Toata lumea se pricepe sa faca o salata buna, dar sa faci una cu adevarat extraordinara iti trebuie ceva mai mult decat ulei si otet. Secretul sta in dressing si cat de bine sa potriveste el cu verdeturile si legumele din farfurie.
Dressing grecesc: 2 lingurite de otet de vin rosu infuzat cu putin ardei iute jalapeno, 2 linguri de ulei de masline extra virgin, 1/2 lingurita zeama de lamaie, pudra de usturoi, oregano proaspat, sare si piper.
Vinegreta cu zmeura: 2 lingurite de otet balsamic cu cateva fructe de zmeura, 2 linguri ulei de masline extra virgin, 1/2 lingurita mustar de Dijon, putina pudra de usturoi, sare si piper.
Dressing a la ferma: 1 lingurita otet de vin rosu, 1 lingura smantana sau iaurt grecesc, 3 linguri de maioneza, 1/4 lingurita sos Worcestershire, cateva frunze de chives tocate marunt, pudra de usturoi, pudra de ceapa, sare si piper.
Dressing blue cheese: 1 lingurita otet de vin rosu, 1 lingura de smantana sau iaurt grecesc, 4 linguri de maioneza, 1/4 lingurita de sos Worcesteshire, 1/4 lingurita mustar de Dijon, 2 linguri de blue cheese maruntita, putin praf de usutoi, sare si piper.
Dressing italian: 2 lingurite de otet de vin rosu, 2 linguri de ulei de masline extra virgin, 1 lingura de patrunjel proaspat tocat, pudra de usturoi, oregano proaspat, tocat, busuioc tocat, sare si piper.
Dressing cu miere si mustar: 2 lingurita otet balsamic, 2 linguri ulei de masline, 1 lingura mustar de Dijon, 2 lingurite miere si putin sos picant (optional).
Dressing asiatic: 2 lingurite otet balsamic cu putina miere, 2 linguri de ulei de masline extra virgin, putin sos de soia, ghimbir proaspat, maruntit, seminte de susan prajite.
Dressing cu seminte de mac: 2 lingurite otet de vin rosu cu infuzie de ardei iute, 2 linguri de ulei de masline extra virgin, 1 lingurita de mustar de Dijon, 1/2 lingurita de seminte de mac, putina pudra de usturoi.
Dressing frantuzesc: 2 lingurite otet de vin rosu, 2 lingurite ulei de masline extra virgin, 1 lingurita mustar de Dijon, 1 lingura de ketchup, 1 lingurita zahar brun, putin sos Worcestershire, putina paprika.
Dressing Caesar: 2 lingurite otet balsamic cu putina miere, 2 linguri de ulei de masline extra virgin, 2 linguri parmezan, putin sos Worcestershire, pudra de usturoi, sare si piper.
Poti cumpara aici: ulei de masline extra virgin,otet balsamic cu mirodenii si indulcitori naturali,otet alb,otet rosu
Nu orice fel de dressing se poriveste cu orice frunza de salata. Iti spunem combinatiile ideale pentru ca data viitoare salata ta sa fie cu adevarat gustoasa.
Pentru rucola adauga un dressing dulceag. Asta pentru ca frunzele de rucola sunt usor piperate, asa ca langa ele, ca sa potolesti gustul, poti pune o vinegreta cu miere sau sirop de artar. Si mai tine cont de faptul ca frunzele de rucola se ofilesc si se inmoaie foarte repede, asa ca e de evitat un dressing dens, cu smantana sau mustar. Cel mai bun dressing e facut din: sare, piper, otet sau suc de lamaie, ulei de masline si un strop de miere.
Pentru salata verde alegerile sunt aproape asemanatoare cu cele pentru rucola. Are frunze la fel de sensibile si se inmoaie sunt greutatea altor ingrediente, de aceea dressingul cel mai bun este unul usor. Gustul salatei verzi este insa mai dulce, de aceea cel mai bun dressing e facut din: sare, piper, ulei de maslie si otet sau lamaie.
Pentru andive, care sunt intens amare, dar au si frunze mai groase, un sos dulce si gras va face minuni in salata. Cel mai bun dressing contine: sare, piper, otet sau lamaie, ulei de masline si smantana grasa sau branza cu mucegai.
Pentru salata Iceberg, crocanta dar fara prea multa savoare de una singura, un dressing trebuie sa faca toata treaba. Adauga in dressingul calsic cateva fasii de bacon prajit sau ceapa calita si vei obtine un plus de gust. Cel mai bun dressing contine: sare, piper, un strop de zeama de lamaie, smantana sau maioneza , ceapa caramelizata si cateva fire de chives tocate.
Pentru radicchio, un dressing asemanator cu cel pentru andive va fi potrivit, pentru ca e la fel de amara. Cea mai buna varianata contine: sare, piper, zeama de lamaie, ulei de masline, un strop de miere si putin mustar Dijon.
Pentru spanac e bine sa lasi dressingul la final, exact inainte de servire pentru ca frunzele lui se ofilesc rapid, mai ales daca dressingul e prea acid sau prea gras. Cea mai buna combinatie este facuta din ulei de masline, sare, piper si un strop de zeama de lamaie.
Pentru cresson ai nevoie de un dressing mai dulce pentru ca aceasta planta are un gust usor piperat si foarte racoritor. Un dressing potrivit va contine pe langa ingredientele obisnuite si un stop de iaurt sau lapte batut, pentru ca aduce un plus de grasime si aciditate.
Surse: http://foodstory.stirileprotv.ro/cum-sa-guides/10-dressinguri-pentru-salate-pe-care-le-poti-face-in-mai-putin-de-5-minute
http://foodstory.stirileprotv.ro/cum-sa-guides/secrete-pentru-salate-perfecte-dressingul-potrivit-pentru-fiecare-salata-in-parte