Legatura dintre alimente si sanatate

Este arhicunoscuta legatura dintre hrana si sanatate. Viata de zi cu zi, dar si numeroase studii clinice si de laborator au confirmat asta, de-a lungul timpului. Stim deja ca alimentatia joaca un rol vital in perpetuarea unei sanatati bune si a unei stari generale de bine. Primul pas crucial este acela de a face conexiunea intre preferintele pentru anumite alimente si o buna stare de sanatate pe de-o parte, respectiv, pentru o hrana „neinspirata” si sanatatea precara.

Trebuie constientizat faptul ca expresia „esti ceea ce mananci” nu este doar un citat motivational si ca exista multe alimente care pot, intr-adevar, sa faca un mare rau organismului, provocand boli si reactii ireversibile, la fel cum exista alimente care tin la distanta bolile si dau organismului vigoarea de care are nevoie.

Obiceiurile alimentare sanatoase va asigura o sanatate mai buna si o viata mai fericita in timp ce obiceiurile alimentare nesanatoase v-o pot ruina. In ciuda faptului ca suntem constienti de acest lucru, multi dintre noi ignoram principiile alimentatiei sanatoase, cu efecte grave asupra calitatii vietii. V-ati pus vreodata intrebarea daca cele cateva patratele de ciocolata in plus si lipsa legumelor si fructelor din dieta pot lasa o amprenta semnificativa asupra sanatatii dumneavoastra? Ei bine, raspunsul este afirmativ, aceste lucruri pot avea un impact covarsitor asupra sanatatii!

Imagini pentru Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli

Alimentele pe care le mananci in fiecare zi au un efect urias asupra sanatatii tale. Decenii de cercetare au produs studiu dupa studiu care arata legaturile dintre dieta si boli grave. O dieta sanatoasa poate preveni boli cardiace, hipertensiune, diabet, tulburari gastrointestinale, unele forme de cancer, orbire si defecte din nastere. Conteaza daca micul dejun este o gogoasa sau un bol  de boabe de ovaz sfaramate, daca sandwich-ul tau este cu sunca si cu branza sau cu humus si rosii, si indiferent daca cina este friptura de vita sau somon. Multe alte alegeri alimentare pe care le faci iti afecteaza atat durata cat si calitatea vietii.

Imagine similară

 

Planuri de alimentatie pentru o buna sanatate

Dieta mediteraneana. Dieta mediteraneana traditionala din anii 1960 includea din abundenta alimente din plante minim procesate precum boabe de cereale, fasole, nuci , curmale, legume si fructe. Persoanele din aceasta regiune consumau in mod obisnuit lactate in cantitati moderate si beau vin la masa. In regiunile de coasta, pestele era un fel principale de mancare. Carnea rosie a fost consumata doar ocazional. Uleiul de maslin a fost utilizat la discretie. Deserturile erau in special fructe.

Un stil de viata sanatos poate avea beneficii atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Pe termen lung, adoptarea unei diete echilibrate, practicarea cu regularitate a exercitiilor fizice si mentinerea unei greutati normale pot adauga ani vietii si pot reduce riscul aparitiei anumitor boli, cum ar fi cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare, osteoporoza si obezitatea. Pe termen scurt, adoptarea principiilor unui stil de viata sanatos va poate face sa aratati in forma permanent, va da energie si va ajuta la mentinerea unei greutati normale.

Anne Wolf, cercetator la Facultatea de medicina din Virginia, SUA, spunea ca “Alimentele ne dau carburantul pentru a putea gandi si energia pentru ne putea pune in miscare muschii. Toti micronutrientii, vitaminele, mineralele sunt acolo pentru ca organismul nostru sa poata functiona.”

Cercetatarile arata ca fructele si legumele si o dieta bogata in cereale integrale si saraca in grasimi saturate potejeaza organismul impotriva bolilor cardiovasculare si a hipertensiunii arteriale, in timp ce o dieta bogata in grasimi saturate si trans, saraca in fructe si legume poate cauza bolile respective.

Imagine similară

Spre exemplu, pentru a beneficia de:

  • un ten sanatos si luminos ar trebui sa consumam legume si fructe proaspete (salata, rosii, cirese, piersici, caise), cereale integrale (paine neagra, orez decorticat), fructe oleaginoase, cum ar fi migdalele, nucile (bineinteles neprajite), carne de peste oceanic;
  • tranzit intestinal bun ar trebui sa avem in dieta zilnica lactate (gen kefir, iaurt, sana), fructe uscate (gen prune, smochine), cereale integrale.

Pentru a preveni anumite afectiuni cum ar fi:

  • virozele respiratorii in sezonul rece este recomandat sa consumam citrice, cum ar fi portocale, lamai, kiwi; de asemenea de mare ajutor sunt ceapa si usturoiul care au proprietati antiseptice,
  • tulburarile circulatorii periferice – daca vi se intampla frecvent sa aveti mainile si picioarele reci, cu toate ca in incapere sau afara este destul de cald, cu siguranta aveti probleme de circulatie periferica. In acest caz, alimentele bogate in vitamina C si antioxidanti, printre care pe primul plan se situeaza fructele de padure si citricele, nu trebuie sa va lipseasca din alimentatie.

Avand in vedere proprietatile organoleptice ale acestor tipuri de alimente pot fi consumate cu placere de toate grupele de varsta.

In concluzie, singura cale prin care putem asigura aportul unei multitudini de nutrienti pentru a asigura o stare buna de sanatate si functionare a organismului, este sa consumam o larga varietate de alimente sanatoase.

Sa aveti in vedere ca organismul nostru consuma tot ceea ce ii dam si ceea ce ii dam determina buna sau defectuoasa functionare a lui.

Imbunatatirea calitatii regimului alimentar in ansamblul sau are beneficii de durata pentru sanatate, iar obiceiurile alimentare sanatoase pot fi adoptate in functie de preferintele culturale si culinare ale individului si de starea lui de sanatate.

Imagini pentru alimentation et sante

Nota: Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Surse: https://www.slabsaugras.ro/relatia-dintre-alimentatie-si-sanatate/

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/legatura-dintre-alimente-si-sanatate

http://sanatateabuzoiana.ro/speranta-de-viata-influentata-de-regimul-alimentar/#.Wce4qchJbIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *