Βeneficiile de sanatate, impresionante, pe care le are iarba grasa

Plantele sunt uzine de nutrienti. Folosite cu pricepere si in mod constant, plantele pot inlocui cu succes orice medicamente si suplimente costisitoare. De exemplu, daca iei suplimente cu ulei de peste, ulei cu omega 3, ulei de in sau antidepresive, le poti inlocui pe toate cu iarba grasa si te vei bucura de o stare mai buna de sanatate, pe langa faptul ca vei si economisi mai multi bani.

Imagini pentru retete cu iarba grasa

Beneficii iarba grasa

Iarba grasa (Portulaca oleracea) sau grasita, pita porcului, este o planta spontana (o buruiana) ce apare frecvent printre culturile agricole. Nu o vei gasi in supermarket sau in magazinele naturiste (momentan, cel putin); o poti gasi numai in salbaticie, ceea ce nu e deloc greu, pe timp de vara. In zona rurala, o gasesti prin gradini. In oras, o poti cauta printre spatiile verzi si standurile cu flori.

Cu tulpinile ei groase, suculente si taratoare si frunzele verzi carnoase, iarba grasa seamana mai mult cu o planta suculenta, nu cu o planta anuala rezistenta ale carei seminte fac fata cu usurinta iernilor lungi si friguroase. Iarba grasa se culege prin taierea varfurilor moi – care pot fi de 2.5 cm sau de 20 de cm, in functie de dimensiunea plantei.

Puţini ştiu însă că iarba grasă, pe care mulţi o consideră buruiană, este comestibilă atât în stare proaspătă, cât şi preparată. Are, de asemenea, proprietăţi terapeutice fiind menţionată de Dioscoride în lista plantelor medicinale folosite de daci, sub numele de lax.
Are un gust uşor acrişor, pentru că în ea se găseşte o cantitate importantă de vitamina C, un suc gelatinos care este recunoscut ca medicament recomandat pentru ficat. Are foarte multe beneficii medicinale încă neexplorate până în prezent. Denumirea sa ştiinţifică este Portulaca Oleracea iar din ea avem şi varietăţi de flori, Floarea de Piatră, aşa cum o numim noi popular, care este o soră a acestei plante, numită Portulaca Grandiflora.

Iarba grasa, in medicina si in bucatarie

Iarba grasă este utilizată atât ca aliment cât şi ca medicament pentru unele boli.  Se consumă frunzele cărnoase şi acrişoare sub formă de salată. Ca medicament se foloseşte sub formă de ceai sau infuzie, în tratamentul unor boli ale sistemului digestiv.
Este un aliment veritabil, natural, o plantă care nu necesită tratamente chimice sau îngrăşăminte şi care poate fi cultivată cu succes în sistem ecologic. Trăieşte foarte bine în flora spontană. O întâlnim în special în culturi. La noi este considerată ca şi buruiană însă preţuită în străinătate, recunoscută în ţări ca Statele Unite, chiar în ţările europene de top, Franţa, Germania, Grecia, Cipru. E cunoscută aproape ca o plantă alimentară, folosită ca salată şi în alte produse culinare.

În urma unor studii aprofundate, cercetătorii americani au descoperit că frunzele de Iarbă Grasă, ce pot fi consumate ca legumă gătită, conţin mai multi acizi graşi Omega-3 decât orice altă plantă comestibilă, făcându-le potrivite pentru îmbunătăţirea funcţionării creierului şi sistemului cardiovascular. S-a mai descoperit că Iarba Grasă conţine de la 10 la de 20 de ori mai mult din antioxidantul inhibitor de cancer, melatonina, decât oricare alt fruct sau legumă testată. Pe lângă aportul acesta alimentar, ea este apreciată foarte mult şi din punct de vedere medicinal, pentru compoziţia chimică de excepţie. Este printre puţinele plante care conţin acizii graşi Omega-3, un element valoros pentru sănătate, în special pentru ficat, recomandat pentru diverse afecţiuni, chiar şi pentru tratarea împotriva infecţiilor.

