Alimente ce curăță ficatul în mod natural

Ficatul este unul dintre cele mai mari organe ale corpului, iar funcțiile pe care le îndeplinește sunt vitale pentru buna funcționare a organismului. Printre altele, acest organ detoxifiază toate elementele care pătrund în corp atunci când mâncăm și respirăm, precum și cele care sunt absorbite prin piele.

Conform Fundației Internaționale pentru Hepatită (Hepatitis Foundation International), ficatul convertește nutrienții ingerați în energie și mușchi, depozitează vitaminele și reglează rezervele de grăsime. Din acest motiv, funcționarea corespunzătoare a acestui organ depinde de starea noastră de sănătate și de restul organismului nostru.

Există diverși factori care ne pot pune în pericol ficatul. Printre aceștia se numără consumul excesiv de băuturi alcoolice, poluarea mediului, mâncatul în exces, carbohidrații rafinați, anumite analgezice și drogurile.

Dacă ți se aplică oricare din situațiile enumerate în paragraful de mai sus, nu ezita să citești în continuare. Vei descoperi opt alimente care îți vor curăța ficatul în mod natural, ajutându-te să menții acest organ sănătos și să te aperi împotriva bolilor hepatice.

În zilele noastre, există muți factori ce ne pot suprasolicita ficatul. O dietă bogată în alimente procesate, stresul zilnic pe care îl simțim la muncă și acasă și poluarea mediului sunt doar câțiva dintre factorii ce împiedică ficatul să funcționeze normal.

Este foarte important să-ți cureți ficatul de cel puțin două ori pe an și să consumi alimente ce nu dereglează funcțiile acestui organ atât de important, altfel riști ca toxinele să se acumuleze în organismul tău.

Imagine similară

Usturoiul

Usturoiul este un aliment bogat în alicină și seleniu, două elemente ideale pentru curățarea ficatului și menținerea sănătății acestui organ. Mai mult, această plantă activează enzimele cu rolul de a elimina toxine, curățând astfel organele vulnerabile și prevenind dezvoltarea bolilor.

Usturoiul este unul din cele mai bune alimente pentru ficat. Are abilitatea de a reduce colesterolul, a îmbunătăți circulația sanguină și a întări sistemul imunitar. Este indicat să-l consumi crud deoarece usturoiul își pierde circa 90% din proprietățile sale benefice când este gătit. Îl poți consuma simplu sau combinat cu diverse alimente.

Usturoiul conține mari cantități de alicină și seleniu. Aceste ingrediente sunt foarte utile dacă vrei să-ți cureți ficatul. Pentru a putea beneficia de calitățile usturoiului, nu vei trebui să consumi o cantitate foarte mare. Nu e nevoie decât de puțin usturoi pentru a activa enzimele din ficatul tău și a promova curățarea naturală a toxinelor.

Curcuma (turmericul)

Curcuma are proprietăți foarte benefice pentru sănătatea ficatului. Conform studiilor de specialitate, această plantă conține substanțe precum bornerol, turmerone, eugenol și acid cafeic, ce au abilitatea de a curăța și detoxifia organismul, promovând buna funcționare a acestui organ.

Componentele curcumei facilitează digestia grăsimilor și sunt un remediu eficient împotriva digestiei lente provocate de urmarea unei diete deficitare. Te sfătuim să optezi pentru curcumă dacă suferi de icter, ciroză sau orice altă boală hepatică.

Imagini pentru jojoba oil

Uleiul de măsline

Uleiul de măsline are abilitatea de a proteja țesuturile ficatului împotriva efectelor nocive ale oxidării. Conform mai multor studii, acest produs are un efect similar uleiului de in și a celui de cânepă. Conține o bază de lipide ce absoarbe toxinele, asigurând astfel buna funcționare a ficatului, curățând acest organ și prevenind bolile.

Consumul regulat de ulei de măsline poate și reduce riscul de a dezvolta o boală coronariană și preveni anumite tipuri de cancer. Te sfătuim să incluzi acest produs în dieta ta zilnică și să-l folosești în locul uleiurilor pe care le utilizezi de obicei când gătești.

Citricele

Citricele sunt bogate în vitamina C, un antioxidant natural. Consumul moderat de aceste fructe promovează curățarea ficatului și apără acest organ împotriva mai multor boli. Cele mai benefice fructe pentru ficat sunt lămâile galbene, lămâile verzi și portocalele.

Imagini pentru alimente ce curăță ficatul în mod natural

Lămâile și lămâile verzi

Aceste citrice conțin multă vitamina C și zeama lor este excelentă dacă vrei să stimulezi funcționarea ficatului tău. Îți recomandăm să bei sucuri preparate din lămâi sau lămâi verzi în fiecare dimineață, deși poți să le bei fără nicio problemă în orice moment al zilei. Te vor ajuta de minune!

Grepfrutul

Grepfrutul este un fruct cu un conținut mare de vitamina C și antioxidanți ce pot crește abilitatea naturală a ficatului de a elimina toxinele.

Dacă bei câte un pahar de suc de grepfrut în fiecare zi, vei ajuta enzimele de detoxifiere din ficat să devină mai puternice. Rolul acestor enzime este eliminarea substanțelor nocive din organism, inclusiv cele cancerigene.

Migdalele

Migdalele sunt bogate în arginină, un aminoacid ce facilitează detoxifierea ficatului, motiv pentru care aceste fructe uscate sunt indicate celor care vor să curețe acest organ. Au un conținut bogat de acizi grași omega-3 și glutation, ce susțin funcțiile care detoxifiază ficatul în mod natural.

Cerealele integrale

Orezul integral și alte tipuri de cereale sunt foarte benefice pentru ficat grație faptului că sunt bogate în complexul de vitamine B. Consumând aceste alimente, ficatul tău va metaboliza mai ușor grăsimea, procesul de decongestionare va fi stimulat și organul va funcționa mai bine în general. Te sfătuim să înlocuiești făina rafinată cu o alternativă pe bază de grâu.

Imagine similară

Legumele cu frunze verzi

Legume precum salata verde sau varza au abilitatea de a neutraliza metalele grele, pesticidele și toate celelalte chimicale ce pot afecta organismul. Aceste legume sunt minunate pentru a curăța ficatul deoarece promovează eliminarea toxinelor și reglează nivelul de grăsimi saturate ce pot afecta funcționarea corespunzătoare a acestui organ.

Legumele verzi

În general, toate legumele verzi sunt foarte utile dacă vrei să-ți cureți ficatul și să elimini toxinele ce se acumulează în sânge, în mare parte datorită conținutului de clorofilă al acestora. Poți să mănânci legumele verzi crude în salate și sucuri sau să le folosești atunci când gătești supe.

Imagine similară

 

Sfecla și morcovii

Aceste două alimente au un conținut bogat de flavonoizi și beta-caroten ce pot îmbunătăți funcționarea ficatului. Îți recomandăm să incluzi aceste două legume în dieta ta zilnică dacă vrei să ai un ficat mult mai sănătos!

Broccoli și conopida

Aceste legume sporesc producția de enzime naturale din ficat—enzime ce au abilitatea de a elimina substanțele cancerigene ce pot pătrunde în organism. Glucozinolații ce se găsesc în legume pot reduce semnificativ șansele apariției oricărui tip de cancer. Dacă vrei să poți profita de toate aceste beneficii, include broccoli și conopidă în dieta ta zilnică.

Varza

Dacă alegi să mănânci varză foarte des, vei stimula funcțiile normale ale ficatului tău și vei putea elimina mult mai ușor toxinele ce sunt atât nocive pentru organismul tău.

 

Avocado

Avocado conține foarte multe substanțe hrănitoare și are abilitatea să ne ajute organismul să producă o substanță numită glutatoina, esențială dacă vrem să ne curățăm ficatul de toxine. Din acest motiv, este bine să mâncăm avocado foarte des dacă vrem să avem un ficat sănătos.

Merele

Pectinele și celelalte componente ale merelor pot ajuta la eliminarea toxinelor ce se acumulează în tractul digestiv, fapt ce ajută ficatul să-și facă treaba mai bine.

Imagine similară

Ceaiul verde

Ceaiul verde și componentele sale reduc acumularea de grăsime la nivelul ficatului. Această băutură conține catechine și antioxidanți ce țin la distanță bolile hepatice și oferă un efect de protecție. Diverse studii au demonstrat că ceaiul verde inhibă efectele nocive ale unor substanțe toxice precum băuturile alcoolice și previn inflamarea ficatului.

Nu uita cum să protejezi ficatul!

Este important să duci o viață sănătoasă, deci ai grijă ce dietă urmezi astfel încât organismul tău să poate să elimine cu mai mare ușurință toate substanțele nocive ce se acumulează în acesta. Trebuie să faci asta dacă vrei organele tale să funcționeze așa cum trebuie. Și nu uita: ficatul este unul dintre cele mai importante organe pe care le ai, deci e necesar să te asiguri că acesta funcționează corect și să nu fie deloc suprasolicitat.

Surse: https://dozadesanatate.ro/8-alimente-ce-curata-ficatul/

https://dozadesanatate.ro/14-alimente-ce-ti-curata-ficatul/

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *