Când vine vorba de sănătate, alimentaţia are un rol important în menţinerea acesteia. Un corp sănătos necesită o atenţie deosebită. În primul rând trebuie să avem grijă ce alimente consumăm, cât de des facem sport şi cum expunem corpul la diferiţi agenţi externi.
Fructele şi legumele conţin antioxidanţi
Datorită antioxidanţilor din fructe şi legume, corpul nostru poate fi protejat de cancer. Consumul de fructe şi legume ajută organismul să se menţină tânăr şi să arate bine în fiecare zi. Dacă consumaţi fructe şi legume în cantităţi puţine, de fiecare dată la masă adăugaţi un fruct sau o legumă. Nu uitaţi că organismul uman, pentru a se dezvolta sănătos, are nevoie de multe vitamine.
Lactatele menţin depozitele osoase
Două, trei porţii de produse lactate cu un conţinut scăzut de grăsimi sunt surse excelente de calciu, foarte important pentru rezistenţa osoasă. Orice produs lactat este foarte benefic pentru organism, consumat în cantităţi necesare reduce riscurile de îmbolnăvire şi protejează oasele.
Alcoolul, benefic în cantităţi mici
Pe lângă efectele negative, alcoolul este benefic pentru organism. Acesta ajută la ridicarea colesterolului, previne formarea trombilor şi influenţează proliferarea celulelor de sânge. Alcoolul scade riscurile de a avea afecţiuni cardiace.
Consumă seminţe de in
Seminţele de in previn bolile cardiace şi cancerul. Uleiul din seminţe de in este indicat pentru consumaţie. Zilnic, trebuie să consumăm câte o linguriţă de in pentru a oferi organismului doza necesară de acizi graşi omega 3.
Organismul are nevoie de carbohidraţi
Cerealele integrale au doza necesară de carbohidraţi pe care organismul trebuie să o primească zilnic.
Pe lângă o alimentaţie sănătoasă, nutriţioniştii recomandă femeilor administrarea de suplimente alimentare. Numeroase studii arată că anumiţi nutrienţi esenţiali aduc mai multe beneficii atunci când sunt consumaţi în cantităţi mai mari decât cele care se pot obţine doar din alimente.
Îmbătrânirea este un proces caracterizat prin modificări treptate şi spontane, având ca efect maturizarea în timpul copilăriei, pubertăţii şi perioadei de adult tânăr, iar apoi declinul multor funcţii ale organismului în timpul vârstei a doua şi a treia.
De asemenea, îmbătrânirea este un proces continuu care debutează la naştere şi continuă în toate etapele vieţii. Are atât componenta pozitivă a dezvoltării, cât şi componenta negativă, declinul.
Vestea bună este că, acest proces firesc poate fi încetinit printr-un stil de viaţă sănătos.Un prim pas ar fi eliminarea din alimentaţie a produselor care au un conţinut ridicat de zahăr. Studiile arată că excesul de zahăr duce la creşterea în greutate şi favorizează apariţia diabetului, dar afectează şi pielea, grăbind procesul de îmbătrânire.
Alcoolul
Este cunoscut faptul că un consum excesiv de alcool provoacă umflarea feţei, iar cu timpul, vasele de sânge ajung să se lărgească şi să depoziteze grăsime sub forma de trigliceride. Cercetările au arătat că un pahar de vin, consumat ocazional, este benefic pentru sănătate, însă consumat regulat, duce la imflamarea ficatului şi la îmbătrânirea prematură a pielii.
Cafeina
Cafeina dezhidratează organismul şi creşte nivelul de cortizol, un hormon produs de glandele suprarenale, ce grăbeşte procesul de îmbatrânire, când se găseşte în cantităţi mari. Nu trebuie să renunţi definitiv la cafea, dar ai grijă să o bei întotdeauna cu un pahar de apă.
Alimentele prăjite
Deşi sunt alimente extrem de gustoase, cartofii prăjiţi sau hamburgerii cauzează o mulţime de probleme de sănătate. Alimentele prăjite, în general, duc la creşterea în greutate şi favorizează retenţia de grăsime în organism. Multe dintre aceste produse conţin grăsimi artificiale, ce provoacă inflamarea pielii, obezitate, creşterea colesterolului şi dau peste cap producţia de insulină. Uleiurile din aceste produse duc şi la apariţia coşurilor, aşa că încearcă să le eviţi.
Alimentele procesate
Ca şi în cazul prăjelilor, alimentele procesate sunt extrem de periculoase pentru sănătate, deoarece conţin sare în exces, zahăr şi mulţi conservanţi artificiali. Studiile au arătat că favorizează procesul de îmbătrânire şi duc la apariţia unor boli grave, precum cancerul de colon.
Atenţie la consumul de sare
Este clar faptul că sarea dă gust mâncării, însă trebuie să îţi aminteşti mereu că usucă pielea. Unele tipuri de sare conţin o cantitate mare de iod, despre care unii dermatologi susţin că ar cauza acneea.
Surse: http://elytis-hospital.ro/2017/09/vrei-sa-te-mentii-tanar-evita-aceste-alimente/
http://www.zumi.md/fii-in-forma/cum-sa-te-menii-tanara-i-sa-fii-in-forma-zi-de-zi