De ani buni, nutritionistii ne amintesc ca o alimentatie echilibrata si variata favorizeaza o stare generala de sanatate si intareste sistemul imunitar. Iata mai jos cateva sfaturi de care e bine sa tii seama daca vrei sa mananci si sa fii sanatos.
Nu cumpara cantitati prea mari de fructe si legume
O data culese, fructele si legumele incep sa piarda din vitamine si oligoelemente. Chiar daca le tinem in sertarul pentru legume din frigider, alimentele se degradeaza in continuare. Astfel ca, in momentul cand le consumi, aportul nutritional este foarte redus. De aceea este mai bine sa cumperi legume si fructe in cantitati mai mici, dar mai des. Poti alege sa congelezi legumele si fructele – prin congelare, alimentele pastreaza o buna parte din elementele nutritive.
Evita mancare procesata
Alimentele procesate sunt bogate in sare, in acizi grasi si sarace in fibre alimentare si substante nutritive. Trebuie sa acordam prioritate alimentelor proaspete. De asemenea, este bine sa consumam produse care contin cereale integrale si sa le evitam pe cele bogate in grasimi.
Rareste mesele in oras si comenzile la domiciliu
Mesele la restaurant sau comenzile acasa nu iti permit sa controlezi ce mananci. Desi putem sa ne alegem meniul, ignoram adesea adevarata natura a ingredientelor. Localurile de tip „fast” food contribuie semnificativ la raspandirea obezitatii, prin produsele mult prea bogate in grasimi. Ca sa ne preparam rapid o masa sanatoasa, trebuie sa fim bine aprovizionati: un frigider umplut corespunzator ne va permite sa preparam rapid o masa echilibrata. Pizza, hamburgerii si sandvisurile preparate la domiciliu pot fi alternative mai dietetice.
Profita de aportul nutritiv al fiecarui aliment
Anumite asocieri de alimente sau obiceiuri de consum anuleaza ori diminueaza efectele benefice ale alimentelor. De exemplu, coaja unui mar este cea mai bogata in antioxidanti. Iata de ce nu este recomandabil sa le curatam de coaja. Asemanator stau lucrurile si cu usturoiul: o data curatat e mai bine sa asteptam 15 minute inainte sa il punem la gatit. Astfel actiunea sa antioxidanta va fi optima.
Nu ocoli legumele bogate in grasimi
Maslinele, avocado, nucile, alunele, migdalele sunt frecvent interzise in diete fiindca sunt prea bogate in calorii. Totusi, ele contin si cantitati mari de acizi grasi, benefici organismului si sunt sarace in grasimi saturate. Este vorba mai degraba de moderatie: un pumn de nuci sau o jumatate de avocado din cand in cand nu are cum sa dauneze sanatatii, ci din contra.
Obiceiuri alimentare care iti schimba viata
Este greu sa modifici obiceiurile alimentare de pe o zi pe o alta, dar se poate incepe treptat si in plus vei vedea si beneficiile: mai multa energie, o stare generala pozitiva, o digestive mai buna, mentinerea unei greutati normale.
Fa-ti un obicei din a manca dimineata. O multime de studii indica faptul ca micul dejun nu numai ca iti imbunatateste energia de peste zi, dar iti creste si concentrarea si productivitatea. Daca simti ca nu poti manca dimineata, imediat ce te trezesti, fa-ti un mic pachetel pentru birou, care sa includa un iaurt, un fruct, ovaz sau unt de arahie sau unt din samburi de caisa.
Mananca mai multe gustari pe zi. Micile snack-uri te vor ajuta sa mentii optim nivelul glucozei din sange, astfel incat la sfarsitul zilei sa nu te mai simti chiar asa de flamanda si sa mananci pana simti ca nu mai poti! In acest fel, metabolismul tau va fi pus la treaba incontinuu si va arde grasimile. Gustarile pe care le alegi trebuie sa fie cat mai sanatoase: fructe, legume, stafide,seminte, si nuci.
Creste portia de fructe si legume pe zi.Unii specialisti sunt de parere ca acesta miscare este deosebit de importanta daca vrei sa mananci mai sanatos. Deci: incearca sa consumi cam cinci portii de fructe si legume crude pe zi.
Bea mai multa apa. Apa este importanta pentru fiecare proces care se desfasoara in organism si, in plus, nu are nicio calorie. Daca nu poti sa bei cele opt pahare de apa pe zi, ia-o treptat si adauga zilnic cate un pahar meniului tau. Ca sa-ti fie mai usor, poti combina apa cu lamaie, castravete, fructe de padure.
Sari peste dulciuri. Cand te loveste pofta nebuna de ceva dulce, alege un dulce cat mai sanatos: fructe uscate,stafide, nuci, ciocolata neagra, dar si fructe crude: caise, struguri, cirese, mere, capsuni. Dulciurile sunt daunatoare atat sanatatii cat si siluetei, pentru ca sunt incarcate cu tot felul de zaharuri si aditivi alimentari.
Surse : http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/evita-5-erori-de-alimentatie_3811
http://www.andreearaicu.ro/sanatate/nutritie/ghid-de-nutritie/cei-6-pasi-esentiali-pentru-o-dieta-sanatoasa