Iarba grasa se consuma cruda, asezonata cu ulei de masline si otet; se soteaza in putin unt, sau se adauga in salate si supe.

 

Expertii in plante spun ca iarba grasa contine pana la 4000 ppm de acid alfa linoleic omega-3 (ALA); ceea ce inseamna ca o portie de 100 grame contine 400 mg de ALA. Puii hraniti cu iarba grasa fac oua ce contin de pana la 20 de ori mai mult omega 3 decat ouale obisnuite. Iarba grasa este o sursa mai gustoasa, mai sigura si mai eficienta de omega-3 decat suplimentele. Pentru a mari asimilarea acestuia, iarba grasa se poate consuma cu ulei de nuci.

Iarba grasa este o planta ce combate depresia. Este una dintre cele cinci plante – pe langa salata, frunzele de amarant, spanacul salbatic si nasturel – cu continutul cel mai bogat in substante antidepresive. Este de asemenea o sursa superioara de calciu, magneziu, potasiu, fenilalanina si triptofan, toate fiind cunoscute pentru capacitatea lor de a ameliora efectele substantelor depresive din creier.

Iarba grasa este plina de nutrienti. O singura portie cat o cana contine necesarul zilnic de vitamina E, precum si cantitati semnificative de vitamina C si pro-vitamina A. Iarba grasa este si una dintre sursele cele mai bune de magneziu. O cana furnizeaza necesarul minim de 450 mg. Lipsa de magneziu este asociata cu diabet, migrene, osteoporoza, hipertensiune si astm.

 

O cana de iarba grasa proaspata furnizeaza peste 2000 mg de calciu si 8000 mg de potasiu. Femeile care iau suplimente cu calciu nu isi intaresc oasele prea mult in acest fel. Femeile care consuma alimente bogate in calciu –  urzica, iarba grasa, seminte de susan – au oase flexibile, rezistente la fracturi.

Semintele de iarba grasa au fost descoperite in pesteri din Grecia, locuite cu 16.000 de ani in urma.

Sunt suficiente motive pentru a consuma aceasta super-buruiana? Nu uita, insa, ca plantele nu sunt medicamente si nu actioneaza ca acestea. Plantele hranesc, intaresc si tonifica. Efectele lor sunt profunde si de durata, insa au nevoie de ceva timp pentru a deveni vizibile.

Iarba grasa este un aliment, asa ca poate fi consumata in siguranta si in paralele cu utilizarea de medicamente. Pe masura ce efectele sale incep sa devina evidente, cu acordul medicului, poti reduce treptat cantitatea si numarul de medicamente si suplimente pe care le iei.

 

Valori nutritionale:100 de grame de planta uscată conține: 270 calorii, carbohidrați, fibre, minerale: 1500 mg Calciu, Fosfor 550 mg, Sodiu: 55 mg, Potasiu: 1800 mg; vitamine: A, B1,B2 (riboflavină), B6 și C.

Imagini pentru salata de iarba grasa

Reteta salata de iarba grasa

Ingrediente:
-un manunchi de Portulaca oleraceae: care se spală bine, se reţin doar frunzele
-citeva roşii mici tăiate în două
-o ceapa taiată felii
-zeama de la o jumătate de lămâie
-2-3 linguri ulei de măsline
-o lingură oţet balsamic
-sare (foarte puţină fiindcă gustul plantei e deja uşor sărat)

Frunzele de Portulaca oleraceae împreună cu ceapa feliată se pun într-un bol. Separat, într-un pahar se amestecă uleiul de măsline, lămâia, oţetul balsamic, se omogenizează amestecul şi apoi se toarna peste conţinutul din bol.

Sursa utilizata: http://www.susunweed.com/Article_Joy-of-Purslane.htm
https://viataverdeviu.ro/iarba-grasa-beneficii
http://adevarul.ro/locale/buzau/buruiana-minune-iarba-grasa-folosita-straini-salate-medicamente-fiind-bogata-omega-3-1_5773c8165ab6550cb8666f2d/index.html
https://kladia.info/blogs/index.php?blogid=11&itemid=574&itemtype=thematic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *