat de vitamine, calciu si proteine, datorita faptului ca semintele de susan sunt procesate intregi, cu coaja cu tot.
Studii recente arata ca consumul de tahini este capabil sa reduca indicatorii sangvini in cazul riscului de boli cardiovasculare cu pana la 39% in doar sase saptamani.
Din pacate, in lumea occidentala cand omul de rand vrea sa previna aparitia unei boli de inima, aspirina si medicamentele pe baza de statine sunt deseori printre primele optiuni – daca nu chiar primele – pe langa sport si o alimentatie mai buna. Decenii intregi de marketing intens si dezinformare au convins milioane de oameni ca ucigasul #1 este o forta inevitabila; una impotriva careia fluturam pastile si variate potiuni farmaceutice pentru a ‘minimiza riscul,’ dar niciodata nu ne adresam problemei ca sa o rezolvam o data pentru totdeauna.
Acesta este unul dintre motivele pentru care medicina naturala continua sa castige popularitate, pentru abordarea sa paliativa, care nu necesita un consum de chimicale patentate (cum ar fi produsele farmaceutice) ale caror efecte secundare sunt deseori mai grave si cu implicatii mai mari decat presupusele lor efecte terapeutice. In medicina naturala, in loc sa controleze si/sau sa suprime simptomele, scopul este sa stimuleze capacitatea corpului de a se vindeca singur, prin eliminarea acelor obstacole ce il opresc sa o faca. Si deseori, este vorba doar de o simpla modificare a dietei – adaugi o planta medicinala aici, elimini un aliment nesanatos colo.
Unul dintre cele mai promitatoare studii date de biomedicina, o piatra rara, publicat recent in revista Arhivele medicinei Iranului, a analizat mancarea-medicament pe baza de susan cunoscuta sub denumirea de Ardeh (aka tahini) pentru abilitatea sa de a reduce factorii de risc cardiovascular la diabeticii de tip 2 – un grup cu o rata a mortalitatii crescuta datorita cantitatilor de lipide din sange asociate cu o conditie cronica de mult zahar in sange, glicatiune si rezistenta la insulina.
Intitulat „Ardeh (Sesamum indicum) poate imbunatati parametrii serului trigliceric si a lipidelor aterogenice la bolnavii de diabet de tip 2: un test clinic aleatoriu „,[i] studiul a implicat participarea a 41 de bolnavi de diabet de tip 2, impartiti aleatoriu in doua grupuri: grupul A (Ardeh 28 g/d, n = 21) si grupul B (control, n = 20). Pacientii din grupul A au primit 28 grame (doua linguri) de Ardeh la micul dejun, iar pacientii din grupul B si-au luat in continuare micul dejun obisnuit, ambele grupuri pe o perioada de sase luni (gradul de energie a fost pastrat la fel in ambele grupuri).
Ambele grupuri au inregistrat valori de pornire si de final dupa sase saptamani, pentru presiune arteriala, colesterol (TC), trigliceride (TG), LDL-C, HDL-C, si asa-numitul indice aterogenic (indicele de promovare a bolilor de inima), plasma (AIP; log TG/HDL-C), procente de TC/HDL-C si de LDL/HDL-C.
In mod remarcabil, dupa o perioada de sase saptamani, s-au observat semnificative modificari pozitive:
Dupa sase saptamani s-au inregistrat scaderi semnificative la serul TG (15.3 mg/dL) si AIP (39 %) in grupul A. Mai mult decat atat, au fost scaderi usoare la serul TC, LDL-C, si alti parametri ai lipidelor aterogenice si o crestere usoara in HDL-C, toate sesizate pe parcursul suplimentarii dietei cu Ardeh. Valorile antropometrice si presiunea sangelui au fost neschimbate pe perioada observatiei in ambele grupuri.” [sublinierea a fost adaugata]
In baza acestor observatii promitatoare cercetatorii au concluzionat: „Ardeh ar putea avea efecte favorabile in reducerea factorilor de risc CVD la bolnavii de diabet de tip 2.” Retineti ca s-a notat o scadere de 39% in asa-numitul indice al plasmei (AIP), ceea ce nu este putin avand in vedere ca a fost vorba doar de o schimbare minora in alimentatie. De mentionat ca tipul de tahini folosit in cadrul studiului (Firma Oghab Halva) nu a avut niciun aditiv sau ulei. Erau doar seminte de susan macinate, simple. Daca ar fi fost vorba de un test pentru un medicament, astfel de rezultate ar fi fost mediatizate in intreaga lume, fiind promovat ca un medicament miraculos (si castiguri imense).
Acesta nu este primul studiu clinic pe oameni pentru demonstrarea efectului benefic al susanului in sanatatea cardiovasculara si diabet. Iata si altele:
- Un studiu publicat in 2012 in Revista europeana de cardiologie preventiva a descoperit ca „Consumul de ulei de susan are efecte benefice asupra functiei endoteliale la barbatii hipertensivi.[ii]
- Un studiu publicat in 2010 in revista Nutritie clinica a descoperit ca „Uleiul de susan are un efect sinergetic cu medicatia anti-diabet la bolnavii de diabet de tip 2 mellitus.”iii]
- Un studiu publicat in 2006 in Revista alimentelor-medicament a descoperit ca „Substituirea uleiului de susan si utilizarea sa ca unic ulei in alimentatie reduce presiunea sangelui si glucoza la diabetici.”[iv]
- Un studiu publicat in 2006 in Revista de medicina biologica din Yale a descoperit ca „Uleiul de susan are un efect benefic la bolnavii hipertensivi atat asupra medicamentelor diuretice cat si a beta blocantelor.”[v]
Susanul este cu adevarat un super star printre alimentele medicament. De fapt, s-au publicat recent rezultatele unui studiu conform caruia consumul de 40 de grame de seminte de susan, sau doua linguri de tahini, depasea cu mult in eficacitate Tylenolul in reducerea durerii suferinzilor de artrita la genunchi. Semintele de susan au peste 40 de beneficii pentru sanatate si acestea pot fi usor descoperite la o cautare pe site-urile specializate.
Poti cumpara aici: tahini
Utilizari
Tahini are un gust de nuca, foarte placut. Cel mai adesea este folosita ca spread (se intinde pe paine) si inlocuieste untul, margarina sau untul de arahide. In majoritatea restaurantelor arabe, este servita ca garnitura, sau antreu. Adesea, este amestecata cu suc de lamaie, sare si usturoi, apoi subtiata cu apa, ca sa se obtina un sos. Sosul de tahini este un condiment popular in bucataria din Orientul Mijlociu si insoteste mancarurile preparate din carne si legume.
Este un ingredient pentru supa, cum ar fi in celebra reteta greceasca tahinosoupa.
Halvaua preparata in zona mediteraneeana datoreaza , de asemenea, mult pastei tahini.
Pasta de tahini a patruns in ultimii ani puternic in bucatariile europene, dar si in cea japoneza. Termenul japonez pentru tahini este „neri-goma”.
Poate cea mai importanta, in orice caz, cea mai cunoscuta la noi, utilizare a pastei de tahini este prepararea de hummus, o pasta din boabe de naut fierte, pasta de tahini, suc de lamaie, ulei de masline, sare, piper.
Preparare
Semintele de susan sunt inmuiate in apa timp de o zi, apoi zdrobite, ca sa se separe coaja de boabe. Semintele sfaramate sunt lasate in apa sarata; cojite se depun la fundul bazinului, iar boabele curate plutesc si sunt culese de la suprafata. Sunt uscate, apoi prajite si, in final, macinate pentru a obtine pasta uleioasa.
Continut
Tahini este o importanta sursa de calciu, proteine si vitamina B, de acizi grasi esentiali, foarte importanti in mentinerea sanatatii pielii, vitamina E care reduce imbatranirea celulelor si metionina care are un rol important in detoxificarea ficatului si ajuta la absorbtia amino acizilor.
Datorita faptului ca unul dintre ingredientele sale este uleiul de susan, tahini are un continut bogat de calorii, de aceea trebuie consumat cu moderatie.
Beneficiile consumului de TAHINI
Bogat in minerale
Doar două linguri de tahini oferă 15 la sută din necesarul zilnic de fier. Puteți să-l adăugați cu ușurință la o salată sau chiar se amestecă cu fulgi de ovăz pentru a stimula conținutul de fier. Tahini este, de asemenea, bogat în cupru și zinc, minerale care sunt necesare pentru păr, unghii si piele. Asocierea cu legume verzi sau cu o alge marine aduce un plus de minerale organismului dvs.
Proteină
Tahini conține 8 grame de proteine în doar 2 linguri, cu mult mai mult decât untul de migdale și egal cu untul de arahide. Aminoacizii care susțin sinteza proteinelor in organism fac totul, de la a păstra mușchii puternici si sănătoși, la a ajuta neurotransmițătorii să funcționeze corect. Aminoacizii ajută de asemenea la susținerea de zahăr din sânge. Toate semințele sunt incredibil de bogate in aminoacizi.
Tahini este scazută în grăsimi saturate
Unele gră,simi, cum ar fi nuca de cocos și cacao conțin grăsimi saturate naturale care pot oferi beneficii corpului nostru. Tahini este foarte scăzută în grăsimi saturate în comparație cu valoarea totală de grăsimi pe care o conține, cu aproximativ 2,5 grame de grăsimi saturate în 2 linguri.
Ușor de digerat
Unele nuci pot fi greu de digerat, așa cum este cazul untului de arahide. Unii oameni sunt alergici la nuci, de aceea nu se pot bucura de nutrienții existenți în aceste de alimente. Tahini e mult mai ușor de digerat, se asimilează ușor și oferă corpului nutrienții de care acesta are nevoie. Digestia ușoară este importantă pentru sanatatea ta, deoarece corpul poate beneficia doar de ceea ce se digeră ușor. Deci, ascultă-ți corpul și lasa-l să opteze pentru semințe, dacă nucile nu sunt benefice pentru tine.
Inlocuirea produselor lactate
Cel mai bun mod de a înlocui lactatele este să folosiți tahini care de fapt are un gust mai bun! Tahini oferă o consistență cremoasă și o puteți folosi și pentru a înlocui maioneza.
Preparate dulci și sărate
Tahini poate fi folosit în mai multe feluri de dulciuri. Aceasta adaugă o aromă cu adevărat încântătoare pe care nu o veți obține de la alte paste cum ar fi untul de arahide sau de migdale. Poți face o rețetă cu tahini, fructe de pădure, o lingură de fulgi de ovăz, scortișoară, mere sau banane. Retețeta este delicioasă. Încearcați-o!
Poate fi o bază pentru orice fel de mâncare
Vrei o bază pentru mâncărurile tale? Alege tahini! Ai nevoie de ceva pentru a face sandviș sănătos? Tahini este acolo pentru tine. Poate fi amestecat cu legume crude sau fierte, pus pe pâinea prajită, sau folosit în amestec cu puțină apă sau suc de lămâie, piper negru și usturoi, rezultând un sos savuros pentru salate.
Surse: http://suntsanatos.ro/tahini-alimentul-care-nu-ar-trebui-sa-lipseasc-din-dieta-ta-3939.html
https://viataverdeviu.ro/pasta-de-susan-tahini-iti-poate-salva-viata-afla-cum
http://www.reteteleluiradu.ro/2009/07/22/pe-scurt-despre-tahini.html