Elixirul dietei mediteraneene, otetul balsamic

How To Make Balsamic Glaze with 2 simple ingredients! This is great to drizzle over salads, pizza, and even ice cream!

Istoria otetului balsamic

 

Otetul balsamic  are o istorie indelungata, una dintre primele atestari istorice datand din 1406, cand regelui Enrico al III-lea i-a fost oferita in dar o sticla cu acest produs italian minune. In Evul Mediu, se obisnuia sa se aromatizeze otetul cu ingrediente precum rozmarin, trandafir sau vanilie. Prima aparitie a temenului “balsamic” a fost consemnata in 1747, la Palatul Ducal de Modena, pentru a desemna particularitatea acestui condiment. Termenul “balsamic” deriva din greaca, “balsamon” indicand efectul curativ al unui produs lichid pentru caile respiratorii. In 1830, apare o prima clasificare a oteturilor in: “balsamice“, “semibalsamice”, “fine” si “comune”.

 

 

 

otet balsamic italianshops10

 

 

Cum se face otetul balsamic

 

Ingredientul principal al otetului balsamic este mustul obtinut din struguri. Mustul este fiert pana ramane ½ sau chiar 1/3 din volumul initial. Apoi, mustul concentrat este turnat in butoaie spalate cu otet si lasat pe o durata de 1 an, la sfarsitul caruia acest lichid deja siropos este mutat in butoaie de lemn, care pot fi din lemn de stejar, de castan, de cires, de frasin, de gorun sau de dud. Procesul de schimbare in alte butoaie pentru acest produs italian este repetat an de an, pana la epuizarea perioadei de invechire: 12 ani pentru otetul balsamic “vechi” si 25 de ani pentru cel “stravechi”. Pe durata maturarii, otetul balsamic se concentreaza in mod natural si dobandeste o savoare complexa. Oxidarea acetica face sa se ajunga la un echilibru intre substantele fixe si cele volubile; degustatorii o numesc “armonie matura si amalgamata”. Produsul italian final se prezinta cu urmatoarele caracteristici organoleptice: culoare bruna, stralucitoare, dens si siropos, limpede, dulce si usor acid, cu un gust care aminteste de fructe, butoaie de lemn si mirodenii.

 

 

 

otet balsamic italianshops

 

 

 

Beneficiile otetului balsamic

 

Pentru foarte mult timp, otetul balsamic a fost considerat un adevarat medicament: in trecut, acest produs era folosit pentru dezinfectarea ranilor. Datorita proprietatilor sale antibacteriene era folosit pentru tratarea infectiilor unghiilor sau a problemelor de piele, precum acneea. Virtutile salutare ale otetului balsamic sunt recunoscute pe plan mondial. Atunci cand este combinat cu ulei de masline, efectele benefice sunt si mai numeroase. Asadar nu este doar un condiment, ci si un remediu natural la indemana noastra. Contine flavonoide, care sunt compusi naturali antioxidanti ce blocheaza radicalii liberi cauzatori de boli cardiovasculare, anemie sau calvitie. De asemenea, acest produs contine acizi grasi omega 3, printre care acizi alfa linoleici, vitali pentru sanatate. Datorita acidului acetic din compozitie, otetul balsamic regleaza glicemia si ajuta la arderea grasimilor. Tot acidul acetic produce enzimele necesare descompunerii proteinelor in aminoacizi. In ansamblu, imbunatateste digestia si da un sens de satietate optim. Ajuta la reducerea si eliminarea colesterolului rau si favorizeaza absorbtia mineralelor: Ca si Mg. Se pare ca are si proprietati antidolorifice, in special in cazul emicraniei.

Otetul balsamic este bogat in antioxidanti, mai ales in beta-caroten, care anihileaza radicalii liberi si stimuleaza activitatea sistemului imunitar. Totodata, otetul balsamic contribuie si la mentinerea starii de bine a organismului, avand un aport semnificativ de nutrienti precum bor, potasiu, fier.

Otetul balsamic, ca si otetul obisnuit de altfel, are proprietati antiseptice puternice si distruge bacteriile. La fel ca si cele din stomac, si cele din gat care se afla la originea diferitelor infectii, laringite si faringite, pot fi inlaturate cu ajutorul otetului balsamic.

De asemenea, acesta lupta cu succes si impotriva stafilococilor si streptococilor care provoaca otite si infectii ale canalului auditiv, mai ales in cazul in care acestea recidiveaza.

 

 

Imagine similară

 

La ce mancaruri poti folosi otet balsamic

Un pic de ulei de masline, un strop de otet bun si cateva ierburi aromatice – o reteta simpla pentru o marinada sau un sos care nuanteaza gustul legumelor, potenteaza dulceata rosiilor sau fragezeste carnea la gratar.

 

Cartofi si ceapa caramelizate

Se pregateste o tava bine unsa cu unt si se asaza alternativ cartofi curatati si fierti pe jumatate si ceapa rosie taiata grosier. Se adauga sare, piper, foi de dafin, rozmarin, usturoi si, din loc in loc, bucatele de unt; se stropesc bunatatile cu otet balsamic. Se baga la cuptor pana se caramelizeaza si se serveste fierbinte.

 

Imagine similară

 

Creveti in sos

O portie de creveti bine marinati intr-un sos de otet balsamic, ghimbir, sare si piper se prajeste in tigaie adaugand, spre final, restul de marinada. Cand compozitia s-a caramelizat, se poate servi cu paste calde.

Pasta de masline

Se amesteca bine intr-un blender masline negre, ulei de masline, sare, piper si usturoi, dupa gust, dar si otet balsamic, cat sa-i ofere compozitiei o tenta acrisoara. Pasta se savureaza la temperatura camerei sau rece, pe paine calda.

Pui la cuptor cu otet balsamic

Puiul aromatizat (in interior si la exterior) cu rozmarin, apoi uns cu ulei de masline si usturoi pisat, se da la cuptor pana se rumeneste bine, stropindu-se din cand in cand cu sosul din tava. Se acopera puiul taiat cu un sirop cald de otet balsamic cu zahar brun si se asteapta 5 minute, ca sa se patrunda aromele.

Cascaval pané si carpaccio de ciuperci

Se tapeteaza cuburile de cascaval cu ou si pesmet. Dupa ce stau la rece o ora, se prajesc la foc iute si se asaza langa ciupercile proaspete, ceapa taiata rondele si alte legume sotate in prealabil. Se toaca ceapa si usturoi, se calesc in ulei de masline, apoi se adauga zahar brun si otet balsamic; se acopera legumele cu acest sos. Pentru ornat, se folosesc frunze de salata si de patrunjel.

Aripioare in sos grecesc

Se condimenteaza aripioarele de pui cu sare si piper, iar pentru a da savoare preparatului, se prajesc intr-un un sos facut din usturoi pisat, miere, ketchup, lamaie, boia, sare, piper si otet balsamic. Se lasa pe foc pana se leaga bine compozitia si se serveste, pentru o masa perfecta, alaturi de un vin alb demi-dulce.

Bame grecesti

Se aleg bame tinere si se oparesc in bors amestecat cu otet balsamic; se scurg si se prajesc in ulei. Se adauga ardei gras, taiat feliute, iar – separat – se caleste ceapa, apoi se toarna peste bame. Cateva rosii rumenite in ulei se toarna, impreuna cu zeama lasata, peste amestecul de bame. Se fierbe descoperit, iar la sfarsit se adauga otet balsamic, pentru un plus de savoare. Se serveste imediat.

 

 

Imagini pentru balsamic vinegar

 

 

Dovlecei umpluti pe pat de rosii

Se amesteca ceapa verde, usturoiul, verdeata si caperele tocate marunt, cimbru, patrunjel si pesmet cu carnea tocata. Se taie dovleceii oblic (in trei), se scobeste interiorul si se umplu cu amestecul de carne. Se tapeteaza cu parmezan si se asaza in tava peste rosii; se adauga 50ml supa si se mai fierb inabusit 20 de minute. Se stropesc cu otet balsamic si se lasa la gratinat.

Sardine pe gratar

Sardinele eviscerate, unse bine cu ulei si usturoi pisat, se prajesc pe gratar. Separat, se imbraca intr-un strat subtire de otet balsamic si se coc, pana la caramelizare, cativa ardei. Apoi se adauga ulei de masline, sare, piper si se servesc alaturi de sardine.

Salata de capsuni cu branza

Se pregateste un amestec de frunze de salata verde, capsuni feliate si branza cubulete si se toarna deasupra deliciul care face diferenta: sos de mustar, amestecat cu usturoi, miere, zahar brun, ulei de masline si otet balsamic.

 

 

Gasiti sa achizitionati aici: otet balsamic bio cu miere,otet balsamic bio dulce.otet balsamis cu miere si cimbru,otet balsamic cu sirop de roscove,otet balsamic din vin

 

 

Imagini pentru бальзамический уксус

 

 

Surse: https://produseitalia.wordpress.com/tag/cum-se-obtine-otetul-balsamic/

http://tvhappy.ro/cuisine/otetul-balsamic-si-zece-retete-delicioase-la-care-sa-il-folosesti-id15456.html

Otetul balsamic, elixirul dietei mediteraneene

 

 

 

 

Ulei de masline extra virgin *BIO Critida 750mlOtet balsamic cu cimbru si miere de albine 250grUlei de masline extra virgin Drop of gods 1l

Otet balsamic din vin 250mlUlei de masline extra virgin PDO ceramic 500mlOtet sos balsamic cu sirop de roscove 250mlUlei de masline extra virgin Sitia PDO 750ml

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *