Sensibilitatea la cofeina.Cafeaua din roscove, o alternativa sanatoasa la cafeaua naturala.

Mic istoric

Cafeaua a fost folosita in principal numai in lumea araba pana in secolul al XV-lea. Tara in care au fost folosite pentru prima data boabele de cafea este Etiopia (fiind destinata mentinerii starii de veghe in timpul rugaciunilor). In secolul al XVI-lea au aparut cafenele in Istanbul, Cairo si Mecca, iar in 1573 cafeaua a ajuns si in Europa.
Ceaiul a fost introdus, mai tarziu, in 1657, dar a devenit rapid foarte popular ( Lao Zi, intemeietorul daoismului recomanda ceaiul ca elixir pentru discipolii sai).
Ciocolata cu lapte a ajuns in Elvetia in 1876, iar la sfarsitul secolului XIX au aparut produsele cola.

Cafeina, practic cel mai utilizat stimulant, se gaseste in principal in semintele arborelui de cafea (Coffea arabica), dar frunzele de ceai (Thea sinensis) si cotiledoanele semintelor de cacao (Theobroma cacao) sunt, de asemenea, surse de cafeina.

Imagini pentru cafeina

Modalitati de consum

Cafeina este consumata sub forma unui extract apos (cafea). De altfel, extractele apoase din plantele care contin xantine sunt consumate curent sub forma de bauturi: cafea, ceai, ciocolata fierbinte, Coca-Cola, Diet Coke, bauturi energizante, etc.

Actiune toxica

Cafeina stimuleaza activitatea sistemului nervos central (toate zonele cortexului cerebral), creste diurezastimuleaza functiile inimii. Cafeina actionand ca antagonist al adenozinei are efectantimigrenos si antiastmatic.

La nivel celular, metilxantinele prezinta trei tipuri de actiuni de baza care sunt probabil responsabile de efectele lor diverse: 
– translocarea calciului intracelular,
– cresterea acumularii de nucleotide ciclice,
– blocarea receptorului adenozinei.

Imagini pentru green tea leaf png

Cafeina poate produce:
– neliniste,
– pierderea controlului motor,
– cefalee,
– vertij,
– scaderea apetitului,
– cresterea termogenezei.
Este important de notat faptul ca, administrarea cafeinei nu poate inlocui somnul si trebuie folosita doar ocazional ca un prim ajutor pentru intarirea vigilentei.
Cafeina este administrata uneori in combinatie cu diverse medicamente pentru a le creste efectul, cum ar fi ergotamina in tratamentul migrenei si in toate tipurile de cefalee sau in combinatie cu medicamente care pot produce si analgezie cum ar fi aspirina sau acetaminofenul.

Consumul unor cantitati mari de cafeina de catre femeia insarcinata poate determina aritmii cardiace la fat si de aceea unii medici recomanda intreruperea consumului pe perioada sarcinii si daca este posibil pana la oprirea alaptarii. Studii conduse de Lawson et al. in 2004, in care gravidele au consumat cafea, au evidentiat producerea de avorturi mai frecvente.

Imagini pentru intoleranta la cofeina

Sensibilitatea la cofeina

Multi oameni consuma cofeina zilnic, pentru a creste nivelul atentiei si a-si imbunatati energia, desi pentru unii acest stimulent poate provoca reactii nedorite. Sensibilitatea la cafeina este o afectiune care implica simptome, cum ar fi anxietate sau iritabilitate.

Severitatea simptomelor de sensibilitate la cofeina poate varia de la o persoana la alta. Unii oameni sunt extrem de sensibili, chiar si la cantitati mici de cafea, iar altii pot ingera cantitati mari din aceeasi bautura, fara niciun fel de problema. Cofeina este prezenta in cafeaceai negru si verde si alte produse (de exemplu, bauturile tip cola).

Simptomele sensibilitatii la cofeina

Cele mai frecvente simptome ale sensibilitatii la cofeina sunt anxietatea si iritabilitatea. Acestea variaza in intensitate, in functie de persoana. Alte manifestari mai grave includ spasmele musculare, bataile nergulate ale inimii si greataDurerile de cap sunt un alt semn comun al sensibilitatii la cofeina.

Desi cafeaua este un stimulent, unii oameni acuza senzatia de oboseala dupa ce consuma cafea sau produse ce contin cofeina. Cofeina poate afecta, de asemenea, calitatea somnului, provocand insomnii.

In timp ce sensibilitatea la cofeina este destul de frecvent intalnita in randul oamenilor si provoaca adesea doar simptome usoare, unele persoane prezinta manifestari grave si reactii adverse severe chiar si dupa ce consuma mici cantitati de cafea – acestia intra in categoria persoanelor cu intoleranta la cofeina.

Intoleranta la cofeina include toate simptomele de sensibilitate la cofeina, dar care se manifesta cu o severitate crescuta. Uneori, intoleranta la cofeina include simptome precum eruptii cutanate si convulsii.

Cel mai bun mod de a trata sensibilitatea la cofeina este de a reduce sau a elimina cofeina din planul dumneavoastra alimentar. Multe produse, cum ar fi ciocolata, ceaiul, cafeaua, sucurile acidulate tip cola si multe deserturi, contin cofeina. Cele mai multe bauturi energizante se bazeaza pe un nivel ridicat de cofeina, ca stimulent. Chiar si cafeaua decofeinizata si ceaiul verde pot contine cantitati mici de cofeina, suficient de insemnate ca persoanele cu sensibilitate la cofeina sa experimenteze simptomele conditiei.

Imagini pentru καφε

Si totusi…

Cafeaua contine antioxidanti (fenol, arome volatile) care impiedica distrugerea celulelor si, implicit, declansarea unor boli, iar acidul colorgenic reduce concentratia de glucoza. Un consum de pana la 3 cesti de cafea pe zi se pare ca reduce riscul afectiunilor cardiovasculare.

Cofeina, principalul element din compozitia bobului de cafea, stimuleaza sistemul nervos, creste activitatea intelectuala, reduce temporar starea de oboseala si favorizeaza digestia, stimuland activitatea aparatului excretor.

Actioneaza asupra tubului respirator si este un  bun remediu impotriva durerilor de cap si a migrenelor pentru ca dilateaza vasele de sange.

Studiile de specialitate arata ca nivelul mic de cofeina continut intr-o ceasca de cafea imbunatateste puterea de decizie si viteza de reactie, in timp ce cantitati mai mari  (2-3 mg/ kg din greutatea corporala) determina o mai buna rezistenta la efort fizic. Prin imbunatatirea performantelor, vigilentei si promptitudinii, cofeina din cafea scade nivelul de depresie si anxietate, precum si riscul de suicid.

Dar….

Pe langa beneficiile unui consum moderat, cafeaua are si contraindicatii. Astfel, cei cu afectiuni precum hepatita cronica, ciroza, ulcer gastric sau  duodenal, guta, nevroza, dureri de cap, hipertensiune arteriala si enterocolita cronica ar fi bine sa evite consumul de cafea.

Supradozarea duce la palpitatii, iar riscurile cardiovasculare cresc. Asociata tabagismului, unei proaste igiene a vietii si inactivitatii, consumul exagerat al cafelei antreneaza accidente coronariene.

Influenteaza atat calitatea, cat si durata somnului, fiindca stimuleaza starea de veghe, intarziind oboseala si somnolenta. Provoaca dificultati la adormire. Si daca bei 4 cafele pe zi, te poti astepta la treziri nocturne, insomnii sau chiar cosmaruri. Fiindca absorbtia este rapida, cafeinei ii trebuie mult timp sa-si piarda efectele (4-6 ore ramane activa in organism).

Exista o diferenta semnificativa intre obisnuinta si dependenta, desi adesea se face confuzie intre cele doua. Simptomele dependentei fizice includ pofta si nevoia de a creste cantitatile de substanta pentru a satisface aceasta pofta.In cantitati moderate, cofeina nu actioneaza asupra zonelor din creier legate de dependenta.

De ce cafeaua din plante….

Cafeaua pe baza de plante este o alternativa sanatoasa la cafeaua obisnuita. Nu contine cofeina dar este bogata in fibre solubile si potasiu. Aceasta alternativa la cafea poate fi benefica pentru toate persoanele cu afectiunile enumerate mai sus dar si pentru copii, adolescenti si mai ales pentru femei in perioada sarcinii, a menopauzei si postmenopauzei.

Ea ofera o varietate de antioxidanti, care ajuta la protejarea impotriva bolilor cronice. Desi comunitatea stiintifica nu este complet de acord cu privire la beneficiile pe care le au antioxidantii pentru sanatate, acestia pot proteja celulele de actiunea radicalilor liberi, prevenind deteriorarea lor. Deteriorarea celulelor este responsabila pentru multe tipuri de cancer, boli si efecte de imbatranire, asa ca ar putea fi o idee buna sa consumi antioxidanti.

In ciuda lipsei de cofeina, cafeaua din plante ofera energie ( Energia in general provine din nutrientii pe care oamenii ii obtin din alimente si din bauturi iar ingredientele din cafeaua pe baza de planta ofera nutrienti). Roscova, spre exemplu, creste metabolismul si permite celulelor sa extraga zaharul din sange. Potasiul pe care-l contine poate ajuta la stabilirea echilibrului electrolitilor. Ambele te pot ajuta sa te simti plin/a de energie.

Persoanele cu probleme digestive ar trebui sa consume aceasta cafea. Este non-acida si contine inulina, un tip de fibre care stimuleaza microrganismele care traiesc in tractul digestiv. Microorganismele ajuta la digestia alimentelor, stimuleaza cresterea celulelor si te pot proteja de anumite boli.

Imagini pentru inlocuitori cafea carobul

Roscova:Proprietatile sale nutritive o recomanda si la prima ora a diminetii, ca inlocuitor al cafelei. Inlocuitorul de cafea din roscove este energizant, iar partea buna este ca nici nu are nevoie de indulcire, fiind dulce in mod natural. Torni apa calda peste inlocuitorul de cafea Carofee sau se prepara la dispozitivul cu filtru de cafea.

De ce sa consumi roscove?

  • imbunatatesc digestia- intr-o lingura de pudra de roscove sunt 7,1 grame de carbohidrati, 3,2 grame de fibre alimentare, ceea ce reprezinta 13 la suta din valoarea zilnica de fibre;
  • sunt un aliment alcalin, care NU stimuleza aciditatea gastrica ;
  • contin pectine care se opun bolii de reflux gastro-esofagiene ;
  • inhiba dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene (mai ales E. coli) si restabilesc un peristaltism normal, prin continutul de tanin, acid galic si pectine;
  • nu contin gluten si nici lactoza ;
  • roscova este un indulcitor natural foarte sanatos, avand capacitatea de a regla nivelul de glucoza din sange. Index glicemic : 15 (foarte mic) ;
  • fiind bogate in fibre insolubile, roscovele reduc in mod natural nivelul colesterolului;
  • nu contin acid oxalic, ci doar cantitati mici de AG omega 3 si omega 9, cu importante efecte sanogenetice ;
  • actioneaza ca un antioxidant datorita continutului crescut de lignin si polifenoli;
  • taninii din roscove contin acid galic. Acidul galic este  un anti alergic si antibacterian si un analgezic;
  • prezinta si efect de fito-estrogen, prin cantitatea mare de lignani pe care-i contine
  • reprezinta o sursa importanta de Calciu din mai multe motive : are mult Calciu (348 mg%) si putin Fosfor (79 mg%), mult peste raportul minim necesar pentru absorbtia metalului (Ca / P > 1,7) ;
  • pot fi utilizate pentru a trata diareea la copii si adulti;
  • bune expectorant;
  • nu contin cofeina, deci sunt foarte bune pentru persoanele care au hipertensiune arteriala, pudra de roscove fiind un inlocuitor de succes al cafelei;

Poti cumpara aici: inlocuitor cafea din roscove,pudra de roscove

Imagini pentru inlocuitori cafea carobul

Surse: http://www.infuziedesanatate.ro/cafeaua-din-plante-o-alternativa-sanatoasa-la-cafeaua-naturala/

http://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/sensibilitatea-la-cofeina_11426

http://www.sfatulmedicului.ro/Droguri-ale-cotidianului/cafeina_4327

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *