Chiar dacă nu prea putem vorbi despre fructe şi legume nerecomandate pentru sănătate, unele dintre ele au cu siguranţă mai multe substanţe nutritive ca altele.
Toamna este anotimpul cel mai bogat in fructe si legume proaspete, fiind, din acest motiv, o perioada prielnica dietelor de slabire sau de detoxifiere. Pline de vitamine si minerale atat de necesare bunei functionari a organismului, fructele si legumele de toamna sunt o desfatare nu doar pentru simtul gustativ, ci si pentru cel vizual si olfactiv.
Merele
Merele sunt fructele specifice toamnei, dar si unele dintre cele mai sanatoase din cate exista. Acestea sunt incarcate cu antioxidanti puternici, inclusiv quercetine, catechine, florizine si acizi clorogenici care protejeaza impotriva declansarii cancerului de san, cancerului de colon, ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi si contribuie la scaderea colesterolului rau, in timp ce stimuleaza cresterea celui bun.
Studiile au constatat ca, persoanele care mananca cel putin doua mere pe saptamana pot reduce riscul aparitiei astmului si diabetului de tip 2 si este stimulata sanatatea plamanilor.
Merele sunt o gustare usor de luat orinde. Le puteti servi ca atare, crude, cu unt de arahide, branza sau in salate.
Perele
Perele contin antioxidanti care ajuta la protejarea organismului de radicalii liberi, sustin sanatatea inimii si a colonului si protejeaza impotriva degenerescentei maculare. Perele sunt considerate fructe hipoalergenice si, deseori, sunt printre primele fructe recomandate la inceputul diversificarii alimentatiei la bebelusi.
Perele pot fi consumate ca atare, dar si fierte ori adaugate la salate impreuna cu fulgi de ovaz.
Efectele lor benefice asupra stării noastre de sănătate:
- au foarte mulţi nutrienţi şi puţine calorii, de aceea sunt atât de dulci şi parfumate
- sunt o sursă excelentă de fibre, vitamina C, cupru şi vitamina K
- se recomanda a fi fructe hipoalergenice deoarece riscul de a favoriza apariţia alergiilor este cel mai scăzut dintre toate celelalte fructe
- de regulă, perele sunt primele fructe administrate copiilor deoarece sunt moi, dulci, zemoase şi foarte uşor de digerat
- datorită indicelui glicemic scăzut (38) şi capacităţii de a regla nivelul glucozei din sânge, perele sunt recomandate spre consum diabeticilor, dar şi persoanelor care doresc să slăbească şi care au nevoie de energie la birou
- perele scad riscul de accident vascular cerebral şi de cancer pulmonar graţie antioxidanţilor care se găsesc din belşug în fruct şi care protejează capilarele şi împiedică acţiunea nocivă a radicalilor liberi.
Smochinele
Smochinele cresc in mod natural, atat in timpul verii, cat si in timpul toamnei. Sunt o sursa grozava de fier, calciu, fosfor si fibre (cand sunt uscate). Incercati sa le adaugati intr-o salata de sezon alaturi de mere si migdale.
Puţin folosite în bucătăriile româneşti, smochinele au o mulţime de beneficii pentru sănătate, de care popoarele arabe se bucură la maximum, pentru simplul fapt că includ smochinele într-o mulţime de preparate. Smochinele sunt o sursă de fibre de foarte bună calitate, care ajută tranzitul intestinal, îmbunătăţesc digestia, reglează tensiunea arterială şi ajută la prevenirea cancerului, datorită antioxidanţilor puternici pe care îi conţin.
Strugurii
Se pare că resveratrolul, această substanţă cu efect antioxidantă, declanşează producerea unui hormon numit adiponectină care protejează vasele de sânge împotriva inflamaţiilor, creşte toleranţa la glucoză, îmbunătăţeşte funcţia de producere a insulinei şi împiedică instalarea sindromului metabolic şi a afecţiunilor cardiace.
Strugurii sunt, după portocale, cele mai cultivate fructe de pe pământ. Nici nu e de mirare, întrucât beneficiile lor sunt imense! Atât pentru sănătate cât şi pentru frumuseţe, strugurii sunt nişte fructe cu adevărat remarcabile!
Strugurii sunt foarte bogaţi în fibre şi minerale, drept pentru care sunt un veritabil laxativ. Datorită acestui lucru, ei au proprietăţi puternic purificatoare, diuretice şi depurative, fiind recomandaţi în special persoanelor care suferă de constipaţie şi balonare sau celor care vor să urmeze o cură de detoxifiere.
Vinul rosu este laudat pentru beneficiile sale pentru sanatate, dar se pare ca strugurii pot oferi aceleasi avantaje, inclusiv reducerea riscului de formare a cheagurilor de sange, scaderea colesterolului rau si mentinerea tensiunii arteriale sanatoase. In plus, strugurii sunt cu siguranta potriviti pentru consum oriunde, inclusiv pot fi o gustare la birou.
Gutuile
Gutuile pot duce în spate un întreg sistem imunitar, mai ales în sezonul rece!
Apoi, fără vreo pretenţie, îmbunătăţesc sistemul digestiv şi cel respirator şi, mai mult, te ajută să scapi de acnee.
Câteva bucăţele de gutui adăugate într-o salată de legume sau de fructe reprezintă un stimulator pentru digestie.
Proaspete, gutuile sunt remedii naturiste pentru buna funcţionare a ficatului, dar şi pentru afecţiunile psihice. Iar pentru pacienţii aflaţi în etapă de covalescenţă, preparatele din gutui, precum gemul, jeleul, siropul, cu aroma lor specifică, pot fi adevărate stimulente.
Rodiile
Fructe care aduc multiple beneficii sanatatii, rodiile sunt bogate in antioxidanti care pot reduce riscul aparitiei complicatiilor cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord. De asemenea, rodiile pot ajuta la prevenirea cancerului de san sau colon, desi rezultatele studiilor nu sunt foarte concludente in aceasta directie.
Insiram o pleiada de efecte benefice ale consumului de rodii: are efecte anti-imbatranire, lupta impotriva aparitiei unor maladii ca Alzheimer, cancer, boli de inima, artrite si chiar protejeaza creierul fatului. Este recomandat ca si femeile gravide sa consume suc de rodii deoarece protejeaza creierul micutilor de eventualele afectiuni ce pot aparea din cauza proastei oxigenari sau a circulatiei sangelui necorespunzatoare, a demonstrat un studiu realizat de catre Universitatea de Medicina St. Louis din Washington.
Rodiile ajută la reglarea glicemiei, cresc sensibilitatea la insulină fiind un fruct indicat persoanelor care suferă de diabet.
Sunt excelente pentru cei care suferă de anemie și stări de astenie. Protejează împotriva depresiei și a osteoporozei.
Sucul de rodie crește apetitul astfel încât poate fi folosit cu succes în cazul copiilor, pentru a crește pofta de mâncare.
Alte proprietati medicale: se foloseste impotriva diareei, reduce febra (in unele cazuri), radacina este folosita pentru combaterea parazitilor intestinali (tenia), dar doar la indicatia medicului. De asemenea, sucul de rodie mai are efecte benefice asupra fertilitatii, in mentinerea tensiunii arteriale la cote normale, lupta impotriva cancerului de prostata, a osteoartritei si a hemoroizilor.
Kiwi
Aceste fructe mici contin o multime de antioxidanti si fitonutrienti care protejeaza ADN-ul. Acestea mentin nivelul glucozei din sange sub control, protejeaza inima si colonul, previn aparitia astmului si lupta impotriva bolilor degenerescente maculare. Totodata, pot reduce riscul de formare a cheagurilor de sange.
Kiwi sunt foarte gustoase mancate ca atare sau pot fi adaugate la salate, alaturi de supe reci sau in compozitia tartelor cu fructe.
Prunele
Prunele sunt o importantă sursă de vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu şi fibre.Atât pruna proaspătă, cât şi cea uscată conţin doi fitonutrienţi unici, denumiţi neoclorogenic şi acid clorogenic, care au calităţi antioxidante puternice, distrugând radicalii liberi care atacă celulele umane. De asemenea, fenolii, alţi compuşi benefici din prune, protejează stratul natural de grăsimi care compun neuronii creierului uman.
Un alt avantaj al consumului de prune îl reprezintă faptul că sporesc, prin vitamina C, capacitatea de absorbţie a fierului. Prunele au mari proprietăţi energizante, în special datorită conţinutului natural de zaharuri. În plus, prunele mai sunt lăudate pentru că pot alunga oboseala sau senzaţia de stres, dar şi pentru că sunt un aliat de încredere al majorităţii funcţiilor intestinale.
Este cunoscut faptul că fructele şi legumele mov conţin printre cei mai mulţi antioxidanţi. Prunele, aşadar, ar trebui consumate cât mai des în acest sezon, pentru că te feresc de o mulţime de boli, inclusiv cancer, previn bolile de inimă, combat anemia şi constipaţia, fiind totodată eficiente şi în lupta împotriva diabetului.
Avocado
Avocado este o sursa excelenta de grasimi sanatoase mononesaturate, acid oleic, care duce la cresterea colesterolului si protejeaza impotriva cancerului de san. Este bogat in carotenoidul numit luteina, respectiv vitamina E, a caror prezenta in interiorul unei fructe sanatoase de avocado inhiba dezvoltarea cancerului de prostata.
Consumati avocado in sandwichuri, sub forma de guacamole sau garnitura.
Dovleacul
Cu puţine calorii şi multe substanţe nutritive, dovleacul este un adevărat medicament natural – îmbunătăţeşte vederea, datorită cantităţii mari de vitamina A pe care o conţine, reduce nivelul colesterolului rău şi îţi protejează pielea de afecţiunile cutanate.
Dovleacul este bogat in alfa si beta caroten care poate fi convertit in retinol, ce ajuta la imbunatatirea vederii si cresterea celulelor. Semintele de dovleac sunt o sursa buna de acid alfa-linoleic, un acid gras omega 3 care ar putea fi util pentru persoanele care sufera de boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, colesterol crescut. Coaceti-l pentru a va bucura cat mai mult de gustul sau!
Crude, seminţele de bostan pot înlocui numeroase medicamente pentru a trata de la afecţiuni intestinale până la dureri articulare.
Aşadar, fără nicio altă contribuţie externă, seminţele de dovleac au puterea de a elimina viermii intestinali şi pot fi decisive în vindecarea prostatei.
Conopida
Acest broccoli de culoare alba este bogat in vitamina K, vitamina C si fibre. Ca si alte legume din familia crucifere, glucozinolatele din conopida ar putea ajtua la prevenirea formarii anumitor tipuri de cancer (in special pulmonar). Spre deosebire de alte legume, frunzele si cozile nu pot fi consumate, dar buchetelele pot fi servite crude sau fierte.
Spanacul
Spanacul este un aliment bogat in nutrienti. Contine cel putin 13 flavonoizi diferiti care functioneaza ca antioxidanti si agenti anti-cancer. Este prezenta vitamina K utila pentru oase si protectia inimii, utila in cazul bolilor de ochi, cum ar fi cataracta si degenerescenta maculara(care apar odata cu inaintarea in varsta). Mai mult, protejeaza creierul de stresul oxidativ si reduce aspectele negative declansate de imbatranire, care contribuie la declinul functiei creierului.
Spanacul poate fi adaugat la orice masa pentru un implus de nutrienti: alaturi de oua, paste, peste, amestecat in salata verde, etc.
Vinetele
Vinetele contin fitonutrienti cu rol antioxidant. Sunt importante in lupta anticancer, au rol antimicrobian, antiviral si reduc colesterolul rau. Au efect benefic auspra inimii si contin in coaja lor un fitonutrient numit antociani nasunin, care este un puternic antioxidant si un ajutor in lupta impotriva radicalilor liberi, ce protejeaza membranele celulare.
Chiar dacă nu prea se ştie acest lucru despre ele, vinetele sunt un detoxifiant foarte eficient, mai ales dacă sunt consumate în stare cât mai naturală, cum ar fi la grătar. În plus, au multă vitamina B, ceea ce înseamnă că îţi protejează celulele nervoase, şi te ajută să şi slăbeşti, pentru că au foarte puţine calorii.
Prazul
Inrudit cu ceapa, prazul este disponibil pe tot parcursul anului, desi aroma sa este cea mai profunda primavara si toamna. Prazul, ca si ceapa, este o sursa bogata de prebiotice, care ajtua la reglarea functiei intestinului. Puteti sa-l preparati fiert, alaturi de ciuperci sub forma de mancare.
Sfecla roşie
Recunoscută pentru beneficiile pe care le aduce ficatului, consumul de sfeclă roşie încurajează totodată şi producţia de noi globule roşii, şi întăreşte sistemul imunitar, pregătindu-l pentru sezonul rece.
Surse: http://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/cele-mai-sanatoase-fructe-si-legume-de-toamna_10738
https://www.unica.ro/fructe-si-legume-de-toamna-cu-beneficii-miraculoase-pentru-sanatate-46152
http://www.csid.ro/top-medical-beneficiile-fructelor-de-toamna-11298656/