Carentele de minerale si vitamine din organism si simptomele lor

Vitaminele şi mineralele sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului, fiind necesare pentru procesele vitale. Organismul are nevoie zilnic de o anumită cantitate de vitamine şi minerale, iar alimentele sunt cea mai bună sursă în acest sens. În cazul în care el nu primeşte doza suficientă din alimentaţie, apar semnele carenţelor şi este necesară administrarea de vitamine şi de minerale, la îndemnul medicului, sub formă de suplimente medicamentoase.

Lipsa unor substante din corp poate duce la stari neplacute pe care adeseori ori ne vine greu sa ni le explicam. Uneori ne gandim ca ne-am imbolnavit, fara sa stim de fapt ca organismul nostru ne transmite semnale de alarma pentru ca ii lipsesc nutrienti esentiali.

Imagine similară

Carenta de calciu (hipocalcemia)

Calciul ajuta la mentinerea sanatatii sistemului osos, a celui cardio-vascular, a dintilor, la mentinerea echilibrului sistemului nervos. Lipsa calciului din organism se manifesta prin oboseala continua si nejustificata, irascibilitate, apatie, stari depresive, insomnii, spasme musculare ( carcei, zbaterea involuntara a pleoapelor), tremor, ameteala, stari de lesin, lipsa poftei de mancare, amorteala membrelor, furnicaturi, stari de sufocare, palpitatii, caderea parului, fragilizarea unghiilor, dereglari menstruale. In cazuri de carenta severa poate aparea inclestarea temporara a mainilor si picioarelor sau a maxilarelor, precum si fracturi osoase.Imagine similară

Carenta de magneziu

Magneziul este extrem de important pentru buna functionare a sistemului nervos, dar si in reglarea activitatii musculare. Acesta favorizeaza asimilarea calciului si influenteaza pozitiv functionarea paratiroidei. Este interesant de mentionat ca intre magneziu, calciu si sodiu apare un fenomen numit transmutatie moleculara, ceea ce inseamna ca daca din organism ne lipseste calciul de exemplu, dar avem suficient magneziu, acesta poate fi transformat in calciul necesar.

Deficitenta de magneziu a fost asociata cu diabetul de tip 2, osteoporoza, astmul si cancerul de colon. Magneziul joaca de asemenea un rol important în controlul muscular si eliminarea de toxine daunatoare.

Un studiu recent in Jurnalul American de Nutritie Clinica a aratat ca persoanele care consuma alimente bogate in magneziu au avut mai putine accidente vasculare cerebrale.

Carenta de magneziu se manifesta prin: greata, lipsa poftei de mancare, crampe si spasme musculare, lipsa puterii de concentrare, dereglari ale ritmului cardiac (aritmii), irascibilitate, anxietate, insomnie, oboseala vederii, dischinezie biliara.

Imagini pentru lipsa de minerale

Carenta de zinc

Zincul stimuleaza imunitatea si ajuta la vindecarea ranilor sau a fracturilor. In plus, zincul ajuta la mentinerea echilibrului hormonal in corp si este un bun antioxidant. Lipsa zincului din organism duce la scaderea imunitatii (astfel ca persoanele care au carenta de zinc racesc usor), lipsa concentrarii, oboseala cronica, scaderea libidoului, vindecarea greoaie a ranilor, slabirea memoriei, lipsa de energie, suieraturi in urechi, diaree, caderea parului, dermatite, lipsa poftei de mancare.

Imagine similară

Carenta de fier (anemia feripriva)

Fierul ajuta la producerea hemoglobinei in organism (care ajuta la transportul oxigenului catre celulele corpului). Carenta de fier provoaca urmatoarele simptome: dureri de cap, lipsa rezistentei la efort, oboseala, ameteala, dificultati de concentrare, paliditate, irascibilitate, fragilitatea unghiilor, tulburari ale somnului. Trebuie sa stim insa ca anemia usoara nu da semne si ca aceste simptome apar mai degraba in cazurile de anemie severa.

Fierul previne chelirea, iar zincul acneea

Ca şi vitaminele, mineralele sunt extrem de importante pentru organism. Fără fier, unghiile devin friabile, iar părul cade mai repede. „Este nevoie să mâncaţi spanac, ştevie şi urzici ca să vă refaceţi rezervele de fier”.

Carenta de potasiu

Potasiul este important in mentinerea bunei functionari a inimii si a muschilor. Simptomele lipsei de potasiu sunt: crampele musculare si senzatia de slabiciune resimtita la nivelul intregului sistem muscular, palpitatii, senzatie inexplicabila de greata, constipatie, sete continua si retentie de apa in tesuturi, tensiune scazuta.

Trebuie sa stim ca din cauza dezechilibrelor din alimentatie, din cauza procesarii alimentelor dar si din cauza diverselor afectiuni care provoaca malabsorbtie, organismul nostru poate fi privat de minerale esentiale. De aceea, este nevoie sa monitorizam nivelul acestora prin analzie de sange si sa-l suplimentam acolo unde este cazul.

Vitaminele din grupul B  sunt prezente în majoritatea alimentelor, dar mai ales în ficat, carne, ciuperci, ouă, lactate. Lipsa de B2 sau B6 duce la apariţia dermatitei seboreice, a uscăciunii şi fisurării buzelor, iar lipsa de B5 grăbeşte pierderea părului.

De vitaminele B au nevoie mai ales vegetarienii şi vârstnicii. În cazul vârstnicilor, polivitaminele nu se iau decât la recomandarea medicului, care trebuie să excludă mai întâi prezenţa unor boli cronice, precum cancerul.

Vitamina B12

Vitamina B12 este esentiala pentru formarea corespunzatoare a celulelor rosii din sange, functiei neurologice si sintezei ADN-ului. Recent, o cercetare a legat deficienta de vitamina B12 de utilizarea de medicamente pentru arsuri la stomac, care inhiba acidul gastric. Persoanele care iau astfel de medicamente pentru doi sau mai multi ani au avut un risc cu 65 la suta mai mare de a fi diagnosticate cu deficit de vitamina B12.

Deficitul de vitamina B12 are simptome grave, inclusiv anemie si leziuni ale nervilor.

“Organismul are nevoie de acid gastric pentru a absorbi vitamina B12”. Diabetul zaharat, bolile tiroidiene si abuzul de alcool sunt alte cauze frecvente ale deficientei. Veti gasi B12 în produsele de origine animala cum ar fi peste, produse lactate, carne de pasare si oua, precum si in cereale integrale. Suplimentele pot fi de asemenea folosite pentru a creste nivelul de B12.

Vitamina C intervine în numeroase reacţii enzimatice şi în reacţii de apărare imunologică. În lipsa acestei vitamine, apar mai uşor vântăi pe piele, precum şi pete hemoragice. „Fără această vitamină, şi unghiile au de suferit, deoarece devin sfărâmicioase”, explică Ciubotaru. Vitamina C se găseşte în fructe (citrice), legume (ardei gras), precum şi în vegetalele conservate. Vitamina D (care se găseşte în lactate, peşte, ouă) are un efect antioxidant şi antiîmbătrânire. Sub influenţa ultravioletelor, aceasta se sintetizează mai bine în organism.

Lipsa vitaminei A, care se găseşte mai ales în morcovi, lactate, ouă, ficat, peşte, duce la uscarea şi descuamarea pielii, la un aspect tern al părului, care se va rupe cu uşurinţă. Persoanele cu această carenţă sunt mai predispuse la infecţii cutanate. „Când sunt carenţe de vitamine în organism, nu se mai re înnoieşte pielea. Aceste enzime, chiar şi în cantităţi mici, sunt extrem de importante penru organism”.
Buzele crăpate, semn al lipsei de vitamina A

Multe dintre simptomele carenţei de vitamine şi minerale din organism apar la nivelul pielii. Explicaţia? Vitaminele sunt cele care ajută la producerea de colagen, proteină prezentă în ţesutul conjunctiv, dar pe care corpul o produce în cantităţi din ce în ce mai mici pe măsură ce îmbătrânim. De aceea, lipsa lor poate duce la apariţia petelor maronii, a pielii uscate sau a ridurilor, deşi nu te baţi de la ritualul de îngrijire.

Printre „semnalele” carenţei de vitaminele C, B12, B6, zinc, fier, acid folic, dar şi de acizi graşi esenţiali se numără eczemele şi ulceraţiile ce apar la nivelul gurii. Buzele uscate şi crăpate (în special în colţul gurii) nu sunt doar un semn al deshidratării, ci un alt semn al lipsei de vitamine A, B2, B6 şi acid folic din organism.

O altă „consecinţă” a carenţei de vitamine este şi pielea înroşită şi iritată, dar şi cea uscată, ce necesită o hidratare mai intensă. Astfel de neplăceri apar atunci când nivelul de vitamine B, E, dar şi de zinc este mic. Tot carenţele de vitamine şi minerale pot face ca rănile să se vindece mai greu.

Imagine similară

Mătreaţa poate fi cauzată de carenţa de vitamine B

Deficitul de vitamine şi de minerale din corp afectează, în egală măsură, sănătatea şi aspectul podoabei capilare. Ele sunt cele care îmbunătăţesc circulaţia sangvină de la nivelul scalpului, ceea ce stimulează şi creşterea părului. Părul aspru, cel care are tendinţa de a se rupe uşor şi mătreaţa pot fi puse pe seama lipsei vitaminelor B2, B6, zinc, magneziu şi biotină.

Pe de altă parte, tendinţa părului de a se îngrăşa sau de a se usca, în ciuda numeroaselor produse de îngrijre pe care le foloseşti, este dată de lipsa de acid folic şi de vitamina B5. Cele două vitamine favorizează creşterea şi regenerarea mai rapidă a părului.

Semnele carenţei de vitamine şi minerale mai pot apărea şi la nivelul unghiilor. Cele care se rup, se exfoliază uşor, fie prezenţa petelor sau liniilor albe se numără printre „consecinţele” lipsei de vitamina A, B6, C, calciu, seleniu şi biotină.

 

Lipsa de magneziu poate afecta vederea

Esenţiale pentru sănătatea oculară, vitaminele A, B2, B6, B9 şi zincul ajută ochii să se adapteze la schimbările de lumină, previn apariţia cataractei şi a degenerescenţei maculare (cauză importantă a pierderii vederii la vârstnici).

Printre cele mai frecvente semne ale carenţei acestor vitamine şi minerale se numără şi oboseala oculară, vederea înceţoşată, senzaţia de mâncărime, de arsură sau de nisip în ochi, dar şi petele întunecate care apar în centrul câmpului vizual. De asemenea, spasmele oculare şi sensibilitatea la lumină sunt semnale pe care organismul de transmite în cazul deficitului de magneziu şi de vitamina C.

Imagine similară

De ce apare amorţeala?

Furnicături şi amorţeală în mâini şi picioare? Deşi par consecinţe ale oboselii sau a statului mult în picioare, aceste neplăceri pot fi puse şi pe seama lipsei de vitamina B9, B6 şi B12, implicate în buna funcţionare a sistemului nervos. În multe dintre cazuri, carenţa acestor vitamine este asociată cu stări de surmenaj sau de anxietate.

O altă consecinţă a deficitului de vitamine şi minerale din organism este şi sindromul premenstrual. Lipsa zincului, a magneziului, a calciului şi a vitaminelor B6 şi E favorizează apariţia durerilor abdominale şi de cap, neplăceri specifice acestui sindrom.

Alte simptome ale carenţei de vitamine şi minerale

–    crampe musculare intense – carenţa de magneziu este implicată şi în apariţia durerilor de picioare şi de spate;
–    slăbiciune, oboseală – lipsa de fier din organism;
–    dureri în zona pieptului – deficitul de magneziu afectează, în cele mai multe dintre cazuri, persoanele cardiace;
–    tulburări de coordonare, de învăţare – lipsa de vitamine B1, B6 şi E. Vitaminele din complexul B contribuie la funcţionarea normală a sistemului nervos, la reducerea oboselii, în timp ce vitamina E protejează celulele împotriva stresului oxidativ.

Imagine similară

Surse: https://www.tonica.ro/carentele-de-minerale-din-organism-si-simptomele-lor/

http://medlive.hotnews.ro/care-sunt-cele-mai-periculoase-deficiente-de-vitamine-si-minerale.html

http://www.doctorulzilei.ro/simptomele-si-efectele-lipsei-de-vitamine-si-minerale/

http://www.clicksanatate.ro/Cum-iti-dai-seama-daca-ai-lipsa-de-vitamine-si-minerale_0_8505.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *