Quinoa: continut nutritional
Aceasta cereala are un profil nutritional remarcabil, in comparatie cu alte cereale asemanatoare si carbohidrati. Are o cantitate de proteine intre 12-20% si cuprinde toti cei noua aminoacizi esentiali (componente de baza ale proteinelor). Astfel, aceasta este mult superioara graului, orzului sau boabelor de soia. Are foarte putine grasimi, fara colesterol (ideal!) si reprezinta o sursa excelenta de vitamine B, minerale, fier, calciu, cupru, mangaz, magneziu sau potasiu. Cu adevarat, un superaliment! Este consumata si preferata de atleti pentru ca ajuta la refacerea masei musculare.
Cercetari mai noi sustin faptul ca aceasta cereala are nu doar avantaje nutritionale, dar si beneficii medicale. De exemplu, calmeaza migrenele, datorita magneziului care echilibreaza fluxul de sange spre creier, ameliorand durerea. De asemenea, se spune ca are proprietati antiinflamatorii.
In boabele de quinoa se gasesc proteine mai usor de digerat decat cele din carne, arata dr. Gillian McKeith, in volumul “Hrana vie pentru sanatate. 12 superalimente naturale pentru intarirea sanatatii”. In plus, sunt o sursa extraordinara de calciu mai usor de asimilat de organism decat calciul din lapte. Quinoa este incadrata in categoria superalimentelor, alaturi de semintele de in, germeni, mei, lucerna, aloe vera, orz verde, patrunjel, alge marine, stevie, floarea-soarelui, alge salbatice verzi-albastre.
Desi nivelul proteic al boabelor de quinoa este comparabil sau al depaseste pe cel al multor tipuri de carne, aceasta forma de proteina vegetala nu produce colesterol sau o rigidizare a arterelor. Mai mult, quinoa reduce cantitatea de grasimi din sange si previne formarea placilor de aterom, reducand riscul de atac de cord. Consumul frecvent de quinoa, in special sub forma de germeni, scade riscul problemelor cardiace.
Pe langa proteine sale unice, quinoa contine, de asemenea, amidon, zaharuri, ulei (continut ridicat în acid linoleic esenţial), fibre, minerale, si vitamine. Boabele de quinoa sunt bogate in vitaminele A, C, D, E, K si vitamine din grupa B-urilor. De asemenea, sant o sursa buna de fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc. Datorita vitaminelor si mineralelor, quinoa stimuleaza sistemul imunitar.
Specialistii in nutritie recomanda mamelor sa inlocuiasca budinca de ovaz pe care o dau copiilor cu budinca de quinoa. Aceasta cereala intareste rinichii. Forta rinichilor copilului ii influenteaza cresterea, dezvoltarea si capacitatea de a invata.
Dr Gillian McKeith enumera si alte beneficii ale consumului de quinoa, datorate tot stimularii functiei renale: “Auzul bun, respiratia sanatoasa, starea parului, lipsa problemelor urinare, producerea maduvei osoase, functionarea creierului, ambitia de a reusi in viata, dintii si oasele puternice, toate depind de buna functionare a rinichilor”.
Boabele de quinoa incoltite sunt recomandate pentru tratarea tulburarilor cauzate de ficatul lenes: oboseala, alergii, balonare, indigestie cronica, puls slab. “Quinoa contine mai mult calciu decat laptele, ajungand astfel la intarirea scheletului, a oaselor si cartilajelor. Astfel, quinoa poate fi un bun factor de protectie impotriva artritei, degradarii oaselor, malabsorbtiei calciului si a altor dereglari similare”, arata dr. Gillian McKeith in volumul “Hrana vie pentru sanatate”.
BENEFICII
Quinoa este bogată în proteine esenţiale pentru dezvoltarea şi regenerarea ţesuturilor. Este o cereală indicată pentru vegetarieni întrucât reprezintă o sursă bogată de mangan, magneziu, fier, cupru şi fosfor. Quinoa este bogată în grăsimi esenţiale, vitamine şi minerale, furnizând aproape de patru ori mai mult calciu decât grâul, plus fier, complexul de vitamine B şi vitamina E.
Pentru că este o sursă importantă de magneziu, quinoa ţine departe bolile de inimă, relaxează vasele de sânge, elimină migrenele şi ameţelile.
În plus, dacă ar fi să o comparăm cu orezul sau grâul, quinoa este mult mai saţioasă şi este indicată mai ales în curele de slăbire. Luptă foarte bine împotriva obezităţii şi vă ajută să vă menţineţi greutatea sub control.
Fiind bogată în calciu, quinoa ajută la dezvoltarea sănătoasă a dinţilor şi a sistemului osos. Şi având în vedere că nu conţine gluten, această cereală poate fi consumată şi de persoanele alergice la grâu.
S-a demonstrat ştiinţific că aceasta cereală ajută la menţinerea sănătoasă a pielii în sensul în care previne îmbătrânirea prematură a epidermei. Totul datorită contintului ridicat de lizină (aminoacid indispensabil creșterii). Lizina are un rol cheie în sintetizarea substanţelor: elastină şi colagen. Elastina este responsabilă de moliciunea pielii şi de rezistenţa ei. Cu cât îmbătrânim, pielea tinde să îşi piardă elastina, dar se poate contracara acest efect cu o dietă potrivită şi cu îngrijirea pielii. Consumul de quinoa este o metodă naturală de a proteja pielea de orice operaţie estetică.
O cereala integrala fara gluten
Quinoa este o cereala integrala avand un indice glicemic scazut. Spre deosebire de alte cereale (grau, orz, secara), aceasta nu contine gluten, fiind un bun substitut pentru paste, cereale si paine, in cazul celor cu intoleranta la gluten sau pentru persoanele care sufera de boala celiaca.
Cum se prepara quinoa?
Quinoa este gustoasa şi uşor de digerat. Nu este lipicioasa la fel ca majoritatea celorlalte cereale, şi are o aroma delicioasa proprie.
Se prepara antr-un mod asemanator orezului, dar timpul de preparare se reduce aproape la jumatate. Prin preparare, boabele de quinoa cresc in volum de aproximativ patru ori”, noteaza dr. Gillian McKeith.
Atenţie însă
Seminţele de quinoa au un strat de saponină care le conferă un gust amar şi din cauza căruia sunt destul de toxice. Înainte de a le găti trebuie să le ținem în apă aproximativ 15 minute.
Quinoa este un aliment care poate fi servit in multe feluri: ca atare, budinca, cereale adaugate in salate, in supe sau sosuri. Quinoa are o textura pufoasa atunci când este gătită, şi aroma uşoară de nuca o face o alternativă la orez alb sau cuşcuş.
Quinoa poate fi germinata în forma sa brută pentru a spori valoarea nutritivă. Germinarea activeaza enzimele sale naturale şi multiplică conţinutul său de vitamine. Quinoa are o perioadă de germinare în special scurtă: doar 2-4 ore de odihnă într-un pahar de apă curată este de ajuns pentru a incolti si a elibera gazele. Acest proces înmoaie boabele, facandu-le potrivite pentru a fi adăugate în salate şi alte alimente reci.
Quinoa expandata se poate servi la micul dejun amestecata cu miere, migdale, sau fructe de padure. Quinoa făină poate fi folosita în panificaţie fie amestecata cu faina de grau, fie singura daca se doreste un produs fără gluten.
Retete de incercat:
Mic dejun Aceasta cereala contine fibre solubile, ideale pentru un bun mic dejun. Musli, shake energizant, briose cu quinoa sau clatite gustoase.
Gustari. Quinoa ofera consistenta supelor, poate fi folosit in falafel si se combina delicios cu multe legume crude. Supa cu rosii de vara si quinoa neagra, crochete de quinoa cu mac, falafel de quinoa,servit cu varza rosie sau o salata orientala cu germeni de quinoa si caju.
Aceasta poate fi consumata si gatita ca fel principal. Creveti, oua si quinoa in stil chinezesc, pilaf de quinoa neagra cu miel sau rizoto de quinoa cu ciuperci (pentru vegetariene).
Desert. Pentru rasfatul papilelor gustative, iti propun trei deserturi de nerefuzat: negrese cu quinoa si cafea, budinca cu sos de cirese si briose pufoase din quinoa, in si stafide.
Poti cumpara aici: quinoa expandata
Surse: http://www.traiescsanatos.ro/articol/totul-despre-quinoa
https://www.elle.ro/health-diet/totul-despre-quinoa-un-superaliment-plin-de-fibre-vitamine-si-minerale-419284/
http://bioaddict.ro/blog/corpul-meu/quinoa-cereala-care-ne-mentine-tineri-si-sanatosi/