Conform sutelor de studii in domeniu, alimentatia traditionala a popoarelor din bazinul Marii Mediterane se dovedeste a fi tipul de dieta care asigura cei mai inalti parametrii de sanatate pentru organismul uman.
Recent, o echipa de cercetatori italieni in colaborare cu colegii lor britanici au stabilit pe baza unor date sigure ca dieta mediteraneana este cel mai sanatos mod de a ne hrani, daca dorim o batranete inaintata si o stare buna a sanatatii pe parcursul intregii vieti. Dieta mediteraneana are la baza consumul de ulei de masline, peste, fructe de mare, cereale integrale, iaurt si branza, fructe si legume proaspete, miere de albine si vin rosu.
In mod traditional carnea de vita, porc si pasare sunt evitate. Bauturile alcoolice tari si produsele de tip fast-food sunt interzise cu desavarsire. Cercetatatorii au adaugat dovezilor lor nu mai putin de 12 studii internationale de anvergura la care au participat mai mult de 1,5 milioane persoane care traiesc in Grecia, Spania si Italia, oameni care au tinut acest tip de dieta timp de peste 18 ani. Datele acestor persoane comparate cu cele ale americanilor sau englezilor au adus diferenta mari in cadrul parametrilor de sanatate . Cei care au consumat alimente dupa traditia mediteraneana au prezentat un risc infim de hipertensiune, cancer, ulcer, imbatranire prematura si afectiuni genetice.
Stilul de alimentatie romanesc, ca si cel vestic de altfel, se bazeaza foarte mult pe grasimi animale si mancaruri procesate. Desi grasimea animala are si ea rolul sau in organism, consumul in exces duce la aparitia unor afectiuni precum diabetul de tip 2, cresterea presiunii arteriale, boli de inima sau obezitate. Tocmai din aceasta cauza, dieta mediteraneana a devenit tot mai populara. Pe langa faptul ca nu este deloc scumpa, aceasta este usor de tinut si are o multime de beneficii pentru sanatate.
Dieta mediteraneana nu se refera, cum ar putea-o sugera numele, la o dieta bazata numai pe mancaruri traditionale grecesti sau italienesti, ci mai degraba la provenineta alimentelor. Vorbim despre mancauri specifice zonelor incojurate de apa, cum ar fi pestele sau uleiul de masline, etc.
Dieta mediteraneana – principii generale
- Mareste cantitatea zilnica de legume, cereale integrale si fructe.
- Limiteaza consumul de carne rosie – inlocuieste-o cu peste sau pui.
- Cand ai ocazia, foloseste ulei de masline extra virgin sau ulei presat la rece si elimina untul.
- Consuma cantitati moderate de produse lactate si alege in special sortimentele fara grasimi.
- Alege gustari care sa contina fructe proaspete sau uscate si alune fara sare, in loc de ciocolata si alte dulciuri.
- Bea 3 pahare mici de vin pe zi daca esti barbat si 2 daca esti femeie.
- Bea multa apa.
- Renunta la alimentele procesate si la semi-preparate, care contin o cantitate mare de sare.
- Foloseste in loc de sare mai multe condimente.
Ghid alimentar de tip mediteranean
Mai jos aveti o lista cu alimentele cele mai cunoscute in dieta mediteraneana si rolul pe care il au in organism:
Poti cumpara aici: ulei de masline extra virgin,roscove,petimezi,otet balsamic
Surse: https://www.topfitness.ro/dieta-mediteraneana/